20 лип. 2010 16:54

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Політика
0

36

0

Экс-Вінницький губернатор Домбровський взявся аналізувати геополітичну ситуації щодо України

Экс-Вінницький губернатор Домбровський взявся аналізувати геополітичну ситуації щодо України

і розмістив свій матеріал на "Українській правді"

 


Экс-Вінницький губернатор Домбровський взявся аналізувати геополітичну ситуації щодо України

"Розрізненість та конфліктність українських еліт (починаючи від націонал-демократів, і закінчуючи лівими) не лише призвела до послаблення державних інституцій та звуження поля демократії, але й серйозно послабила позиції України на геополітичній арені, фактично набагато років уперед закріпивши її суб'єктний статус"".

Саме таку думку висловив колишній голова Вінницької обласної державної адміністрації Олександр Домбровський у своєму аналітичному матеріалі щодо місця Україні в сучасній геополітичній мапі світу, розміщеному на популярному інтернет-виданні "Українська правда" під заголовком: "Україна: "перезавантаження" чи "втрачений файл"?"

На думку екс-губернатора, "пік геополітичної ціни України, зеніт її геополітичного потенціалу, коли вона могла прорватися в європейський пул країн і вирішити завдання модернізації суспільства, був в квітні 2008 року - під час Бухарестського саміту НАТО". Після того, починаючи з серпня 2008 року, пішов низхідний тренд, і геополітика сьогодні не на боці України.

Домбровський зазначає, що після розпаду Радянського Союзу єдиною супердержавою світу залишилися Сполучені Штати Америки, тож незалежна Україна мала шанс скористатися підтримкою цього геополітичного гравця для власного становлення. "Ще три-чотири роки тому впливові владні та бізнесові кола США не приховували свого інтересу до нашої держави, але адміністрація Барака Обами, який виборов президентську посаду на хвилі глобальної фінансово-економічної кризи, принципово переглянула підходи до внутрішньої і зовнішньої політики", - зазначив він.

Тому, на думку екс-Вінницького губернатора, "перезавантаження" американо-російських взаємин є не декларацією, а реальною зміною зовнішньополітичного курсу, спрямованого на залучення Росії в якості союзника до спільних економічних та навіть безпекових програм. Це дозволить США мати перспективу збереження статусу лідера, базового гравця на геополітичній арені.

"На жаль, Україна в цьому процесі "аварійного перезавантаження" ризикує опинитися "незбереженим (втраченим/загубленим) файлом", і цей факт є очевидним для кожного серйозного аналітика", - зазначив він.

Не набагато кращим вважає Домбровський і формат ставлення до української проблематики з боку Євроспільноти. "Бабуся Європа" ніколи не приховувала свого відвертого прагматизму, що часто межував з показовим егоїзмом", - пише він.

Виходячи з цього, США та Європа змінили свої ставлення до України заради власного добробуту й комфорту. Росія ж відчула силу своєї позиції, обумовленої сьогоднішнім днем.

"Нині Росія - в дипломатичному, енергетичному і геополітичному наступі, метою якого є не тільки Україна, а й Європа. Європростір політично девальвується, падає й геополітична ціна України. Наша країна мала нагоду реалізувати свої плани в період 2005-2008 років, коли було відкрите досить просторо вікно можливостей. Проте, Україна не вирішила свої внутрішні проблеми, проблеми консолідації політичних еліт", - пише у своїй статті Домбровський.

Повний текст статті можна прочитати тут.

 

ВИННИЦА.info

 


0
0