10 лип. 2015 10:30

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Місто
0

105

0

До листопада у Вінниці перейменують більше ста вулиць, а з фасадів знімуть серпи і молоти

До листопада у Вінниці перейменують більше ста вулиць, а з фасадів знімуть серпи і молоти

 У Вінниці визначили кількість вулиць на перейменування, а з будівель знімуть серпи і молоти


До листопада у Вінниці перейменують більше ста вулиць, а з фасадів знімуть серпи і молоти

 9 липня у Вінниці відбулося чергове засідання робочої групи з питань заборони використання комуністичної та націонал-соціалістичної (нацистської) символіки на території міста. Робоча група обговорила 127 вулиць винесених на перейменування. Деякі із списку «викреслили», інші - залишать із новим поясненням.

Наприклад, комісія запропонує депутатам проголосувати за те, щоб вулиці Жовтнева, Першотравнева і Серпнева означали назви місяців, а не революційні події. Щодо Першотравневої, то, на громадських обговореннях її можуть поділити на дві частини. Ту, що знаходиться в історичному центрі Вінниці назвати в честь колишнього міського голови Оводова (там знаходиться його маєток), решту – залишити із старою назвою або знайти нову альтернативу.

Також із списку забрали вулиці Лебединського і Максимовича. Кожна назва отримає нове пояснення. Фактично, іменуватимуть вулиці в честь «не червоних» однофамільців.

Остаточно і практично без дискусій у переліку на перейменування залишили Енгельса, Жукова, Зубриліна, Іванова, Квятека, Кірова, Колгоспну, Кона, Куйбишева, Ленанградську, Ленських подій, К. Марса, Островського, Піонерську, Плеханова, повстання броненосця «Потьомкін», Фрунзе, Уборевича, Щорса.

Робоча група також розглянула надіслані на електронну пошту пропозиції городян. Більшість з них – включили до декомунізаційного списку.

Врешті-решт, нарахувалося 133 вулиці.

«133. Саме така кількість вулиць у Вінниці буде перейменована згідно нового ЗУ та вчорашнього рішення робочої групи при ВМР.

Ще в 14 вулицях зміниться обґрунтування їх назви.

Чому робоча група оперативно не публікує список? Бо на кожну вулицю готуємо офіційне обґрунтування, щоби не викликати зайвих суперечок серед городян», - написав на своїй сторінці у «Фейсбук» Олександр Федоришен, якого 9 липня також обрали заступником голови робочої групи. 

Після розгляду переліку вулиць комісія перейшла до архітектури.

Чи не найпроблемнішим стало питання про мозаїчне пано на Європейські площі, виконане у червоних кольорах, із зображенням рушниці, каски і Леніна. За словами Федоришена, мистецтвознавці порахували, що воно цінне (близько 250 тисяч гривень), тому руйнувати не потрібно, краще – прикріпити табличку з поясненням.

До листопада у Вінниці перейменують більше ста вулиць, а з фасадів знімуть серпи і молоти

На думку головного архітектора Олександра Рекути, мозаїка з Леніним не повинна розміщуватися в центрі міста. Краще – демонтувати. Врешті домовилися, що спочатку експерти оцінять чи можна її кудись «безболісно» перемістити.

«Повалити завжди встигнемо», - зауважив заступник міського голови Андрій Рева.

Зміни торкнуться і вигляду «Універмагу». Зображення ордену із абревіатурою СССР, серпом і молотом біля назви – демонтують. На фасаді Вінницької ОДА знімуть «бляху» про підпільний ОБКОМ. Деякі будинки нарешті «звільняться» від серпа і молота у ліпнині. Поодинокі п’ятикутні зірки не чіпатимуть.

До листопада у Вінниці перейменують більше ста вулиць, а з фасадів знімуть серпи і молоти - фото 2

До листопада у Вінниці перейменують більше ста вулиць, а з фасадів знімуть серпи і молоти - фото 3

До листопада у Вінниці перейменують більше ста вулиць, а з фасадів знімуть серпи і молоти - фото 4

До листопада у Вінниці перейменують більше ста вулиць, а з фасадів знімуть серпи і молоти - фото 5

Йшлася мова і про перейменування парку культури та відпочинку ім. Горького. Остаточне рішення приймуть після громадських обговорень. Варто зазначити, це питання піднімалося неодноразово, зокрема, через поховання жертв НКВС на території парку.

Загалом процедура позбавлення символів комуністичного тоталітарного режиму має завершитись до 21 листопада.

До листопада у Вінниці перейменують більше ста вулиць, а з фасадів знімуть серпи і молоти - фото 6

ВИННИЦА.info