4 трав. 2021 14:07

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

125

0

​«Друге життя джинсам»: Вінницькі екоактивісти виготовляють із старих речей килими

​«Друге життя джинсам»: Вінницькі екоактивісти виготовляють із старих речей килими

Головна мета такої ініціативи – започаткувати серед містян тренд свідомого споживання: коли купуєш кращі речі, і носиш їх довше.


​«Друге життя джинсам»: Вінницькі екоактивісти виготовляють із старих речей килими

Акцію під назвою «місяць джинсів» влаштували учасники Вінницького еко-шатлу. Головна мета такої ініціативи – започаткувати серед містян тренд свідомого споживання: коли купуєш кращі речі, і носиш їх довше. Як саме це зможе врятувати нашу планету, журналістам Вінниця.info розповіли організаторами станції вторсировини.

Свою акцію екоактивісти назвали «Місяць джинсів». Аби джинсовий одяг не потрапив на смітник, їх перетворюватимуть на килимки для домівок. Кажуть, в наш час свідоме споживання – не тренд, а необхідність.

​«Друге життя джинсам»: Вінницькі екоактивісти виготовляють із старих речей килими

«Основна мета такої акції – зменшити джинсові відходи. Аби їх не викидали на звалища, і з них була користь. Одяг є тим, що менш вірогідно буде перероблено. Адже немає повноцінних технік переробки у нас в країні. Це поки найкращий спосіб, який існує», - розповідає організатор станції переробки вторсировини, Марія Ошовська

Вінницькі активісти кажуть, що у світі гостро стоїть питання забруднення середовища відходами текстилю. Ця промисловість забруднює 20% води у світі, а на полігонах старий одяг розкладається сотні років.

​«Друге життя джинсам»: Вінницькі екоактивісти виготовляють із старих речей килими - фото 2

«Цей одяг значною мірою синтетичний. Ця синтетика розкладається, як пластикова пляшка – 400 років. Коли одяг потрапляє у річки, смітники, він розпадається на менші частини. І стає мікропластиком», - додає Юрій Степанець, ініціатор акції.

Нині у світі почали масово виробляти дешевий одяг, аби його міг дозволити кожен. Однак саме такий одяг став одним із найбільших забруднювачів, стверджують екологи. Тому закликають не стояти осторонь, а долучатись до акції по порятунку планети - приносити вживаний джинсовий одяг до станції сортування.

​«Друге життя джинсам»: Вінницькі екоактивісти виготовляють із старих речей килими - фото 3

Джинсовий одяг зібраний у пункті вторсировини потім передають на завод, там тканину поріжуть на клаптики, а створять килимки.

«Вони міцні, бо це джинсова тканина, вона прослужить довго, її легко прати у машинці. Ми отримуємо чисту, суху сировину у вигляді джинсових речей. Вручну, за допомогою ножиць нарізається. І з них, за допомогою ткатського верстату робляться ось такі килимки», - каже Юрій Степанець, ініціатор акції.

​«Друге життя джинсам»: Вінницькі екоактивісти виготовляють із старих речей килими - фото 4

На станції «еко-шатл» приймають, будь-який джинсовий одяг. Головне, аби він був чистим та сухим. З часом активісти планують приймати не лише джинси, але інший одяг.

​«Друге життя джинсам»: Вінницькі екоактивісти виготовляють із старих речей килими - фото 5

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info