27 груд. 2019 14:16

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Місто
0

79

0

Досягнення 2019-го і плани на 2020-ий рік. Вінницький міський голова звітував перед депутатами

Досягнення 2019-го і плани на 2020-ий рік. Вінницький міський голова звітував перед депутатами

27 грудня, на останній у цьому році сесії міської ради, вінницький міський голова Сергій Моргунов традиційно прозвітував про виконання пріоритетів Стратегії «Вінниця-2020» та розповів про ключові завдання і проекти міської влади на 2020 рік.


Досягнення 2019-го і плани на 2020-ий рік. Вінницький міський голова звітував перед депутатами

27 грудня, на останній у цьому році сесії міської ради, вінницький міський голова Сергій Моргунов традиційно прозвітував про виконання пріоритетів Стратегії «Вінниця-2020» та розповів про ключові завдання і проекти міської влади на 2020 рік. Зокрема, повідомив, що КП «ВТК» має наміри оновити автобусний парк 10 автобусами та продовжити програму по зборці тролейбусів VinLine. Планується збудувати 4 км нових доріг та тротуарів, провести комплексну реконструкцію та капремонт 3,6 км доріг та тротуарів. Розпочнеться І етап очищення річки Південний Буг від мостового переходу об’їзної дороги до школи №29 (протяжністю – понад 3 км), також буде очищена річка в районі острову Кемпа. Ще у планах – завершення 2-річного проекту по утепленню 15 закладів освіти та закінчення будівництва ДНЗ по вул. Ватутіна на 6 груп. У 2020 році планується здати в експлуатацію спорткомплекс по вул. Янгеля та оновлену після проведеної реконструкції молочну кухню.

Пріоритет 1: Сильна місцева громада

Сергій Моргунов нагадав, що у цьому році міською радою було ухвалено Концепцію інтегрованого розвитку «Вінниця-2030», затверджено план реалізації та каталог стратегічних проектів, сформовано перелік індикаторів та систему статистичного моніторингу. Втілено в життя 12 проектів-переможців в рамках «Бюджету громадських ініціатив-2019», проведено конкурс і уже визначено 12 проектів на 2020 рік. Продовжилась співпраця з ГО – в рамках Програми фінансової підтримки інститутам громадянського суспільства (NGO) на реалізацію соціально-культурних проектів надано фінансову підтримку на реалізацію 12 проектів в сумі 972 тис. грн.

У 2019 році у всіх ЦНАПах запровадили нові послуги з реєстрації актів цивільного стану: державна реєстрація народження, шлюбу, зміни імені тощо. Створено довідково-консультаційний «Call-центр» Прозорого офісу за єдиним номером 65-50-50. Як і обіцяли – створили віддалене робоче місце адміністратора ЦНАП в смт Десна. У всіх дитячих кімнатах Прозорих офісів створені умови для матерів з немовлятами- є пеленальні столики та умови для годування діток груддю.

«Продовжуємо працювати над розвитком відкритих даних – на нашому Порталі відкритих даних. До цієї роботи залучено 115 підрозділів, комунальних підприємств та закладів, які публікують свої дані, в тому числі фінансові. Цей процес триває безперервно, додається нова інформація.Вінниця посіла 2 місце в Україні за рівнем прозорості органів місцевої та регіональної влади, дослідження проводив Міжнародний центр перспективних досліджень. Також – 1 місце в Рейтингу прозорості інвестиційного сектору 100 найбільших міст України, яку проводила антикорупційна організації Transparency International», – зазначив Сергій Моргунов.

Камерами Ситуаційного центру з початку року зафіксовано 16 300 правопорушень (зокрема, це порушення ПДР, викрадення авто, вандалізм, крадіжки, вимагання, грабежі, шахрайства, незаконний обіг наркотиків та ін.). Матеріали по яких передаються в поліцію. У 2019-му було впроваджено систему відеоаналітики із застосуванням штучного інтелекту – ним обладнані частина камер Ситуаційного центру.

Запроваджується система е-квитка з допомогою Муніципальної карти вінничанина. Замовлено 67 тисяч пільгових Муніципальних карток – видано уже 22 тис. З грудня е-квиток працює у трамваях. Триває підключення до програмного забезпечення тролейбусів (щодня по 20 одиниць) та навчання водіїв.

В наступному році в ЦНАПах «Вишенька» та «Замостя» буде запроваджено нові послуги: з видачі та обміну посвідчення водія, реєстрації нових транспортних засобів(без огляду експертів), перереєстрації ТЗ (у співпраці з РСЦ МВС України у Вінницькій області). Також планується збільшити з 26 до 40 кількість послуг, які надаються виконавчими органами міської ради онлайн через «Персональний кабінет». ІТ-фахівці мають впровадити елементи електронного спілкування влади і громади: чат-бот Call-центру Прозорого офісу.

Досягнення 2019-го і плани на 2020-ий рік. Вінницький міський голова звітував перед депутатами

Також працюватимуть над забезпеченням розвитку системи е-квитка. Серед завдань: підключити до системи АСОП весь транспорт КП «ВТК» та приватних перевізників; облаштувати 50 зупинок інформаційними табло для відстеження графіків руху пасажирами; впровадити систему автоматичного визначення місцезнаходження транспорту для мобільного додатку.

Пріоритет 2: Економічний розвиток

Щодо сфери економіки, то в цьому році введено І чергу заводу з виробництва фотопанелей для сонячних станцій ТОВ «НЕСС ЕСТЕЙТ» - перший завод в Україні по виробництву сонячних панелей в промислових масштабах. Підписано Меморандум з ТОВ «Укро-експертпостач» щодо будівництва заводу з виробництва лецитину на території Вінницького індустріального парку. Створено та зареєстровано ІІІ-й індустріальний парк «Вінтер Спорт». Для залучення інвесторів збудовано 6,9 км мереж водопроводу та каналізації до Вінницького індустріального парку, будують газові мережі, розпочато будівництво під’їзної дороги.

Міською радою затверджено Концепцію розвитку Вінницького інноваційно-технологічного парку «Кристал».

Проведено тендер та визначено переможця на проведення реконструкції злітно-посадкової смуги КП «Міжнародний аеропорт Вінниця» - проведена величезна робота, але далі все залежить від державного фінансування.

«Протягом трьох років ми виготовили проектно-кошторисну документацію, пройшли експертизу, через систему «Прозоро» визначили компанію переможця, яка згідно з угодою, перерахувала гарантійні кошти на наше комунальне підприємство. Минулим Урядом було передбачено 300 млн на початок цих робіт. Нажаль, на сьогоднішній день з Урядом в нас триває дискусія щодо доцільності продовження цього проекту. Для вінничан – це досить важливий проект не тільки для міста, а й для всього регіону, і ми будемо звертатися в тому числі до народних депутатів щодо підтримки реалізації цього проекту. Адже, діючий аеропорт підвищить інвестиційну привабливість міста, дозволить активізувати малий і середній бізнес, створитьдодаткові можливості для подорожей вінничан і жителів нашого регіону», - зазначив Сергій Моргунов.

Обсяг реалізації продукції за 2019 р. очікується в сумі 34,2 млрд грн (+ 8,6%). Середньомісячна з/п по місту (на ІІІ квартал 2019) – 10 253 грн. Середньооблікова кількість штатних працівників по Вінниці –100 635 осіб.

Агентством «IBI – рейтинг» протягом останніх 3 років підтверджено рейтинг інвестиційної привабливості міста на рівні «invA+» – висока інвестиційна привабливість. Агентством «Кредит рейтинг» підтверджено рейтинг інвестиційної привабливості на рівні «uaINV4+» - високий рівень.

Міський голова розповів, що у 2020 році інвестор планує приступити до будівництва І черги заводу з виробництва спорядження для зимових видів спорту на території індустріального парку «Вінтер Спорт» (ТОВ «ХедВінниця»). Також планується завершити будівництво І черги заводу з виробництва лецитину на території Вінницького індустріального парку (ТОВ «Укро-експертпостач»). Крім того, розпочнеться проектування ІІ черги заводу з виробництва холодильного обладнання ТОВ «Грін Кул». Триватиме будівництво інженерно-транспортної інфраструктури Вінницького індустріального парку.

Досягнення 2019-го і плани на 2020-ий рік. Вінницький міський голова звітував перед депутатами - фото 2

Серед планів – розпочати реалізацію проекту створення Вінницького інноваційно-технологічного парку «Кристал» (вул. 600-річчя, 21), затвердити Стратегію розвитку туризму м. Вінниці до 2030 року та створити «Туристичний хаб Вінниці».

Пріоритет 3: Інфраструктура

У 2019 році завершено IV етап швейцарського проекту з енергоефективності.Встановлено 836 світлодіодних світильників. Вінниця успішно пройшла аудит і вдруге підтвердила сертифікат «Європейська енергетична відзнака», яку отримала першою у Східній Європі у 2015 році.

«Ми змогли реконструювати та капітально відремонтувати 12 вулиць або 10 км доріг, 13 тротуарів протяжністю 4,4 км, 2 перехрестя. Одне з них – на в’їзді в місто на перетині Хмельницького і Барського шосе. Це перехрестя потребувало нашої уваги з точки зору безпеки пішоходів. Аналогічно на Максимовича. Буквально днями ми зробили острівці безпеки на площі Героїв Майдану. На сьогоднішній день ми цей процес будемо продовжувати. За програмою співфінансування з мешканцями приватного сектору заасфальтовано 20 вулиць, або майже 5 км», – каже Сергій Моргунов.

Продовжується розвиток велоінфраструктури: в 2019 облаштовано 11 км нових велодоріжок та велосмуг, встановлено 10 вело-СТО. На базіКП «ВТК» в рамках пілотного проекту зібрано 4 тролейбуси VinLine; проведено КВР 4 автобусів в рамках продовження програми.

Запровадили АСКДР по вулицях Київська-Брацлавська-Лебединського-Немирівське шосе, а також по Хмельницькому шосе. Виконано реконструкцію 8 км мереж водовідведення та водопостачання та збудовано КНС в мікрорайоні «Старе місто». Проведено будівництво та реконструкцію 2,3 км мереж зливової каналізації на 12 вулицях. За програмою співфінансування з мешканцями приватного сектору збудовано 5,5 км мереж водовідведення та водопостачання.

Проведено капремонт конструктивних елементів 154 багатоповерхівок: 37 будинків – за кошти місцевого бюджету як перший капітальний ремонт після створення ОСББ, 117 будинків – на умовах співфінансування з мешканцями. Крім того, у 2019 році проведено комплексний ремонт 28 прибудинкових територій – досить великий обсяг робіт, але на 2020 планується ще більше.

Підписано Меморандум із польськими партнерами Domat Consulting про реалізацію інвестиційного проекту з будівництва сучасного сміттєпереробного комплексу з глибинною переробкою відходів неподалік с. Людавки. Модель переробки сміття буде впроваджуватись як у Кельце – за всіма європейськими стандартами. Реалізація проекту планується впродовж 3 років. Наразі інвестор розробляє ПКД. Паралельно у місті триває робота над організацією роздільного збору відходів. У 2019 побудовано два підземних контейнерних майданчика (вул. Замостянська і Мури). На 2020 планується зробити ще три.

Також у цьому році закуплено ще один земснаряд та баржу для продовження очищення річки Південний Буг; виготовлено ПКД на поетапне очищення річки в межах міста.

В планах на 2020 рік КП «ВТК» - придбання для муніципального автобусного парку 10 автобусів. Продовжиться програма по виробництву тролейбусів VinLine. Планується завершити програму по облаштуванню в місті 85 км велодоріжок та велосмуг. Буде розширюватись мережа муніципального велопрокату Nextbike – додатково 10 станцій на 60 велосипедів.

Досягнення 2019-го і плани на 2020-ий рік. Вінницький міський голова звітував перед депутатами - фото 3

Наступного року у місті планується збудувати 4 км нових доріг та тротуарів, провести комплексну реконструкцію та капремонт 3,6 км доріг і тротуарів. Зокрема продовжиться капремонт вул. Д. Нечая (до Брацлавської), Сабарівського шосе, вулиць Гонти, Проектної та Миколаївської.

За програмою співфінансування з мешканцями приватного сектора планується заасфальтувати 15 вулиць та збудувати 2 км мереж водовідведення та водопостачання. Крім того, буде проведено реконструкцію 3 км мереж водопостачання та водовідведення та виготовлятиметься проектно-кошторисна документація на мереж водопостачання та водовідведення для Десни Вінницької міської ОТГ.

В 2020 році планується подальший капремонт конструктивних елементів багатоповерхівок: у 53 будинках – за кошти місцевого бюджету як перший капітальний ремонт після створення ОСББ; у 46 будинках – на умовах співфінансування з мешканцями. Також буде проведено комплексний ремонт 43 прибудинкових територій висотних дворів.

Спільно з НЕФКО планується реалізувати проект модернізації вуличного освітлення 3-х магістральних вулиць (із встановленням 680 ЛЕД-світильників на Соборній, Келецькій та Пирогова).

Один з ключових проектів – розпочати І етап очищення річки Південний Буг: від мостового переходу об’їзної дороги до школи №29 (протяжність ділянки – понад 3 км), а також очистити річку в районі острову Кемпа.

«Питання якості питної води для нас усіх є досить актуальним. Одним із елементів вирішення цього питання є очищення річки Південний Буг. Ми в цьому році придбали другий земснаряд та відповідну баржу, щоб проводити відповідні роботи, виготовили і затвердили проектно-кошторисну документацію щодо очистки всієї річки Південний Буг в межах міста: від мосту на окружній по вулиці Київській і завершуючи Сабарівською дамбою. Це близько 12,7 км. В цьому році ми розпочали підготовчі роботи на першому етапі – це перших три кілометри: від моста на Київській окружній до 29 школи», – сказав Сергій Моргунов.

Пріоритет 4: Соціальне життя

В цьому році здані в експлуатацію 2 ДНЗ: по вул. Замостянській (садок на 4 групи) та Трамвайній (на 5 груп). Розпочато масштабний 2-річний проект по утепленню 15 закладів освіти, з яких три садочки (№18,30,42) – уже зроблені. Повністю утеплено будівлі 2 шкіл (№17,8).

В усіх ДНЗ в цьому році встановлені системи 9-ступеневого очищення питної води. Завершено програму по придбанню пароконвектоматів для харчоблоків садочків – в 2019 їх докупили ще для 10 садочків. Збудували спортядро для школи №20, багатофункціональний спортивний майданчик для школи №22, дитячі майданчики в школах №№8,9.

Продовжується будівництво регіонального центру серцево-судинної патології у співпраці зі Світовим банком та нового хірургічного корпусу МКЛ ШМД. Завершено термомодернізацію пологового будинку ЦМтаД.

В галузі культури проведено утеплення та капремонт приміщення бібліотеки-філії №13, придбано та встановлено цифрове обладнання у кінотеатрі «Родина». У цьому році запроваджено конкурс «Бюджет шкільних ініціатив». Завдяки якому Вінниця виграла престижну міжнародну премію ЮНІСЕФ “Child Friendly Cities Inspire Awards” на міжнародному конкурсі міст, дружніх до дітей, у номінації «Участь дітей та молоді в житті міста».

Станом на 1 грудня 2019 року надано субсидії 27,1 тис. вінницьких сімей,що становить– 18,1% домогосподарствміста. Середній розмір субсидії – 1215 грн.

Серед планів-2020 – закінчити будівництво школи на Поділлі та ДНЗ по вул. Ватутіна на 6 груп, продовжити реконструкцію дитячого садочку №16 по вул. Зерова (очікується у ІІІ етапи: 2019-2021 рр.). Також буде завершено дворічний масштабний проект по термомодернізації садочків і шкіл – в наступному році будуть проводитись роботи з утеплення 8 садків та 4 шкіл. У планах також завершення програми по заміні ігрового обладнання на майданчиках дитсадків – на 2020-й залишається 6 садочків, де потрібно виконати ці роботи.

Досягнення 2019-го і плани на 2020-ий рік. Вінницький міський голова звітував перед депутатами - фото 4

Щодо спортивного напрямку, то планується завершити будівництво спортядра школи №33; облаштувати майданчик для ігрових видів спорту у гімназії №2; здати в експлуатацію після масштабної реконструкції довгоочікуваний об’єкт – спорткомплекс по вул. Янгеля.

Нагадаємо, що сесія Вінницької мерії не розпочалася вчасно, бо керівництво міста зустрічалося з нардепами від «Слуги народу».

Вінниця.info