9 листоп. 2018 14:32

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

244

0

Довічник з вінницької тюрми зареєстрував дві нові літери та пропонує доповнити ними український алфавіт. Фото

Довічник з вінницької тюрми зареєстрував дві нові літери та пропонує доповнити ними український алфавіт. Фото

Довічник з вінницької тюрми зареєстрував дві нові літери та пропонує доповнити ними український алфавіт


Довічник з вінницької тюрми зареєстрував дві нові літери та пропонує доповнити ними український алфавіт. Фото

9 листопада відзначають День української писемності та мови. До свята редакція Вінниця.info підготувала ексклюзивний матеріал.

Довічник з вінницької тюрми пропонує додати дві літери до українського алфавіту, які власне і сам вигадав. 46-річний Анатолій Лужинецький вже подав заявку на реєстрацію своєї пропозиції.

З ним вдалося поспілкуватися у залі для перемовин Вінницької установи виконання покарань №1. До приміщення заводять наголо бритого чоловіка спортивної статури.  Він посміхається та передає паперову квітку розписану літерами, якими пропонує збільшити український алфавіт.

Довічник з вінницької тюрми зареєстрував дві нові літери та пропонує доповнити ними український алфавіт. Фото

«Це експрес-троянда», - зауважує та викладає тлумачні словники, довідники з української мови, власні рукописи, копії дипломів та грамот за участь у літературних конкурсах, які отримав відбуваючи строк.

Чоловік за гратами понад 19 років. Йому дали довічний строк за подвійне вбивство.

«Родом я з Тернопільщини. Закінчив педагогічний вуз. Вчився на вчителя по фізичному вихованню. Отримав кандидата у майстри спорту по важкій атлетиці. Ближче до 26 років пішов працювати валютником. Так сталося, що став співучасником злочину», - пригадує.

Під час слідства Анатолій почав писати вірші про свою дівчину, з якою тоді зустрічався.

«Пізніше виникла ідея створити римований твір «15 елементів любові. Програма любові», який пишу і до тепер. Це історія про культуру двох. Чоловіка та жінки. На сьогодні він складається з 622 рядків. На папері форматом А-4 він має довжину 3 метри 50 сантиметрів. Якщо вірш читати, то займе по часу близько двох годин», - підраховує та одягає окуляри.

У процесі написання вірша він звернув увагу, що слід створити нову, цифрову, класифікацію віршових ритмів. 

«Звернув також увагу, що в  алфавіті є такі 6 голосні: а, е, и, і, о, у. Чотири з них – а, е, і, у – шляхом злучення із «й» утворюють такі букви : я (й+а), є (й+е), ї (й+і), ю (й+у). Логічно, має відбитися злучення із Й літери та літери О. Промовне разом дає уже знайоме російське Ё. Ще одне поєднання Й та И, дадуть нову літеру», - демонструє на папері свої ідеї. 

 Довічник з вінницької тюрми зареєстрував дві нові літери та пропонує доповнити ними український алфавіт. Фото - фото 2

Відштовхуючись від своєї думки, Лужинецький у квітні 2018-го написав заяву до Комітету ВРУ з питань науки та освіти України.

«Про дві нові літери алфавіту України, про новий порядок букв. Враховуючи зазначене, керуючись статями 10 та 40 Конституції України, прошу про здійснення заходів з такими результатами: визнання двох нових літер, визнання їх написання,введення цих літер до українського алфавіту, збільшення літер українського алфавіту із 33 до 35-ти, затвердження нового порядку літер українського алфавіту…», - йдеться у звернені.  

Представники  Комітету ВРУ з питань науки та освіти України, ентузіазму тюремного винахідника не підтримали. Та не зважаючи на це, Анатолій Лужинецький просто так відступати не став. Дізнався, що можна запатентувати свої ідеї.  

«Звернення від Анатолія надійшло близько місяця тому. Він надіслав мені документи разом з листом від Інституту української мови. Де його м’яко кажучи, відправили», - зауважив Ігор Шевченко, патентний повірений України, начальник відділу зовнішньоекономічних зв’язків та перекладів у Вінницькій  торгово-промисловій палаті.

Довічник з вінницької тюрми зареєстрував дві нові літери та пропонує доповнити ними український алфавіт. Фото - фото 3

«Реєструвати права можна на будь-яку ідею, навіть, якщо така комусь здається безглуздою, це конституційне право кожної особи. Є відповідний порядок оформлення і фіксації. При реєстрації авторського права ніхто не буде перевіряти потребу у цьому. Відповідно, державний орган фіксує, чи у належному вигляді оформлені документи, фактично, депонуючи твір, беручи на відповідальне зберігання, та видає Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір.  Він фактично оформив права на немайновий актив. Що, власне, автор, як власник майнових і немайнових прав на конкретний твір, буде з цим робити, це вже його справа», - продовжує Шевченко.

Якщо відповідні фахівці, мовознавці, філологи колись визнають, що у пропозиції Лужинецького є сенс змін, він та його родина можуть навіть комерціалізувати свої права, тобто отримати фінансову вигоду. 

«З оформленням права власності на ідею,  навіть після смерті Анатолія Лужинецького, його майновим активом зможуть користуватися діти та онуки. Майнові права діють протягом життя автора і, на сьогоднішній день, 70 років після його смерті. Майнові права поширюються на понад 170 країн світу, які підписали Бернську конвенцію про охорону творів», - підкреслив Шевченко.

Як Анатолій Лужинецький буде просувати свою зареєстровану ідею, він ще не вирішив.  Але підрахував економію використання його літер.

«Додавання двох моїх літер дасть можливість економити папір. Адже, замість двох літер, як Й та О, треба буде використовувати лише одну. В українському алфавіті малувато голосних. Їх слід розширити. Чому ні?», - зауважив.

Наразі Анатолій готується до рекорду України з написання найдовшого вірша написаного в умовах позбавлення волі. У ньому і використає свої літери, аби наглядно продемонструвати їх доцільність.

Довічник з вінницької тюрми зареєстрував дві нові літери та пропонує доповнити ними український алфавіт. Фото - фото 4

Довічник з вінницької тюрми зареєстрував дві нові літери та пропонує доповнити ними український алфавіт. Фото - фото 5

Довічник з вінницької тюрми зареєстрував дві нові літери та пропонує доповнити ними український алфавіт. Фото - фото 6

Довічник з вінницької тюрми зареєстрував дві нові літери та пропонує доповнити ними український алфавіт. Фото - фото 7

Довічник з вінницької тюрми зареєстрував дві нові літери та пропонує доповнити ними український алфавіт. Фото - фото 8

Довічник з вінницької тюрми зареєстрував дві нові літери та пропонує доповнити ними український алфавіт. Фото - фото 9

Довічник з вінницької тюрми зареєстрував дві нові літери та пропонує доповнити ними український алфавіт. Фото - фото 10

Вінниця.info