18 лип. 2021 17:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

472

0

Екологи Вінниччини пояснили чому зеленіє вода в озерах та річках

Екологи Вінниччини пояснили чому зеленіє вода в озерах та річках

Чому цвіте вода у річці


Екологи Вінниччини пояснили чому зеленіє вода в озерах та річках

З настанням спекотного літа, вінничани все частіше спостерігають, як вода у більшості водоймах стає зеленою. У державній екологічній інспекції у Вінницькій області пояснили причини цього явища.

Екологи пояснюють, до цвітіння води може призводити надходження у водойми мінеральних, особливо азотних і фосфатних добрив, синтетичних мийних засобів, органічних забруднюючих речовин, скид побутових відходів.

Природна водойма є біологічно збалансованою екологічною системою, налаштованою на самоочищення і самовідновлення. Проте, цей природний стан біологічного балансу може бути порушений як в результаті природного старіння водоймища, так і в результаті штучного забруднення водойми органічними речовинами і поживними елементами.

«При розкладанні органічні речовини інтенсивно забирають з води розчинений кисень, при цьому виділяючи у воду продукти розпаду - поживні (біогенні) елементи азоту, фосфору. Надлишок органічних речовин і поживних елементів призводить до порушення біологічної рівноваги і пригнічення біологічного самоочищення водойми. Відбувається «цвітіння» води, або інша назва цього процесу – евтрофікація,

Цвітіння води – це природне явище, яке проявляється в зміні забарвлення води внаслідок масового розмноження синьо-зелених водоростей – ціанобактерій. Вода з прозорої стає мутнувато-зеленою, а незабаром і зовсім набуває яскраво-зеленого кольору. Вони розвиваються тоді, коли у воді є достатньо фосфору та азотовмісних органічних сполук. Синьо-зелені водорості масово поширюються при температурі від 20 °C, саме тому це явище характерне для спекотного літнього періоду», - розповіли екологи.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото з мережі Інтернет