8 квіт. 2021 16:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

250

0

До могилів-подільського «Титаніку» огородили пристань. Люди панікують через можливість аварійної ситуації та нещасних випадків

До могилів-подільського «Титаніку» огородили пристань. Люди панікують через можливість аварійної ситуації та нещасних випадків

Затонулий теплохід у центрі Могилів-Подільського порівнюють ще з одеським «Делфі»


До могилів-подільського «Титаніку» огородили пристань. Люди панікують через можливість аварійної ситуації та нещасних випадків

У Могилеві-Подільському захисними стрічками огородили вхід до пристані на Дністрі, що знаходиться по вулиці Київська. Це зробили для того, аби не травмувались діти та інші відпочивальники на набережній. Поряд пришвартований екскурсійний теплохід «Подол», який після торішнього паводка почав тонути. Нині з-під води видніється лише його дах.

«Туди на пристань постійно заходять діти. І це становить небезпеку їх життю!», - розповідає Вінниця.info Ігор Ґудзик, начальник Дністровського представництва ДП «Адміністрація річкових портів», він і огородив це місце.


Місцеві мешканці переймаються через могилів-подільський «Титанік», як охрестили теплохід, бо може статися аварійна ситуація.

«Якщо зараз знову підніметься вода, «Подол» може відірватися від пристані. Мало того, що зруйнується підпірна стіна, до якої він пришвартований, хто знає, куди вода віднесе судно?! Чи до мосту у сусідній Бронниці, яка межує з Молдовою і зруйнує цей міст, або прямісінько до сусідньої держави», - зауважує Ігор Васильович.

До могилів-подільського «Титаніку» огородили пристань. Люди панікують через можливість аварійної ситуації та нещасних випадків


По факту підтоплення «Подолу» вже відкрито кримінальне провадження.

«Коли стався паводок і «Подол» почав підтоплюватися, у Дністер з нього витекли нафтопродукти. Всі пам’ятають екологічне лихо в Одесі із танкером «Делфі». Звісно, у нас не такі масштаби, але паливо тоді розлилося по Дністру на десяток кілометрів. Теплохід вже давно слід підняти з води та вивезти звідти. Але він й досі там… Крім того, слід зауважити, що цей теплохід ще до початку цих всіх баталій, був пришвартований та знаходився на цьому причалі – незаконно. Без дозвільних документів. Крім того, що стояв там не санкціоновано, й саме підтоплення сталося через порушення. Адже судно було пришвартоване занадто близько. Коли піднялась вода, там камінням пошкодилось днище. От і сталася така ситуація», - зітхає Ігор Васильович.

До могилів-подільського «Титаніку» огородили пристань. Люди панікують через можливість аварійної ситуації та нещасних випадків - фото 2


Репортер видання звернувся до Національної поліції у Вінницькій області. Там повідомили, що незабаром по цій справі матеріали будуть направлені до суду.

«Кримінальне провадження відкрито за ч. ст. 242 Кримінального кодексу України (Порушення правил охорони вод). Наразі експертами Вінницького відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, проводиться інженерно-екологічна експертиза по цій справі. Висновок спеціалістів очікуємо найближчим часом. Він, разом із матеріалами цієї справи, згодом будуть передані до суду», - прокоментували у відділі комунікацій поліції Вінницької області.

До могилів-подільського «Титаніку» огородили пристань. Люди панікують через можливість аварійної ситуації та нещасних випадків - фото 3

По факту забруднення екосистеми, матеріали також будуть направлені до Державної екологічної інспекції у Вінницькій області.

«Подол» знаходиться у приватній власності. Як повідомляють різні інстанції на місцевому та обласному рівні, до яких ми зверталися, його власник вже давно міг дістати з води це судно.

«У разі виникнення аварійної чи будь-якої іншої ситуації, саме власник буде нести відповідальність. Ще буквально нещодавно вода у Дністрі опустилася. І це можна було б зробити набагато легше. А нині, коли розпочався нерест, водна піднялася у кілька разів, навіть важко уявити, якою технікою можна діставати той пароплав, який вже важить не менше, як 50 тонн. Техніки, яка б його дістала, у Могилеві-Подільському просто немає», - каже представник однієї зі структур, просить не називати його.

Наразі місцевим жителям доводиться чекати сприятливих погодних умов та рішення суду.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналіhttps://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото і відео Ігоря Ґудзика.

title