13 берез. 2016 11:57

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

146

0

ДонНУ у Вінниці запропонували варіант нової назви з ім’ям Стуса

ДонНУ у Вінниці запропонували варіант нової назви з ім’ям Стуса

 На громадські обговорення винесуть два варіанти назви Донецького університету 


ДонНУ у Вінниці запропонували варіант нової назви з ім’ям Стуса

 12 березня відбулося друге засідання робочої групи по вивченню ініціатив щодо перейменування Донецького національного університету. Прийнято рішення винести на громадські обговорення 2 ініціативи: Донецький національний університет імені Василя Стуса і Донецький національний університет (залишити назву без змін).

Про це йдеться в повідомленні прес-центру ДонНУ.

Зустріч відкрив ректор Роман Федорович Гринюк, який запропонував розглянути результати попереднього засідання та виробити подальші кроки щодо продовження розгляду цього питання.

Про історію ініціативи надання ДонНУ імені Василя Стуса, зв'язок В.Стуса з нашим університетом доповів Анатолій Панасович Загнітко (в.о. кафедри загального мовознавства та історії мови філологічного факультету). Проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв'язків Тетяна Вікторівна Орєхова, презентувала світовий досвід перейменування вишів — переселенців. Олена Валеріївна Тараненко (завідувач кафедри журналістики) представила ступень на емоційне забарвлення інформаційної присутності теми перейменування ДонНУ у ЗМІ протягом 2009 – 2016 рр. Заступник декана юридичного факультету Юлія Миколаївна Павлюченко надала аналіз правових підстав та механізмів зміни назви та присвоєння імені фізичної особи вишу відповідно до діючого законодавства України. Проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Ростислав Юрійович Подольський надав попередню оцінку витрат на перейменування вишу.

Свої думки також висловили заступник голови Вінницької міської ради Рева Андрій Олексійович, випускник ДонНУ, аналітик Громадської мережі «ОПОРА» Олександр Володимирович Клюжев, та випускник ДонНУ, Народний депутат України Єгор Павлович Фірсов, які є членами робочої групи. Під час своїх виступів, вони акцентували увагу на необхідності публічного та відкритого розгляду пропозицій щодо перейменування університету, максимального залучення представників трудового колективу та зваженого підходу до опрацювання цього питання з урахуванням позиції усіх зацікавлених сторін.

До робочої групи звернулась член експертної групи - Лариса Олексіївна Івшина (головний редактор газети «День»). Її лист був зачитаний. Лариса Олексіївна наголосила на тому, що «потрібно повертати собі українську культуру в повному обсязі… Є велика впевненість у мобілізуючій силі імені, його захисній дії. Я знаю, що автоматично це не відбувається. Це треба підтверджувати. Тому для людей, які хочуть мати ім’я Стуса для університету, це певний вчинок. Але я проти механічного перейменовування».

Протягом 2 тижнів – з 20 лютого до 10 березня проходило вивчення ініціатив в колективі. Пропонувалось всім бажаючим у письмовому вигляді надати до Прес-Центру ДонНУ ініціативу у вигляді: 1) Назва ВНЗ; 2) Аргументи на користь такої назви; 3) Живі підписи ініціативної групи.

Прес-центр отримав чотири ініціативи/варіанти назви університету, а сааме:

  • Донецький національний університет ім. В.Стуса;

  • Донецький національний університет (залишити без змін назву);

  • Подільський національний університет ім. В.Стуса,

  • Національний університет ім. В.Стуса.

Під час дискусій щодо розгляду наданих пропозицій, їх аргументації та інтересу з боку колективу абсолютною більшістю голосів членів робочої групи було прийнято рішення винести на громадські обговорення 2 ініціативи:

  • Донецький національний університет імені Василя Стуса;

  • Донецький національний університет (залишити назву без змін).

Наступне засідання робочої групи 18 березня відкриє старт громадським обговоренням.

ДонНУ у Вінниці запропонували варіант нової назви з ім’ям Стуса

ДонНУ у Вінниці запропонували варіант нової назви з ім’ям Стуса - фото 2

ДонНУ у Вінниці запропонували варіант нової назви з ім’ям Стуса - фото 3

ДонНУ у Вінниці запропонували варіант нової назви з ім’ям Стуса - фото 4

ВИННИЦА.info