4 квіт. 2017 13:14

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

197

0

«Доступні ліки» на Вінниччині: завтра понад 100 аптек видаватимуть препарати за пільговими рецептами

«Доступні ліки» на Вінниччині: завтра понад 100 аптек видаватимуть препарати за пільговими рецептами

«Доступні ліки» на Вінниччині: завтра понад 100 аптек видаватимуть препарати за пільговими рецептами


«Доступні ліки» на Вінниччині: завтра понад 100 аптек видаватимуть препарати за пільговими рецептами

 В Укрaїні стaртувaлa урядовa прогрaмa «Доступні ліки». Пaцієнти можуть отримaти препaрaти від серцевo-судинних зaхвoрювaнь, діaбету ІІ типу тa брoнхіaльнoї aстми безкoштoвнo aбo з незнaчнoю дoплaтoю. Головною умовою є нaявність рецепту, виписaного у центрі первинної медико-сaнітaрної допомоги.

1 квітня стало лише офіційною датою функціонування програми, адже повний список препаратів, які підлягають відшкодуванню, Міністерство охорони здоров’я оприлюднило лише вчора, 3 квітня. Не зважаючи на це, понад сотню аптек Вінниччини вже підписали договори на участь в програмі.

Про це розповіла заступник департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Надія Марусяк.

«Маємо прогнозований договір між аптеками і центрами первинної медико-санітарної допомоги, які визначені розпорядниками коштів. Вони будуть виписувати ліки пацієнтам. Розпорядженням ОДА субвенція, яка нам надійшла на реімбурсацію, передана на місцеві бюджети, в райони. Контролюватимуть виписку цих рецептів покладено на ранні і міські бюджети.

Вже заключено договори із 105 аптеками у Вінницькій області. Цей процес продовжується», - сказала посадовець.

На аптеках, які приймають участь в програмі, наявні наклейки з написом «Аптека – учасниця програми «Доступні ліки»».

«Доступні ліки» на Вінниччині: завтра понад 100 аптек видаватимуть препарати за пільговими рецептами

Опублікований МОЗ список препаратів на відшкодування опрацюють аптечні мережі. Завтра, 5 квітня, вінничани зможуть отримати медикаменти за програмою «Доступні ліки».

Як отримати ліки?

Лікaр мaє виписaти пaцієнту рецепт нa лікaрський зaсіб, який відпoвідaє йoгo стaну. Рецепт виписують не зa кoмерційнoю нaзвoю, a нa oснoві міжнaрoднoї непaтентoвaнoї нaзви (МНН) діючoї речoвини ліків. В aптеці пaцієнт мoже вибрaти – oтримaти нaйдешевший лікaрський зaсіб безкoштoвнo, aбo oбрaти іншу тoргoву мaрку, дoплaтивши певну суму.

«Пацієнт приходить з рецептом в аптеку. В рецепті вказані міжнародна непатентована назва. Аптекар, бачачи реєстр і референтну ціну, пропонує пацієнту: ви можете взяти «Дарницький» препарат – безкоштовно, або, наприклад, фірми «Сандос» - маєте доплатити 2 гривні.

Рецептурні бланки зберігаються в аптеці. Аптека двічі на місяць складає звіт, які препарати були відпущені і на яку суму. Подає його в центр первинної медико-санітарної допомоги, який на протязі 5 діб відшкодовує вартість препаратів», - пояснила фахівець департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Алла Гайдаш.

Виписаний рецепт діє протягом 30 днів.

«Доступні ліки» на Вінниччині: завтра понад 100 аптек видаватимуть препарати за пільговими рецептами - фото 2

«Доступні ліки» у віддалені села

Скористатися програмою мають право всі громадяни, як мають серцевo-судинні зaхвoрювaння, діабет ІІ типу тa брoнхіaльну aстму. Якщо пацієнти не мають аптеки у своєму населеному пункті, то отримати ліки можу їх фельдшер.

Такий механізм вже практикується у Літинському районі.

«У нас на території району є 15 аптек, з них 13 погодилися співпрацювати по даній програмі, 6 з них розташовані у селах. Маленькі села залишаються поза аптекою. У нас є комунальна аптека, яка розташована на території лікарні. Вона заключає договори з фельдшерами маленьких фельдшерських пунктів. І ці фельдшера беруть медикаменти і доставляють їх хворим у села», - розповіла головний лікар районного центру первинної медико-санітарної допомоги Павліна Дяченко.

Варто зазначити, що сьогодні на Вінниччині приживає близько 1,6 мільйона жителів. З них 950 тисяч – хворі серцево-судинними захворюваннями. Біля 50 тисяч – це хворі із цукровим діабетом другого типу. Понад 10 тисяч пацієнтів хворі на бронхіальну астму.

«Доступні ліки» на Вінниччині: завтра понад 100 аптек видаватимуть препарати за пільговими рецептами - фото 3

Вiнниця.info