16 квіт. 2018 13:01

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

200

0

Думка експерта: вінницький стрілець коментує ситуацію з пораненням поліцейського та нову зброю ДНР. Фото

Думка експерта: вінницький стрілець коментує ситуацію з пораненням поліцейського та нову зброю ДНР. Фото

Думка експерта: вінницький стрілець коментує ситуацію з пораненням поліцейського та нову зброю ДНР. Фото


Думка експерта: вінницький стрілець коментує ситуацію з пораненням поліцейського та нову зброю ДНР. Фото

33-річний вінничанин Ігор Бондар -  викладач судової медицини у Вінницькому медичному університеті імені Пирогова. Десять років тому, купивши першу одиницю мисливської вогнепальної зброї, зацікавився питанням, де можна розширити свої навики володінням зброєю. Так і познайомився з прикладною стрільбою. У цьому виді спорту торік став чемпіоном України. Перемоги на регіональних рівнях і не підрахує. Керує обласною Федерацію прикладних стрілецьких видів спорту, та є членом Федерації практичної стрільби України.

За цей час Ігор також став відомим в Україні експертом у збройній справі. Події минулого тижня, коли у Немирові правоохоронець випадково вистрілив у живіт колезі під час показового виступу перед школярами, спеціально для Вiнниця.info  коментує так:

Думка експерта: вінницький стрілець коментує ситуацію з пораненням поліцейського та нову зброю ДНР. Фото

«Подібний випадок відбувся лише по одній причині –низькому рівні поводження зі зброєю конкретної людини в конкретному місці. Одне з правил кодексу стрільця звучить так: «Зброя завжди заряджена, поки ти не переконався в протилежному». Якби рівень поводження зі зброєю був вищий, то заряджений пістолет був би оглянутий набагато раніше, ще до приїзду на виступ, або не заряджений випадково на ньому. І це проблема навіть не конкретної людини, а програми підготовки. У нашій країні єдиної сучасної програми підготовки спеціальних підрозділів МВС не існує взагалі. Все тримається на ентузіазмі конкретних командирів, які не обов’язково мають бути чемпіонами по тактичній/практичній стрільбі.

До речі, для прикладу, у колишньому вінницькому підрозділі «Сокіл», який зараз трансформується в КОРД, рівень поводження зі зброєю надзвичайно високий саме через те, що його бійці часто приймають участь у змаганнях по тактичні/прикладні стрільбі  і працюють «на результат», користуючись методиками і методами, які розроблені профільними спеціалістами. І, відповідно, піднімають свій стабільно високий рівень. До речі, така сама практика існує і ЦСО СБУ «А», вінницький підрозділ якої досить часто зустрічається у якості конкурента з вищезгаданим «Соколом» на змаганнях. Звідси і дуже високий рівень підготовки. Все, з чого потрібно почати, можна вмістити в чотири речення. Перше, я завжди поводжусь зі зброєю, як з зарядженою (якщо не переконався в протилежному).

Друге, перед тим, як стріляти, я завжди подивлюсь в сторону мішені. Трете, перед тим, як вистрілити, я подивлюсь, що перед мішенню та за нею. І четверте, я не торкнусь спускового гачка, якщо не маю здійснити постріл».

Думка експерта: вінницький стрілець коментує ситуацію з пораненням поліцейського та нову зброю ДНР. Фото - фото 2

Також Ігор дає кваліфіковані коментарі і стосовно трьох видів вогнепальної зброї, яку нещодавно випустили у ДНР.

«У мене є канал на Ютубі, де я для спочатку просто знімав відео-уроки по володінню зброєю. Роблю огляди розвитку збройної культури. І якщо кількома словами зауважити про щойно випущені у ДНР: пістолет «Оплот», контр-снайперська гвинтівка «Дончанка» та крупнокаліберна «Сепаратист», то на мою точку зору, нічого нового вони не випустили. Всі види створені на базі вже існуючої зброї. І можна прогнозувати, що жоден з них не буде масово вироблятися. Скоріш за все, керівництво ДНР просто так вирішили пустити пил в очі, ніби, от які ми молодці», - констатує він.

Думка експерта: вінницький стрілець коментує ситуацію з пораненням поліцейського та нову зброю ДНР. Фото - фото 3

Також акцентує на тому, що від початку військової агресії на сході України, чимало людей вирішили придбати собі зброю.

«Якщо на Вінниччини у більшості з цих представників вона просто знаходиться у сейфах, то у Києві, для прикладу, люди почали активно тренуватися, вчитися, як правильно цією зброєю користуватися. Звичайно, у спортивному аспекті. Може, хтось вважає, що просто придбавши зброю, людина автоматично стає мегапрофі. Та наявність піаніно не робить з вас піаніста. Адже, для того, щоб зброєю володіти, за рік необхідно відстріляти не менше 2000 набоїв. За одне тренування відстрілюється 50-70 патронів. Спортсмен відстрілює біля 10000 на рік. І це далеко не найвищі цифри», - підраховує.

У своєму спортивному житті Ігор Бондар торік став чемпіоном України з прикладної стрільби. Також переможець марафону з навантаженнями.

 «Вище національних чемпіонатів не піднімався. Адже це дуже дорого. Аби брати участь у міжнародних змаганнях, необхідно витратити не менше двох-трьох тисяч євро за змагання: це внесок за участь , переїзд, харчування, проживання. Не враховуючи витрат на вже куплену зброю та набої до неї»,  - пояснює. 

Коли Ігор лише робив перші кроки у стрілковому спорті, він й не думав, що це стане справою його життя.

«В молодому віці я серйозно займався кікбоксингом і мав у цьому виді спорту певні досягнення. Вирішив відкрити для себе щось нове. Зброя, як нормального чоловіка, цікавила завжди. Спортивну стрільбу вдало поєднував із навчанням у медичному університеті, та згодом у роботі невропатологом та викладачем судової-медицини. Тепер отримав пропозицію стати директором збройного магазину відомої мережі. І цю пропозицію я прийняв», - посміхається.

Наразі Ігор готується до відкриття збройного магазину у Вінниці.  Також до змагань, які відбудуться 19 травня у Тиврові.

Думка експерта: вінницький стрілець коментує ситуацію з пораненням поліцейського та нову зброю ДНР. Фото - фото 4

Думка експерта: вінницький стрілець коментує ситуацію з пораненням поліцейського та нову зброю ДНР. Фото - фото 5

Вiнниця.info