5 жовт. 2010 10:48

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

52

0

До кінця року Барська ікона Пресвятої Богородиці відвідає усі храми Вінницької єпархії

До кінця року Барська ікона Пресвятої Богородиці відвідає усі храми Вінницької єпархії

Чудотворна ікона Божої Матері «Барська» протягом ось уже 300 років являє чудеса зцілення й милості Божої Матері до всіх стражденних, які приходять до неї у своїх скорботах та молитвах


До кінця року Барська ікона Пресвятої Богородиці відвідає усі храми Вінницької єпархії

З 1 жовтня по 31 грудня Барська ікона Пресвятої Богородиці відвідає усі благочиння Вінницької єпархії.

Про це повідомляє прес-служба Винницько єпархії УПЦ МП.

За повідомленням, першим святиня відвідає Могилів-Подільський район. Тут вона перебуватиме з 1 по 8 жовтня.

Жовтень

1 – 8 - Могилів-Подільське благочиння (1 день у Лядівському монастирі)

8 - 15 - Жмеринське благочиння (13-14 жовтня – у Браїлівському монастирі)

15 - 22 - Шаргородське благочиння (1 день у Шаргородському монастирі)

22 - 29 - Томашпільське благочиння

Листопад

29 жовтня – 5 листопада – ікона буде знаходитись у Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Вінниця

5 - 12 - у Вінницьких храмах

12 – 19 - Вінницьке районне благочиння

19 – 26 - Калинівське благочиння (1 день у Лемешівському монастирі)

26 листопада – 3 грудня – Хмільницьке благочиння

Грудень

3 – 10 - Літинське благочиння

10 – 17 - Муровано-Куриловецьке благочиння (1 день у Галайківському монастирі)

17 – 24 - Чернівецьке благочиння

24 – 31 - Барське благочиння

Хресний хід з Барською іконою Пресвятої Богородиці проводиться з нагоди заснування у м. Бар скита Браїлівського жіночого монастиря на честь Барської ікони, куди святиня буде перенесена після завершення хресного ходу та початку у скиту регулярних богослужінь. До цього часу Барська ікона Пресвятої Богородиці перебувала у Свято-Успенському храмі м. Бар.

Довідка.

Чудотворна ікона Божої Матері «Барська» протягом ось уже 300 років являє чудеса зцілення й милості Божої Матері до всіх стражденних, які приходять до неї у своїх скорботах та молитвах.

Древній переказ оповідає, що з XVII століття цей старовинний образ перебував на Поділлі в Барському чоловічому православному монастирі, зведеному в дрімучому лісі. Святиня зберігалася тут у дерев'яному храмі до того моменту, поки монастир не був зруйнований і розорений поляками.

В XVIII столітті уніатські ченці відродили монастир у самому місті Барі. Про те, що ікона перебувала тут, свідчить літопис Барського чоловічого монастиря за 1723 рік. В описі розповідається, що в головному вівтарі стоїть в особливій ніші під срібнопозолоченою ризою ікона Богоматері, Котра тримає на руках Дитину Христа. У народі вона називалася образом Пресвятої Покриви. Навколо неї споруджений червоний балдахін із зображенням двох ангелів, які підтримують корону.

Живопис на іконі старий, візантійського письма, колір ликів охристо-коричневий, одіяння - темно-блакитного кольору. Лики Спасителя й Божої Матері мають строге вираз, над ними - срібні корони й променисте сяйво, прикрашене дванадцятьома зірками.

В 1793 році місто Бар з усією Подолиєю возз'єдналися з Росією, а в 1837 році Барський уніатський монастир став православним. Через піввіку на згадку про цю подію Священним Синодом було встановлено особливе шанування Барської ікони Божої Матері 1/14 жовтня - у день святкування Покрова Пресвятої Богородиці.

Благодатні знамення від святого образа стали відомі по всій українській землі. У його честь склали «Пісню Пресвятої Діви Богородиці, чудотворної Її іконі в Барі-граді» - молитовне звертання до Цариці Небесної.

Нерідкі приклади, коли не тільки православні, але й інославні - католики й лютерани - просили служити молебні перед Барською іконою Богоматері.

З багатьох чудесних благодатних знамень Барського чудотворного образу, що збереглися з минулих сторіч у монастирському літописі, відзначимо зцілення, що було в 1885 році. Внучка священика м. Бару страждала тяжкою нервовою хворобою. Рідні хворої зверталися до різних докторів, але їхнє лікування й поради не давали результатів. І тільки коли відслужили молебень про здоров'я перед іконою Барської Богоматері - від недуги не залишилося й сліду.

Цей же літопис описує інший випадок благодатного зцілення від святої ікони. Один селянин привіз у монастир сина п'ятнадцяти років, хворого нервовим розладом. Після молебню отрок заспокоївся й цілком здоровим виїхав додому, що засвідчив його батько, котрий повернувся в монастир, щоб піднести вдячні молитви.

Після численних зцілень і чудесної допомоги по молитві до Богоматері «Барської» багато храмів і монастирі не тільки України, але й Росії стали писати копії із шанованого образу.

В 30-х роках ХХ сторіччя Свято-Покровський, на той час уже жіночий монастир, безбожниками був закритий, а його насельниці вигнані. Чудотворний образ черницям монастиря вдалося врятувати, але дорогоцінну ризу довелося віддати представникам міської влади. Ікону черниці Серафіма, Амвросія й Гавриїла сховали в підпіллі будинку в Барі, де вони оселилися після вигнання з обителі. Під спудом древній образ перебував до 90-х років ХХ століття.

Останньою охоронницею чудотворної святині стала матінка Гавриїла. По старості вона вже не мала сил укривати ікону, тим більше, що жадібні люди намагалися вкрасти у неї древній образ і вивезти його за кордон, тому в 1994 році в лютому місяці черниця послала телеграму в село Дачне Одеської області протоієреєві Володимирові Мінаєву. У телеграмі говорилося: «Терміново приїдьте й заберіть ікону на зберігання у свій храм, а коли все затихне, прошу повернути її в монастир, що буде відбудований на честь ікони».

У селищі Дачне древню святиню встановили в окремій кімнаті будинку о. Володимира. «Вона перебувала в будинку, ми намагалися не говорити про неї. Але святиню не сховаєш, - згадує священик. - Спочатку від ікони почало виходити сяйво, потім вона стала пахнути, це помітила наша добра й благочестива парафіянка раба Божа Любов. Пам'ятаю, як вона, прикладаючись до ікони, викликнула: «Отче, вона ж пахне!» - і з того дня почалося паломництво до святині. Приходили пішки, приїжджали автобусами, співалися псалми й читалися акафісти до Богородиці. Ми на нашім приході проживали прекрасні дні й роки, перебуваючи біля великої святині - ікони Божої Матері Барської. Народу приходило усе більше й більше. Двері в будинок, де перебувала ікона, не зачинялася. Відбувалося стільки чудес, що згадати зараз важко. Я дуже жалію про те, що не записував».

Але все-таки деякі випадки зцілень збереглися в пам'яті парафіян Покровського храму. Наприклад, жителька села Дачне, котра страждала сильними болями від злоякісної пухлини, після звертання з молитвою до Пресвятої Богородиці перед іконою Її Барською, одержала повне видужання. Також зцілилася й мама однієї з парафіянок, яку лікарі вже відмовилися лікувати через її важку хворобу: «Я побачила дивний лик Богородиці, він був надзвичайно строгий і навіть суворий. Мені стало страшно, і я хотіла піти, але після прочитання акафісту, Пресвята Богородиця дивилася з такою ніжністю й любов'ю, що все, чим я була стурбована, було забуто».

В 2000 році прийшов час віддавати ікону Божої Матері в місто Бар. «З великою скорботою, нестерпним болем у душі, що не вщухає й зараз, довелося віддати ікону, але перед тим, як це зробити, ми вирішили написати список із чудотворного образа, - розповідає о. Володимир. - Часу залишалося дуже мало. Запрошуємо художника з Одеси за порадою о. Іллі, Седмукого Миколу Сергійовича. Приїхав художник. Ікона в будинку, поруч приготовлена дошка, на якій буде писатися інша. Пройшло кілька днів - робота не йде. Запитую, у чому справа. І художник говорить: «Писати не буду, не можу упіймати момент». І підводить мене до ікони, говорячи: «Подивитеся, Вона міняє лик. Як вам запам'ятати Її - скорботною, люблячою, веселою, смиренною?»... І все-таки ікона була написана. Поставлена в храмі. Щораз, приходячи на службу в храм, дивлюся на ікону. Письмо гарне, але лик Пресвятої Діви, ніби не живий. Нас учили змирятися, і ми терпляче чекаємо, що ж буде далі».

Древня святиня Поділля була привезена в місто Бар і хресним ходом принесена у Свято-Успенський собор, де її встановили в особливому кіоті біля іконостасу. Віруючі потягнулися до чудотворного образу, з молитвою прибігаючи до заступництва Цариці Небесної. Заговорили й про зцілення: після читання акафіста Пресвятій Богородиці прозрів сліпий хлопчик; відбувалися й інші чудеса.

В 2002 році «Барська» ікона, яка потемніла від часу, обновилася - посвітліли лики Божої Матері, Спасителя, стали видні руки й вінець на главі Богородиці.

Сьогодні чудотворний образ перебуває в барському Свято-Успенському соборі, і багато віруючих приїжджають поклонитися святині, помолиться перед нею. Урочисто й чинно звучать під склепінням храму слова древнього акафісту:

«Приидите, людие, преславно и православно ублажим Преблагословенную и Пречистую Марию Деву, в Баре граде благодать Свою издревле выну явившую, православные люди Подольския земли от агарян и сарацын свободившую, православную веру в пленении латинстем сохранившую. К кому убо прибегнем, аще не к Тебе, Владычице! Кому принесем слезы и воздыхания, аще не к Тебе, Пресвятая Богородице! Не имамы бо иные помощи, не имамы иные надежды, разве Тебе, Небесная Царице, Дево Пречистая, лествица к небеси, святое вместилище Слова Божия, прибежище верным и избавление, достоянию Твоему помощь и защищение, скорбящим подательнице вечного радования, иноков богомудрых возведение к горнему Царствию…».

 

ВИННИЦА.info


0
0