2 серп. 2010 13:30

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Події
0

57

0

Доля справи затриманого мера Немирова в руках бабки-ворожки

Доля справи затриманого мера Немирова в руках бабки-ворожки

Гучне викриття хабарництва, або підстава своїх?

 


Доля справи затриманого мера Немирова в руках бабки-ворожки

За місяць після затримання мера Немирова Віктора Качура, якого правоохоронці звинувачують в отриманні хабара у майже 2 млн. гривень ця справа обросла такою кількістю чуток і версій, що можна писати детектив у стилі Юліана Семенова "Сімнадцять миттєвостей весни". Після озвучення офіційної інформації про затримання з боку правоохоронних органів більше не було жодного повідомлення з цього приводу. З боку прихильників та родичів Качура теж вже не лунають гучні звинувачення у причетності до цього затримання відому в Немирові родину.

Проте, після чергового відвідання Немирова та зустрічі з його адвокатом Владленом Мультяном у мене, як автора цих рядків з’явилося переконання, що до цієї справи причетні люди із найближчого оточення мера Немирова. Хоча прямих доказів цього немає, але про це свідчить вся алогічність ситуації навколо цієї гучної справи.

Доля справи затриманого мера Немирова в руках бабки-ворожки

Для кого привезли у Немирів чемодан мічених грошей

Отже, приїхавши у Немирів, у першу чергу я завітав до будинку міської ради, де відбувалися головні події. В приміщенні Немирівської міськради нас зустрів опломбований кабінет Качура, відсутність на місті секретаря міськради Віри Євтенко та щира розповідь про події заступника Качура Олександра Хіхлача, якого у день затримання не було у Немирові.

Доля справи затриманого мера Немирова в руках бабки-ворожки - фото 2

заступник мера Немирова Олександр Хіхлач виконує обов’язки затриманого Качура

Ось що відповів на наші запитання Олександр Хіхлач:

- Як зараз працює міська рада після цього гучного затримання?

- Намагаємося працювати у нормальному режимі. Звичайно, події, що сталися, внесли дисонанс в нашу роботу, адже проводяться перевірки і кожний день щось із документів вилучається. Спочатку були опломбовані майже всі кабінети. У понеділок вони були розпломбовані, і ми розпочали нормальну роботу. Залишився опломбованим кабінет мера.

Доля справи затриманого мера Немирова в руках бабки-ворожки - фото 3


кабінет Качура залишається опломбованим правоохоронцями

- Після затримання правоохоронці вилучали якісь документи?

- Так. Вилучені рішення міськради за період каденції Віктора Миколайовича.

- А де саме проводилось затримання Качура? В його службовому кабінеті, чи в іншому приміщенні?

- Затримання відбувалося не приміщенні міської ради. Це було у дворі міськради, там є окреме приміщення у двоповерховій будівлі, яке належить нотаріусу. Це його приватна власність.

Доля справи затриманого мера Немирова в руках бабки-ворожки - фото 4


двоповерхове приміщення нотаріуса, де відбувалося затримання

- Після затримання Качура на сайті Немирівської міськради з’явилося звернення на його підтримку. Чим викликана така позиція?

- Люди не вірять у те, що сталося. Ми очікуємо, що слідство розставить все на свої місця і Віктор Миколайович повернеться. За нашими даними, там було завірення документів, що посвідчували продаж об’єкту.

Доля справи затриманого мера Немирова в руках бабки-ворожки - фото 5


Немирівська міська рада продовжує працювати після гучних подій

- В повідомленні про затримання від правоохоронців фігурує півтора гектари землі місцевого підприємства "Агромаш". Вона у комунальній власності чи належить підприємству?

- Земля не приватизована. Вона дійсно перебуває у комунальній власності. А на "Агромаш" виписаний акт на постійне користування.

- А Ви самі вірите у те, що за такі гроші (2,05 млн. гривень – авт.) у Немирові можна продати цех непрацюючого заводу із землею?

- За землю там не могло стояти питання. Там не могла стільки коштувати земля, враховуючи те, що "Агромаш" зараз не працює. Це не те підприємство, що відноситься до економічно привабливих.

На підтвердження цих слів ми із Олександром Хіхлачем зайшли до землевпорядників, які продемонстрували нам останні документи про продаж землі у Немирові. Виявилось, що нещодавно одне з вінницьких підприємств купувало у цьому райцентрі, причому на тій же вулиці Леніна, де знаходиться славнозвісний "Агромаш" земельну ділянку. Причому теж не дешево за 1,506 млн. гривень, правда не півтора гектари і не 55 соток (про які стверджував у своїх поясненнях голова спостережної ради "Агромашу" Геннадій Хаджинов), а за цілих 7,5 га. Тобто у понад 20 разів дешевше, ніж за землю, яка фігурує у справі Качура.

 

Доля справи затриманого мера Немирова в руках бабки-ворожки - фото 6

 

Доля справи затриманого мера Немирова в руках бабки-ворожки - фото 7

нещодавно поблизу "Агромашу" була продана земельна ділянка за 1,5 млн. гривень,
правда її площа склала 7,5 га

 

Доля справи затриманого мера Немирова в руках бабки-ворожки - фото 8

земле впорядниця Людмила демонструє на карті місце розташування цих земельних ділянок

 

Степан Глусь не причетний до затримання Качура

Змінила свою категоричну позицію щодо причетності до затримання мера Немирова і його дружина Ірина. Під час зустрічі із нами вона зазначила, що її слова у перші дні після затримання про причетність до цього народного депутата та одного із засновників всесвітньовідомої компанії Nemiroff були сказані згаряча.

- Я погарячкувала і не мала права такого казати, - сказала Ірина Качур. - Зараз всі мої думки зайняті тим, як допомогти чоловікові, адже у нього загострились його хвороби із серцем та підшлунковою залозою, а нормально лікуватися йому не дозволяють.

Доля справи затриманого мера Немирова в руках бабки-ворожки - фото 9


Дружина Качура вже не обвинувачує Степана Глуся

Окрім того пані Ірина повідомила, що справою її чоловіка буде займатися відомий вінницький адвокат Владлен Мультян, який свого часу захищав молодого мільйонера, що потім став народним депутатом а згодом і головю Держмитниці Володимира Скомаровського і опального мера Одеси Руслана Боделана. До речі, задля якісного захисту свого підлеглого Мультян відмовився від участі у справі затриманого в Черкасах екс-керівника Вінницького ДАІ Миколи Сіманчука.

 

Справа Качура – це повна маячня?

Зустрівшись із "зірковим" адвокатом Качура, у мене склалась думка, що або громадськість ніколи не дізнається що ж насправді відбулось в останні дні червня, або участь Качура у цій справі має зовсім інший зміст. Зокрема, не виключено, мер Немирова у цій справі і був справжнім власником "горезвісного" "Агромашу", і вирішив не довіряти нікому остаточний розрахунок при продажі частини підприємства, або мова у цій справі йде зовсім не про землю та цех "Агромашу". За однією з версій, такі гроші в Немирові могли давати за «золоті» 40 соток під місцевим базаром, адже на них роками працюють 250 торгівців, які за землю під своїми «ракушками» та контейнерами сплатили стільки коштів, скільки можна було виторгувати за найдорожчі пляжі на Лазурному узбережжі Франції.

 

Доля справи затриманого мера Немирова в руках бабки-ворожки - фото 10

"зірковий" адвокат Качура Владлен Мультян впевнений у замовному характері справи

Проте, це лише власні припущення автора, а адвокат Качура вважає, що цю справу "правоохоронці зшили "білими нитками":

- Як на Вашу думку просуває розслідування справи?

- Виходячи з того, що мається на справі, пред'явлення звинувачення Качуру і все, що пов'язане з цим - це "маячня сивої кобили в місячну ніч".

Ви коли-небудь чули, щоб хабар давали в присутності п'яти чоловік. Це перший момент. Другий момент, щоб ці гроші при цьому перераховували все.

Договір був укладений на суму 250 тис. гривень. І ці гроші були перераховані через банк. Наскільки я знаю, власники заводу "Агромаш" домовилися про продаж одне з цехів на території підприємства за 2,05 млн. гривень. При цьому між покупцем і продавцем була домовленість, що 250 тис. гривень вносяться через банк, решту - готівкою. Так захотів покупець. Він відразу перерахував 200 тис. на рахунок "Агромашу", а ось з рештою суми у нього були якісь проблеми і завершення угоди кілька разів переносилася. У голови спостережної ради немирівського "Агромашу" Геннадія Хаджінова виникли сумніви доброчесності покупця, тому було вирішено укласти угоду не на 200 тис. гривень, які були перераховані через банк, а на 250. З тим, щоб убезпечити угоду від можливих махінацій. І тільки після того, як покупець внесе всю суму, угода повинна була бути завершена і засвідчена у нотаріуса.

- В Немирівській міськраді вилучено ряд документів. Чи з’явилися з приводу цього якісь нові обставини в цій кримінальній справі?

- У справі Качура немає жодних епізодів, окрім цього. Я переконаний, що слідчі, як професіонали чудово розуміють, що це маячня. Тому, можливо, намагаються щось знайти в рішеннях міськради, щоб "приліпити". За принципом - якщо не воша, то блоха. Тому що, якщо справа проти Качура буде закрито, то відповідатиме велика кількість посадових осіб - за його затримання, за арешт. А нікому ж не хочеться за це відповідати...

- А які судові перспективи у цій справі. Адже вже майже місяць триває слідство?

- Це не до мене, а до ворожки. Якщо ви мене питаєте, як юриста, то це справа - повна юридична маячня. Це беззаконня в повному розумінні цього слова. Аналізуючи як, хто і чому, вважаю цю справу повним маренням. Але маючи достатній досвід роботи в юриспруденції, можу сказати, що поняття "правосуддя" і "правосуддя в Україні" - це різні речі.

- На Вашу думку, чи міг бути причетним до затримання Качура хтось із його близького оточення?

- Можливо. Але Качур нічого не говорить. Качур слова ще не сказав. Він, розуміючи можливі причини та наслідки цієї справи, взагалі нічого не говорить.

- На які докази спираються слідчі у справі?

- У справі є одна недолуга річ - це підготовка грошей в якості хабара. Так ось, за документами у день хабара покупець о 8 ранку звернувся в міліцію, до 8:30 вже було оформлено його заяву, а о 9:00 - підготовлений акт опису грошей. А це 90 аркушів друкованого тексту із номерами купюр. Якщо б це було можливо фізично здійснити - ті, хто це зробив, повинні були б потрапити до книги рекордів Гіннеса. Це називається сфальфіцірованное речовий доказ. Я на суді буду наполягати, щоб співробітники міліції продемонстрували, чи можливо за 10 секунд підготувати і роздрукувати сторінку з номерами купюр для акту опису. Для цього я готовий принести в суд комп'ютер, принтер, папір - нехай спробують за півгодини-годину підготувати 90 сторінок з номерами купюр. Я навіть буду дуже швидко їх (номера-авто.) диктувати, подивимося, чи можливо впоратися за цей час.

- Чи не заважають вам правоохоронці вести захист Качура?

- Мене обурює, що над моїм підзахисним просто знущаються. Качуру не дають можливості лікуватися, що його тримають в ІТТ, а не у в'язниці. Він зараз фізично страждає. Вони розуміють, що йому зле, а вони його тримають і радіють.

- А що у затриманого не так із здоров’ям, адже дуже часто чиновники, як тільки підпадають під кримінальне переслідування різко починають хворіти?

- У Качура дійсно серйозні проблеми зі здоров'ям. У нього хворе серце. Це відомо багатьом, у тому числі і правоохоронним органам. Мені для ведення справи потрібна була довідка про хворобу, і я зробив її запит у Немирівської лікарні. І мене вразила одна річ, як тільки адвокат зажадав довідку, відразу ж начальник Немирівського райвідділу міліції, який до цього слідства ніякого відношення не має, запитує історію хвороби Качура в лікарні і тут же її забирає. Але копію довідку про хворобу мого підзахисного мені все ж вдалося отримати, тому що залишилася копія історії ховроби.

Крім того, у Качура проблеми з підшлунковою залозою. Через це йому потрібно дотримуватися жорсткої дієти. Він мені на це скаржився, а докладніше про це розповіла його дружина. У зв'язку з цим я звернувся із запитом до швидкої допомоги, де мені підтвердили, що майже щодня до нього в ІТТ виїжджала бригада швидкої.

І після того, як до нього щодня виїжджає швидка, пише висновок, що Качуру потрібно терміново провести стаціонарне обстеження, керівництво ІТТ на звороті пише: "не маємо конвою, не маємо можливості доставити на обстеження".

Третій момент. Затримали і помістили в ізолятор тимчасового утримання. За законом - це на три дні. Чому він досі там, і не переведений у в'язницю. У в'язниці є лікарня, є лікарі. Якби він перебував у в'язниці, він би перебував у тюремній лікарні. Не відправляють…

- А ви задавали питання із цього приводу слідчим прокуратури, які ведуть цю справу?

- У мене до правоохоронних органів вже багато питань: Чому ховають історію хвороби? Чому не хочуть відправити на обстеження в стаціонар? Чому не хочуть перевести до в'язниці, щоб він міг отримувати медичну допомогу в тюремній лікарні?

- Чи можливий такий розвиток подій, що Ви відмовитися вести цю справу?

- Я можу відмовитися вести захист, якщо мені будуть заважати ті, хто мене запросив його захищати. Якщо мене будуть змушувати зробити які-небудь дії, які я вважаю не потрібними, ті які, на мою думку, будуть шкодити підслідному або такими, що суперечать закону. Я за справами не ганяюся, у мене вистачає роботи.

- Хто Вам запропонував вести цю справу?

- У мене угода з дружиною. Ми уклали з нею договір на адвокатське обслуговування. Вона мене зацікавила. Мені 61 рік, з яких 37 років я віддав адвокатурі, тому я беруся вести справи, які для мене представляють високопрофесійний інтерес.

Хто постане на лаві підсудних?

Тож, не зважаючи на прискіпливу увагу до цієї гучної справи й відсутність, на перший погляд, перешкод в отриманні інформації стосовно обставин затримання стає зрозумілим, що щось тут не так. І хтось із двох сторін конфлікту не каже правду, видаючи "на гора" відверту брехню. Проте у мене, як автора з’явилася думка, що Качура дійсно хтось підставив. Причому зробив це хтось із дуже близьких до нього людей.

Так це чи ні ми маємо можливість дізнатися за два тижні. Адже в середині серпня Качур знову має з’явитися в суді. Цього разу, якщо слідство вже буде завершено, його справу передаватимуть в суд для розгляду по суті, або постане питання про продовження слідства. І суд має знову вирішити чи залишити мера Немирова під арештом, або випустити його на підписку про невиїзд.

 

Юрій Басюк, ВИННИЦА.info

 


0
0