16 трав. 2016 10:50

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

162

0

Дві вінницькі школи на Замості змінять ступені. Учнів старших і початкових класів розділять

Дві вінницькі школи на Замості змінять ступені. Учнів старших і початкових класів розділять

Дві вінницькі школи на Замості змінять ступені. Учнів старших і початкових класів розділять


Дві вінницькі школи на Замості змінять ступені. Учнів старших і початкових класів розділять

 В мерії запланували, що з 1 вересня ЗОШ №5, яка знаходиться на вул. Богдана Ступки, 18 (колишня П. Морозова), буде лише початковою школою. Учнів середніх та старших класів переведуть до 31-ї школи, яка теж находиться по вул.. Богдана Ступки, 13. Питання про реорганізацію шкіл готували на засідання виконкому 12 травня, але рішення поки що не приймали. Спочатку представники департаменту освіти проводять роз’яснювальну роботу з педколективами і батьками учнів двох шкіл.

Директор департаменту освіти Вінницької міської ради Володимир Буняк прокоментував журналісту Роману Ковальському причину рішення про реорганізацію шкіл міста.

За словами Володимира Буняка, школи знаходяться не далеко одна від одної, тому незручностей не буде.

«Реорганізація дасть можливість створити оптимальні умови для навчання дітей 1-4 класів. Це єдиний соціум, єдиний простір. Причому по аналогії з 25-ю школою ми залучаємо туди, починаючи від музичної школи, школи мистецтв, спортивних шкіл палацу дітей та юнацтва, гурткова робота і групи продовженого дня. Таким чином, дитина буде знаходитись в школі повноцінний робочий день. Дітям не потрібно буде нікуди їздити, викладачі гуртків приходитимуть в заклад і проводитимуть заняття», - говорить Володимир Буняк.

За словами директора департаменту освіти, вчителі не будуть укладати нові контракти, так як змінюється статус навчального закладу.

«Враховуючи те що ми змінюємо статус, то мови про контракти не може бути.

Що стосується виплат, пов’язаних з відпускними, з додатковою оплатою на оздоровлення, то вони зберігаються в додатковому обсязі, точно так само як вони були на збережені в 25-й і 1-й школі.

Єдина незручність є для вчителів: вони довгі роки пропрацювали в стінах однієї школи, а тепер їм потрібно перейти в іншу. Вони забирають абсолютно все з собою, те що допомагали купити батьки: телевізор, проектор, комп’ютер та інше. Те що знаходиться на балансі, з усіма меблями переходять в ту школу, яка поруч. Якщо ця потреба є, в залежності від того чи другого чи першого ступеня є школа, зберігається обладнання і навантаження. Тому що початкова школа, наприклад 5-ї, при випуску діти будуть переходити до вчителів середньої та старшої шкли саме 5-ї школи. Разом з вчителями другого третього ступеню старшої школи переходить і заступник директора, який являтиметься комунікатором для того, щоб не виникало ніяких непорозумінь», - повідомив директор департаменту освіти.

За попередніми розрахунками, в 5-й школі буде 950 дітей, а в 35-й школі – 1100 дітей.

«Ми не добираємо до повного навантаження приблизно по 60 – 70 дітей. Скорочення вчителів не передбачається. Більше того, ми добавляємо ставку заступника директора, щоб він на повну ставку переходив в іншу школу і курирував ці питання», - каже В. Буняк.

За словами директора департаменту освіти, в майбутньому у Вінниці планують залишити 6-7 шкіл третього ступеню, в яких учні 10 – 11 класів вивчатимуть профільні предмети.

«Школа 2 і 3 ступеню, це 10 – 11 класі, діти щодня сидять і слухають по 7 уроків. Відповідно до санітарно-гігієнічних норм, ми можемо дати домашнє завдання не більше 4 годин, значить дитина вдень працює по 11 годин. Це ненормально. Тому реформа, по якій ми рухаємось, яка буде впроваджуватись, призведе до того, що шкіл 3-го ступеня в нас буде 6-7 максимум на все місто Вінницю. Потім по рейтингу будуть визначатись, і діти вивчатимуть 5 – 7 предметів. Це дасть можливість зменшити навантаження і ліквідувати таке поняття к репетиторство. Бо на протязі двох років діти вивчатимуть профільний предмет, який необхідний для вступу до вузу», - говорить керівник департаменту освіти.

Нагадаємо, в 2013 році схоже реорганізацію провели в 1-й та 25-й школі.  

ВИННИЦА.info