10 квіт. 2020 08:49

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Новини компаній
0

87

0

ДТП за кордоном: чи спрацює страховка КАСКО

ДТП за кордоном: чи спрацює страховка КАСКО

Яка страховка КАСКО потрібна за кордоном


Українські водії іноді потрапляють в ДТП за кордоном через власну помилку. Серед найпоширеніших причин — перевищення швидкості, заборонені обгони та недотримання дистанції. У разі порушення ПДР шкоду своєму авто можна компенсувати тільки двома способами — або своїм коштом, або за полісом КАСКО. Експерти СК «ВУСО» розповіли про нюанси добровільного автострахування для всіх, хто вважає за краще виїжджати за кордон на своєму авто.

6-uyYMx36_kUooX2pZbfDSZyMjxUNwoG1f-tb-2iXsjZN3156NboGUNyAF62XkzYhfsMU_EVt4bUG97_w4T0YJqnQSBNZ81uOXSMQPjsNRVY327ZRHi73r-nNGkEogFqeP2m8Bks

Яка страховка КАСКО потрібна за кордоном

При оформленні поліса зверніть увагу на територію дії договору. Багато страховиків оформляють КАСКО з розширеною географією, але деякі пропонують страховку тільки для України. Клієнти компанії VUSO отримують універсальний варіант, який спрацьовує в Україні та за кордоном. Відрізняються тільки переліки ризиків: на території України автомобіль захищений від усіх ризиків, зокрема й викрадення, а за її межами — тільки від пошкоджень.

Коли стане в нагоді КАСКО, а коли — «Зелена карта»

Добровільна страховка КАСКО оформляється для захисту авто від поширених ризиків, зокрема ДТП. Тримач договору отримає страхову виплату в будь-якому разі, навіть якщо порушить правила дорожнього руху. Поліс компенсує всі витрати на ремонт за вирахуванням франшизи та відсотка зносу (якщо ці умови передбачені).

Чи завжди необхідно використовувати КАСКО? Якщо провини в аварії немає — збиток покриє автоцивілка іншого учасника аварії або Моторне бюро іноземної держави (за відсутності страховки у винуватця). У цій ситуації КАСКО може не знадобитися, оскільки в багатьох закордонних країнах ліміти за майном багаторазово перевищують українські 130 тисяч гривень. Якщо вина є — добровільна страховка дозволить не платити за послуги евакуатора та ремонт на СТО.

Що робити в разі ДТП за кордоном

Поліс КАСКО спрацює, якщо його власник буде чітко слідувати правилам. У разі ДТП необхідно:

  1. Подзвонити асистанс-компанії та повідомити про страховий випадок — бажано відразу або як мінімум протягом години після аварії (максимальний термін для повідомлення вказано в договорі).
  2. З'ясувати у співробітника страхової компанії нюанси проведення огляду та ремонту авто. Страховик може направити машину на іноземну СТО або оплатити ремонт в Україні.
  3. Викликати поліцію за номером 112 і взяти у поліцейського копію протоколу. Перед підписанням документів уважно з ними ознайомитися. Якщо мова незрозуміла, написати «мову документа не розумію». Самостійно оформити ДТП за Європротоколом можна тільки за незначних пошкоджень і тільки в тоді, якщо в аварії брало участь не більше 2 авто і відповідальність другого водія також застрахована.
  4. Сфотографувати та зняти на відео місце події та пошкоджений автомобіль. Записати контактні дані, назви страхових компаній, а також номери та серії автоцивілок інших учасників ДТП.