16 серп. 2019 18:03

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

144

0

До Донецького університету ім. Стуса зарахували 15 абітурієнтів з Донбасу

До Донецького університету ім. Стуса зарахували 15 абітурієнтів з Донбасу

Переселенцям з окупованих територій можна було не здавати ЗНО


До Донецького університету ім. Стуса зарахували 15 абітурієнтів з Донбасу

30 серпня о 10 годині біля Вежі, що по Площі Європейській у Вінниці, відбудеться посвята у першокурсники абітурієнтів до Донецького національного університету. Навчальний заклад у Вінниці діє останні п’ять років. Практично одразу після початку конфлікту на Донбасі. Тоді до Центрального Поділля перебралися половина студентів та 70% викладацького штату. Нині у університеті з кожним навчальним роком меншає студентів, які їдуть з окупованих територій.

«Від 10 липня, початку вступної компанії, ми прийняли близько 6600 заяв. Стосовно тих, хто приїздить з Донбасу, таких цього року менше, аніж у попередні. Отримали лише 35 звернень. З них зарахували 15-ть осіб», - розповіла Вінниця.info Юля Окуньовська – відповідальний секретар приймальної комісії Донецького Національного університету ім. Василя Стуса.

До Донецького університету ім. Стуса зарахували 15 абітурієнтів з Донбасу

Молодь, яка закінчила школу у Л/ДНР переїхавши на територію України могли отримати український атестат.

«За дуже спрощеною процедурою. І вже з цим атестатом можна вступати до навчальних закладів. Можна здавати ЗНО та поступати на навчання, або, є такі центри «Донбас - Україна», через них ЗНО здавати не потрібно. Лише іспити у навчальному закладі. До прикладу, у нашому. Причому, Міністерство під всіх таких студентів-першокурсників дає бюджетні місця. Потім, за результатами навчання вони отримують соціальну стипендію. Їх основне завдання – позитивно здати сесію», - розповідає Вінниця.info Роман Гринюк – ректор Донецького національного університету ім. Василя Стуса.

До Донецького університету ім. Стуса зарахували 15 абітурієнтів з Донбасу  - фото 2

Попри такі пільги, останні роки більшість студентів Донецького національного університету ім. В. Стуса стають мешканці Вінниччини та сусідніх регіонів.

«Якщо брати загальну кількість, то студентів з Донецької та Луганської областей приблизно 10 % з 5000 тисяч. Причин є кілька. Одна з них територіальна. Адже Вінниця від цих областей на відстані 800-900 кілометрів. Друга, то проблема із житлом. На сьогодні університет не має своїх гуртожитків. Просимо інші навчальні заклади допомагати вирішувати цю проблему», - зауважує Гринюк.

Тому навчальний заклад розробив стратегію розвитку університету до 2025 року.

«П’ять років, які ми у Вінниці, я б поділив на два періоди. Перших два ми очікували, що ось-ось закінчиться війна. Ми повернемося. Ми працювали безумовно. Необхідно було вчити наших студентів. Хоча б тих, які переїхали разом з нами. Але ми розуміли, що без інтеграції у подільську громаду, буде дуже важко здійснити певний крок вперед. І утримати наших викладачів. А далі, ми зрозуміли, що можемо чекати, хоч все життя. А розвиватися необхідно вже. Тому розробили стратегію розвитку університету до 2025 року. Де чітко встановили певні орієнтири інноваційно-дослідницького університету», - констатує Гринюк.

Вінниця.info