8 жовт. 2015 09:17

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Політика
0

38

0

Екс-начальника реєстраційної служби ТВК вдруге не зареєструвала кандидатом в мери Вінниці

Екс-начальника реєстраційної служби ТВК вдруге не зареєструвала кандидатом в мери Вінниці

 ТВК вдруге відмовилась реєструвати Івана Надольного кандидатом у мери Вінниці


Екс-начальника реєстраційної служби ТВК вдруге не зареєструвала кандидатом в мери Вінниці

 Як відомо, Вінницька міська виборча комісія зареєструвала 12 кандидатів на посаду Вінницького міського голови, проте трьом охочим позмагатись за крісло мера було відмовлено в реєстрації.

Так, під час засідання 30 вересня кандидату-самовисуванцю на посаду міського голови Івану Надольному комісія відмовила в реєстрації, оскільки, за словами голови ТВК, кандидат не оформив належним чином автобіографію (не вказав контактний телефон, обов’язкові дані про відсутність судимості, про наявність представницького мандату тощо), не надав додатків до декларації, також протягом відведеного часу не звертався до комісії, щоб доповнити чи виправити документи.

Не погодившись із рішенням ТВК, Іван Надольний звернувся до Вінницького окружного адміністративного суду з позовом, у якому просив визнати постанову комісії про відмову в реєстрації протиправною та зобов’язати комісію скасувати її. Адмінсуд рішенням від 3 жовтня не задовільнив вимог І. Надольного, пославшись на те, що майнова декларація, подана Надольним, не відповідає нормам, встановленим Кабінетом міністрів, також що виборча комісія виявила в поданому пакеті документів не помилки і неточності (які можуть бути виправлені після прийому документів), а виявила відсутність певних обов’язкових документів та відомостей і подання документів неналежної форми.

Не погодившись також із рішенням суду першої інстанції Іван Надольний звернувся з оскарженням судового рішення до Вінницького апеляційного адміністративного суду. Апеляційний суд задовільнив позов претендента на посаду міського голови лише частково, при цьому взявши до уваги не аргументи щодо форм документів, а те, що «позивач у судовому засіданні зазначив, що будь-яких запрошень до участі у засіданні виборчої комісії при розгляді його заяви він не отримував».

«Колегія суддів вважає, що Вінницькою міською виборчою комісією при розгляді заяви Надольного І. Д. не було дотримано п. 4. 4 Порядку організації та ведення діловодства у виборчих комісіях з місцевих виборів, оскільки заявник не був запрошений на таке засідання», - йдеться у постанові апеляційного адмінсуду.

Отже, Вінницький апеляційний адміністративний суд постановою від 6 жовтня скасував попередню постанову Вінницького окружного адмінсуду і постановив визнати протиправною та скасувати постанову Вінницької ТВК про відмову в реєстрації кандидата на посаду міського голови Надольного І. Д. Також зобов’язав міськвиборчком на найближчому засіданні повторно розглянути заяву Івана Надольного про реєстрацію його кандидатом, з урахуванням Порядку організації та ведення діловодства у виборчих комісіях...

Повторний розгляд заяви про реєстрацію та документів від Івана Надольного відбувся на засіданні міської виборчої комісії 6 жовтня. Присутній на засіданні Іван Надольний знову послався на ст. 41 ЗУ «Про місцеві вибори», де вказується, що помилки і неточності, виявлені в поданих на реєстрацію кандидатів документах, підлягають виправленню і не є підставою для відмови в реєстрації кандидата в депутати. Також він заявив, що ТВК не надала права виправити його документи та автобіографію, що він не був попереджений про час і місце засідання, тому не зміг виправити подані ним документи.

Голова комісії під час засідання зазначив, що, всупереч ст. 40 ЗУ «Про місцеві вибори», яка вказує про умови реєстрації кандидатів на посаду міського голови, Іваном Надольним не було надано всіх необхідних документів, також що повторна подача ним документів неможлива, оскільки минув відведений для цього термін. До того ж, ст. 46 вказує, що відмова в реєстрації кандидата можлива в разі ненадання передбачених законом документів для реєстрації… Під час обговорення думки членів комісії розійшлися, але в результаті голосування більшістю голосів комісія не задовольнила заяву Івана Надольного про реєстрацію його кандидатом на посаду міського голови Вінниці.

ОПОРА