12 жовт. 2017 15:44

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

55

0

Доступність та рівні можливості: вінничанки у Лондоні побачили, як це працює

Доступність та рівні можливості: вінничанки у Лондоні побачили, як це працює

 Раїса Панасюк в Лондоні вивчає досвід створення інклюзивного простору 


Доступність та рівні можливості: вінничанки у Лондоні побачили, як це працює

 Доступність, політика рівних можливостей, права осіб з інвалідністю – вінничани поїхали у Лондон, щоб вивчити досвід, який можна застосувати в Україні. Основні питання, які цікавлять Урядову уповноважену з прав осіб з інвалідністю Раїсу Панасюк та її команду – створення інклюзивного простору та працевлаштування осіб з інвалідністю.

«Зустрічались з представниками громадських організацій, урядовцями, які працюють з людьми із інвалідністю. Переймаємо досвід створення безбар’єрного середовища і вивчаємо їх досвід. Вчора була зустріч з представниками НГО, які з ІТ-шниками створили підприємство, де працюють лише люди з інвалідністю. Вони виготовляють моделі різних предметів, в тому числі й інвалідні візки за допомогою 3D принтеру», - розповідає Олена Павлова.

Разом з тим, Рая Панасюк відмічає, що не має на меті впроваджувати створення в Україні підприємств, де працюють лише люди з інвалідністю. Уповноважена виступає за рівні можливості у всіх сферах.

«Я за інклюзію. Я проти того щоб створювати підприємства, де працюють лише люди з інвалідністю. Це сегрегація. Кожна людина повинна працювати там, де вона хоче. Для цього повинні бути створені умови такі, як їй потрібно», - говорить Раїса Панасюк.

Щодо загальної доступності, то навіть в розвиненій Великобританії, не до всіх будівель вона є. Хоча історичні об’єкти та Парламентський сайт створені з врахуванням різних потреб.

«Якщо говорити про доступність на вулицях, то з тротуару на тротуар немає проблем з переміщенням на візку. Лише приблизно в 0,5% така доступність відсутня. Що стосується доступності до будівель, - тут по різному. Проте ми бачили хостел де є електропідйомник. Бачили історичні об’єкти в яких є доступність, туди можна і зайти, і заїхати. Навіть таблички Браєля є. Відділ при Парламенті нам показував сайт, на якому є доступність для людей з порушенням зору і послуга для людей з порушенням слуху. Є там і відеозв’язок, за допомогою якого можна отримати консультацію фахівців, натиснувши відповідну опцію на сайті», - розповіла Раїса Панасюк.

Доступність та рівні можливості: вінничанки у Лондоні побачили, як це працює

Доступність та рівні можливості: вінничанки у Лондоні побачили, як це працює - фото 2

Доступність та рівні можливості: вінничанки у Лондоні побачили, як це працює - фото 3

Доступність та рівні можливості: вінничанки у Лондоні побачили, як це працює - фото 4

Вінниця.info, фото Олени Павлової