27 лип. 2021 09:34

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

314

0

Джо Байдена запрошують відвідати сільський «Білий Дім» на Вінниччині. Фото

Джо Байдена запрошують відвідати сільський «Білий Дім» на Вінниччині. Фото

Білий Дім, який на ній зображений, дуже схожий на Палац Чацького, у якому нині діючі сільський старостат та бібліотека


Джо Байдена запрошують відвідати сільський «Білий Дім» на Вінниччині. Фото

У селі Серебринці Могилів-Подільського району на Вінниччині готують лист-запрошення Джо Байдену, 46-му президенту США. Місцеві жителі помітили, що їх старовинний Палац Чацького, який зберігся, дуже схожий на Білий Дім. Фотодоказ виставили у соціальну мережу.

Джо Байдена запрошують відвідати сільський «Білий Дім» на Вінниччині. Фото


«Моя дочка Марічка роздивлялась нещодавно 20-долорову банкноту. Й помітила, що Білий Дім, який на ній зображений, дуже схожий на наш Палац Чацького, у якому нині діючі сільський старостат та бібліотека. Спеціально порахували вікна та колони на нашому, та американському приміщеннях. І вони практично ідентичні!», - розповідає Вінниця.info Оксана Сірант, директор місцевої школи та громадська діячка.

Джо Байдена запрошують відвідати сільський «Білий Дім» на Вінниччині. Фото  - фото 2


Пані Оксана та її дочка Марія нещодавно створили на «Фейсбуці» сторінку палацу.

«Можна сказати, що цьому приміщенню ще пощастило, у порівнянні зі станом палаців, які занепадають по Вінниччині та й країні. На початку Незалежності України виділили кошти на його реставрацію. Встигли перекрити дах та укріпити поверхи. Це зараз там лише бібліотека та старостат. А раніше жили вельможі, заможні родини. Після 1917-го були: контора, комори, дитячі ясла, відділення «Укртелекому», телефонна станція. Тому більш-менш і зберігся. Але… руйнується. Тому є величезне бажання його зберегти, відродити. Це приміщення – бренд нашого села. Який у майбутньому порадує чимало туристів та гостей. А відтак, дасть можливість розвиватися та налагоджувати інфраструктуру. Для нас навіть створила бренд дизайнерка Юлія Лученко, вона керівник проєкту «Маєтки. Контури історії», - продовжує пані Оксана.

Джо Байдена запрошують відвідати сільський «Білий Дім» на Вінниччині. Фото  - фото 3


Аби привернути увагу до Палацу Чацького, місцеві активісти вирішили, що можна спробувати запросити до маєтку на екскурсію Джо Байдена.

«Відомо, що Байден небайдужий до України. Чи прийме він наше запрошення, це покаже час. Але, завжди треба залишатися оптимістом. Тому, ми з вчителем англійської мови складемо листа. Гарно оформимо, у такому стародавньому стилі. Відішлемо його поштою. Ну, і звичайно, будемо запрошувати через Інтернет. Офіційні сайти та сторінки у соціальних мережах. За потреби, запишемо відеоекскурсію та запропонуємо її переглянути всім охочим», - пояснює Оксана Сірант.

Навколо Палацу Чацького багато таємничих історій які достеменно не дають однозначної відповіді стосовно років зведення цього приміщення та його замовника. На сторінці у «Вікіпедії» зазначено: Палац збудували у стилі класицизму. Будівля була прямокутною за поземним планом, двоповерховою. Зі сторони парку будинок стояв на високому цокольному поверсі. Зі сторони парку та з фронту посередині будівлі був портик з чотирма колонами коринфського ордеру. Портики увінчували трикутні фронтони. Портик зі сторони парку опирається на аркадному цоколі, в якому була відкрита галерея. У палаці збереглися залишки ліпнини. Планування всередині було централістичним, з залою та парадними приміщеннями на першому поверсі.

Зауважимо, 18 вересня, у селі відбудеться фінальний день пленеру-фестивалю. За тиждень до цього художники з'їдуться з всієї області, аби зобразити у своїх роботах Палац Чацького. А потім організатори проведуть аукціон, аби вторгувати кошти на реконструкцію та популяризацію цього маєтку.

Також зауважимо, що на Вінниччині «Білим Домом» називають ще один палац у селі Чорномин Піщанської територіальної громади. Близько 20 років там намагаються врятувати пам’ятку архітектури - старовинний палац графів Чорноминських. Його також називають українським «Білим домом», через схожість із головною будівлею Вашингтону. Якщо в американському варіанті це - резиденція президента, то чорноминському тутешніх школярів. У приміщенні, яке звели 1820 році останні десятиліття діє загальноосвітній заклад.

Джо Байдена запрошують відвідати сільський «Білий Дім» на Вінниччині. Фото  - фото 4


Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото з сторінки Палац Чацького.