28 груд. 2018 15:27

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

83

0

Досягнення та події 2018-го. Чим жила Вінниччина у році, що минає

Досягнення та події 2018-го. Чим жила Вінниччина у році, що минає

 Досягнення та події 2018-го. Чим жила Вінниччина у році, що минає


Досягнення та події 2018-го. Чим жила Вінниччина у році, що минає

 За кілька днів календар перегорне останню сторінку 2018-го. Позаду – чимало досягнень, відкриттів і втрат. Рік, що минає, безсумнівно, залишив у пам’яті спогади про яскраві фестивалі, нові розваги, здобутки та надзвичайні події.

Ми вперше пережили воєнний стан і створили Помісну церкву України, до якої приєднують парафії Вінниччини.

Вiнниця.info пропонує підбірку головних подій 2018-го.

Досягнення

Вінниця уже вчетверте стала лідером рейтингу українських міст з комфортності для життя. До першої п'ятірки також увійшли Луцьк, Харків, Тернопіль, Маріуполь.

Вінниччину визнали найкомфортнішим регіоном для ведення бізнесу в Україні. Про це свідчaть результaти рейтингу «Regional Doing Business 2018».

Створили Помісну церкву України. До неї перейшов митрополит Вінницький і Барський Симеон. Згодом почали долучатися й інші парафії на теренах області.

Вінницькі вчені без росіян ребальзамували тіло Пирогова. Усипальницю відкрили для туристів. Процедуру провели у спеціально облаштованій лабораторії.

У Вінниці створили Ситуаційний центр, який моніторить місто в режимі online. Для цього на вулицях, площадках та в установах встановлено 600 камер відеонагляду. Зображення з них виводиться на екрани диспетчерської служби.

Досягнення та події 2018-го. Чим жила Вінниччина у році, що минає

Нові підприємства

У вересні у Вінниці відкрили завод компанії UBC-Group з виробництва холодильного обладнання «Green Cool». Підприємство збудували з «нуля» на території індустріального парку, де створено кластер машинобудування. Завод забезпечить 2000 нових робочих місць.

У Жмеринці розпочало роботу підприємство з вирощення креветок. Розташувалося воно у приміщенні колишньої хутряної фабрики. Будівлю повністю відремонтували, встановили обладнання і запустили першу партію малька. Годують креветок спеціальним кормом. За п'ять місяців ракоподібні виростуть до 12 сантиметрів.

Досягнення та події 2018-го. Чим жила Вінниччина у році, що минає - фото 2

Фестивалі

Відбувся другий масштабний фестиваль опери Operafest Tulchyn. Подоляни і туристи з інших регіонів та навіть країн мали три дні, щоб насолоджуватися постановами, музикою і мистецтвом на території палацу Потоцьких.

Тисячі вінничан прийшли масштабний фестиваль їжі Vinnytsia Food Fest, що вперше відбувся біля Вишенського озера: «битва» фарбами, обливання водою та вогняне шоу.

В листопаді у Вінниці на території заводу «Кристал» відбувся фестиваль сучасного мистецтва AIR Gogol Fest. Захід тривав два дні та одну ніч, мав декілька напрямків: театральний, музичний, візуальний, освітній, а також дитячу і нічну програми.

Досягнення та події 2018-го. Чим жила Вінниччина у році, що минає - фото 3

Події

Увесь світ сколихнула авіакатастрофа, що сталася на Вінниччині. Внаслідок падіння винищувача Су-27 загинуло двоє пілотів – американець та українець.

Верховна Рада ввела в 10 областях України воєнний стан. Серед них – Вінницька. Силові структури посилили заходи безпеки на Вінниччині: військові здійснювали контрольне оповіщення резерву першої черги. В Повітряних Силах ЗСУ заявляли про готовність до забезпечення охорони повітряного простору. СБУ посилила контррозвідку. Поліція виставила блок-пости на території регіону. Прикордонники ретельніше перевіряли громадян Російської Федерації, котрі хотіли потрапити в країну чи виїхати з неї.

Досягнення та події 2018-го. Чим жила Вінниччина у році, що минає - фото 4

Розваги

У Вінниці офіційно зaпустили муніципальний велопрокат. Стaнції прокaту встановили по місту. Послугами від Nextbike скористалися 4 315 вінничан. Найпопулярнішими маршрутами стали Келецька, Космонавтів – площа Європейська, Дружби Народів – Келецька, Пирогова, Келецька – Стрілецька.

Відпочинок, як в Карпатах. У селі Шкуринці, що в кількох кілометрах від обласного центру, облаштували тюбінговий парк. Локацію для зимових розваг розгорнули на схилі Південного Бугу. Пагорб засипали товстим шаром штучного снігу.

Досягнення та події 2018-го. Чим жила Вінниччина у році, що минає - фото 5

Ремонти

У Вінниці завершили капітальний ремонт Київського мосту. Переправу підсвітили і прикрасили бронзовими фігурками птахів та котів.

«Савой» у центрі Вінниці став будинком суддів. Пам’ятка архітектури, спроектована архітектором Григорієм Артиновим, яка є окрасою центральної частини Вінниці, готова приймати відвідувачів.

Завершили капремонт фасаду житлового будинку на Соборній, 101 та готелю «Франсуа».

Оновили першу чергу вулиці Замостянської.

Ремонтували дороги, що входять до трaнспортного проекту «Go Highway», який з'єднaє порти Чорного моря і Бaлтики.

Досягнення та події 2018-го. Чим жила Вінниччина у році, що минає - фото 6

Своїми досягненнями ми завдячуємо, перш за все, воїнам, які захищають східні кордони держави, не шкодуючи власного життя.

Вінниця.info