10 лип. 2019 11:15

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Події
0

141

0

Досвідчена аферистка вибивала у вінничан завдаток за неіснуючу квартиру

Досвідчена аферистка вибивала у вінничан завдаток за неіснуючу квартиру

Жертви шукають, кого ще ошукала шахрайка, аби написати колективну заяву


Досвідчена аферистка вибивала у вінничан завдаток за неіснуючу квартиру

Олександр Зозуля кілька років перебрався до Вінниці. Весь час орендував тут житло. Квартиру, у якій наразі живе, найближчим часом попросили звільнити. Він почав пошуки нового помешкання. І натрапив на досвідчену шахрайку. Та ошукала його на 800 гривень на завдаток за оренду неіснуючої квартири. Чоловік шукає і інших постраждалих від рук аферистки, аби написати колективне звернення та притягнути злодійку до відповідальності.

«Шукав квартиру в оренду. Надибав на чудовий варіант на сайті з оголошеннями. Центр міста, у однокімнатній є непоганий ремонт, меблі, все чисто та охайно. Фактично, у об’яві було написано, що заселятися можуть всі. Зазичай є обмеження, щоб без дітей, або не для іноземців, або у жодному разі із тваринами. Ціна також дуже приваблива була. 3000 гривень, плюс комуналка», - розповідає Вінниця.info Олександр Зозуля.

Досвідчена аферистка вибивала у вінничан завдаток за неіснуючу квартиру

Олександр почав переписку через соцмережу з жінкою, яка розмістила це оголошення.

«Вона написала, що нині знаходиться на заробітках у Польщі, то її власна квартира. Аби не простоювала без толку, вирішила здавати. Чим завоювала довіру, що маємо підписати з нею договір про оренду. Тобто, це легальна угода. Звичайно я був готовий! Послуги нотаріуса вона вирішила взяти на себе. Але бажаючих багато, якщо дійсно буду займати квартиру, маю вислати гроші для броні. 800 гривень. Я звичайно заперечив, що це може бути обман. Гроші вишлю, потім шукай людину, як вітру у полі. А вона запевняє, що за день-два має приїхати до Вінниці з Польщі. Ми зустрінемося і вона все покаже. А якщо залог не перерахую, вона і діла зі мною мати не хоче. Бо був у неї випадок, коли вже забронювали помешкання, а потім, коли вона з Польщі до них приїхала укладати угоду, відмовилися», - продовжує Олександр.

Зрештою чоловік погодився на залог.

«Жінка ця скидає поетапну інструкцію, як через «Приват-24» перерахувати гроші. І як перекинув, вона зникає з «Вайбера», ніби сідає в автобус, щоб їхати до Вінниці. І в неї сів телефон. З’являється у мережі через добу. І тої ж миті блокує мій номер. І остаточно зникає», - зауважує ошуканий вінничанин.

Досвідчена аферистка вибивала у вінничан завдаток за неіснуючу квартиру - фото 2

Аби зрозуміти, що сталося, друзі Олександра пишуть до шахрайки з різних номерів. Ніби, також бажають орендувати квартиру.

«І вона їм по тій самій схемі все розповідає. Тільки приїздить з Польщі на інші дати. Один з друзів запитує, якщо вона готова укладати договір про оренду, чи є вона приватним підприємцем? Каже, що ні. То про яку угоду тоді має йти мова? Адже здає вона помешкання неофіційно, але документи буде підписувати у нотаріуса. Жіночка після цього почала давати задню», - пояснює Зозуля.

Аби зрозуміти, чи Олександр єдина жертва шахрайки, він пише у соціальних мережах пост про цю ситуацію.

«Виявилося, так само ця жіночка «попрацювала» у Дніпрі та Полтаві. І коли пішов розголос, просто видалила об’яву та переписку зі мною та повідомлення, де є данні про її особові рахунку. Думаю, розраховує на те, що люди не будуть звертатися до поліції із заявами. Бо у подальшому це дуже довготривалий процес із судовими тяжбами. Бо сума, по суті, невелика. Але у того оголошення. На яке я клюнув, до моменту, коли вона його видалила, була понад 2000 переглядів. Тобто, можна здогадатися, що з 300 людей їй скинули залог», - констатує чоловік.

Олександр Зозуля вирішив написати заяву до поліції.

Досвідчена аферистка вибивала у вінничан завдаток за неіснуючу квартиру - фото 3

«Нині є актуальним момент з орендою житла. Особливо, за доступними цінами. Це добре розуміють шахраї. Тому часто ми отримуємо звернення від постраждалих, які перерахували завдаток. Натомість залишились і без житла, і без грошей. Зазвичай, перемовини з орендарями проходить так, людина платить 50 гривень за перегляд квартири, якщо всіх все влаштовує, ведуть далі перемовини. Коли люди не бачать житло, навіть не знають, чи воно існує, перераховувати кошти небезпечно. Інколи, шахраї маніпулюють тим, що на момент розмови знаходяться в іншій області. І для того, аби змогли приїхати та показати житло, необхідно оплатити їм проїзд. Найкращій спосіб виявити, що вас ошукують, розпитати, які магазини знаходяться поруч, що там взагалі є. І шахраї губляться, якщо «пропонують» неіснуючу квартиру», - коментує ситуацію Олеся Фасова, старший слідчий Вінницького відділу поліції.

Досвідчена аферистка вибивала у вінничан завдаток за неіснуючу квартиру - фото 4

Таким видом шахрайства займаються досвідчені аферисти, які ведуть адекватні перемовини та знають, як само обдурити жертву. У мережі виставляють крадені фотографії квартир.

Вінниця.info