4 листоп. 2019 12:33

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

101

0

До Вінниці приїде бельгійський нейробіолог та розповість, як наш мозок реагує на мистецтво

До Вінниці приїде бельгійський нейробіолог та розповість, як наш мозок реагує на мистецтво

6 листопада у Вінниці відбудеться публічна лекція про те, як людський мозок реагує на живопис


До Вінниці приїде бельгійський нейробіолог та розповість, як наш мозок реагує на мистецтво

6 листопада у Вінниці відбудеться публічна лекція про те, як людський мозок реагує на живопис. Її прочитає бельгійський нейробіолог та мистецтвознавець Як де Маєр.

Лекція пройде у Креативному просторі «Артинов», початок о 18:00.

Про це йдеться на сайті Вінницької міської ради.

Бельгійський нейробіолог і мистецтвознавець Ян де Маєр допоможе зрозуміти, як мистецтво впливає на наш мозок, чому мільйони людей захоплюються одними й тими ж картинами та виокремлюють їх з-поміж інших як шедеври.

На лекції «Брейгель, Босх і наші нейрони: як мозок реагує на живопис», науковець пояснить, чому картини деяких художників визнають шедеврами в усьому світі, а інші ні. Багато хто з нас, напевне, ставив собі питання, чому саме творіння Брейгеля, Босха, Рубенса, Моне, Маргіта, Дюшана, Ворхла приковують до себе погляди мільйонів. Чому картини цих митців виділяються з-поміж інших і спричиняють вибух емоцій? Що відбувається у нашому мозку, коли ми на них дивимось? Що змушує нас усвідомлювати: перед нами справжній витвір мистецтва? Наскільки це об'єктивно, що одні картини — це шедеври, а інші — ні? На всі ці питання відповість Ян де Маєр.

Дослідження бельгійського нейробіолога та мистецтвознавця сфокусовані на вивченні фізіології мозку й емоцій людини, яка споглядає мистецтво. Лекція проводиться англійською мовою з послідовним перекладом.

Вхід вільний за попередньою реєстрацією: https://forms.gle/iignAzHo1VHvpFwq5

Під час свого перебування у Вінниці, Ян де Маєр також познайомиться з колекціями вінницьких музеїв і галерей, відвідає медичні установи міста та прочитає фахову лекцію для студентів Вінницького національного медичного університету.

До Вінниці приїде бельгійський нейробіолог та розповість, як наш мозок реагує на мистецтво

Довідка.

Ян де Маєр — бельгійський мистецтвознавець, куратор музейних виставок, організатор численних семінарів, журналіст і нейрохірург, арт-дилер, колекціонер фламандського живопису, член Бельгійської палати експертів, почесний член ради CINOA, професор університету мистецтва та дизайну міста Клуж-Напока, Румунія.

Ян де Маєр заснував власну галерею ще 1973 року. Наразі вона знаходиться в Брюсселі та спеціалізується на роботах стародавніх майстрів.

У 2011 році отримав ступінь доктора наук, захистивши дисертацію за темою «Нейробіологія та знавецтво», яка є унікальною та розкриває характер впливу шедеврів мистецтва на функціонування мозку.

Вінниця.info