29 лип. 2016 17:43

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

98

0

До Донецького університету у Вінниці на пільгових умовах вступають 30 переселенців

До Донецького університету у Вінниці на пільгових умовах вступають 30 переселенців

 Діти з донецькою та луганською пропискою вступали до ДонНУ у Вінниці за результатами атестації


До Донецького університету у Вінниці на пільгових умовах вступають 30 переселенців

 Більшість дітей, які переїхали до Вінниці з тимчасово окупованих територій здавали ЗНО та вступають за загальним рейтингом абітурієнтів. У Донецькому національному університеті ім.В.Стуса на пільгових умовах вступу подавали заяви 30 дітей з зони антитерористичних дій.

Про це розповів проректор з навчально-педагогічної роботи ДонНУ Ростислав Подольський. Та зазначив, що  до антитерористичних дій жив з сімєю та працював в Донецьку, став переселенцем, а в цьому році його власна дитина також вступає до вищого навчального закладу без пільг.

«Існує положення, де вказано перелік населених пунктів, які знаходяться на тимчасово непідконтрольній території України, з яких діти мають право вступити, не здаючи зовнішнє незалежне оцінювання. Це не стосується всіх переселених осіб. Тільки тих, які мають постійне місце проживання на території  цих населених пунктів. Навіть моя власна дитина цього року вступає за загальними правилами, тому що зараз вона проживає на території Вінниці», - розповів Ростислав Подольський.

Для того, щоб вступити на умовах пільгових категорій, діти, які приїжджали з пропискою зі сходу, повинні були здати спеціальну атестацію.

«У нас є ситуації наступні: дитина проживає на території Донецька. Вона не закінчувала школу українську, але в неї є можливість здати державну підсумкову атестацію Міністерства освіти та науки, у місцях, визначених за узгодженням з місцевими адміністраціями. Дитина приходила в таке місце, здавала ДПА, отримувала довідку, за якою вступає тільки в ті вищі навчальні заклади, на базі яких є центри «Донбас-Україна» (як в ДонНУ – прим.). У нас в Вінниці в ДонНУ прийшли біля 30-ти таких дітей. Приїздили з Донецька і вступали. Це 15 дітей, які отримали тимчасову довідку про закінчення школи в так званій «ДНР» в цьому році, і 15, які не мали такої довідки», - розповідає проректор ДонНУ.

Що стосується загального конкурсу при вступі до Донецького національного університету ім.В.Стуса, проректор розповів, що найбільшою популярністю у цьому році користуються  правознавство, іноземні мови, переклад та економіка. Найменше вступників на математику, фізику, біологію. До ДонНУ у 2016 році абітурієнти подали найбільшу кількість заяв серед вузів Вінниці – 13500.

 Нагадаємо, у Вінницькому державному педагогічному університеті імені Михайла Коцюбинського цього літа найбільший конкурс на психологію, українську мову та літературу, у Вінницькому національному технічному університеті – на програмування, безпеку інформаційних систем та менеджмент.  

Вiнниця.info