15 квіт. 2019 16:12

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Культура
0

169

0

Експозиції Вінницького музею поповнить бурштинове намисто Гордіївського могильника. На урочистості запросили Ющенка

Експозиції Вінницького музею поповнить бурштинове намисто Гордіївського могильника. На урочистості запросили Ющенка

Вінницькому обласному краєзнавчому музею 17 квітня подарують репліку-реконструкцію давнього бурштинового намиста з Гордіївського могильника


Експозиції Вінницького музею поповнить бурштинове намисто Гордіївського могильника. На урочистості запросили Ющенка

Вінницькому обласному краєзнавчому музею 17 квітня подарують репліку-реконструкцію давнього бурштинового намиста з Гордіївського могильника, яке відтворила дизайнер Ольга Навроцька за підтримки благодійників.

Про це йдеться в анонсі Вінницького обласного краєзнавчого музею.

«Ця репліка займе своє місце в експозиції музею, щоб усі відвідувачі змогли побачити як виглядали бурштинові намиста з Гордіївського могильника. Через давність, погане збереження бурштину, оригінальні прикраси практично не експонуються, тому відновлене намисто приверне увагу та посилить інтерес до нашої спадщини. Проект має відкрити нову «сонячну координату» на туристичному «Бурштиновому Шляху» Землі.

Матеріали, з яких зроблена прикраса – сонячне каміння бурштин, легально видобувається на родовищі «Володимирець Східний» на Рівненщині», - зазначено в анонсі.

На церемонії передачі прикраси до музею будуть присутні:

  • директорка Вінницького обласного краєзнавчого музею пані Катерина Висоцька,
  • археологиня краєзнавчого музею, кандидатка історичних наук пані Ольга Грабовська,
  • засновниця МБФ «Українська родина» та Асоціація «Український бурштиновий світ» пані Галина Симха,
  • Президент України (2005-2010), засновник проекту та музею «Код нації» пан Віктор Ющенко,
  • керівниця проекту «Код жінки», кураторка виставкових проектів, кандидатка історичних наук Оксана Лобко.

Урочиста церемонія дарування музею репліки-реконструкції давнього бурштинового намиста з Гордіївського могильника відбудеться 17 квітня о 16.00 годині в приміщенні Вінницького обласного краєзнавчого музею, що по вул. Соборна, 19.

Експозиції Вінницького музею поповнить бурштинове намисто Гордіївського могильника. На урочистості запросили Ющенка

Довідка.

ГОРДІЇВСЬКИЙ МОГИЛЬНИК: у 80-х рр. ХХ ст. поблизу с. Гордіївка Тростянецького р-ну археологи відкрили надзвичайно багатий курганний могильник ІІ тис. до н. е. З часу його відкриття пройшло вже більше 30 років, але він і досі залишається одним із найзагадковіших могильників доби пізньої бронзи Центральної і Східної Європи. В експозиції музею демонструються кілька артефактів, пов’язаних з Горідіївським могильником. Ця пам’ятка вирізняється надзвичайним багатством поховального інвентарю, а за кількістю знайдених бурштинових намистин не має рівних серед пам’яток доби бронзи в Європі. Колекція з Гордіївських курганів, яка нараховує більше ніж 1500 бурштинових намистин є найбільшою археологічних збіркою цього коштовного каміння в Європі. Свого часу це відкриття стало справжньою сенсацією в середовищі науковців. Через значну крихкість старовинного бурштину, прикраси з Гордіївського могильника, які у різні часи пройшли реставрацію, не представлені в постійній експозиції музею. Старовинні прикраси, знайдені на теренах Вінниччини, неодноразово ставали об’єктом захоплення знавців давнього мистецтва з інших країн.

ASTERIA BY NAVRO – це нова концепція дизайнерських прикрас від Ольги Навроцької, яку вона створила спільно з МБФ «Українська родина» та Асоціацією «Український бурштиновий світ», із сонячного каміння бурштину, який легально видобувається на родовищі «Володимирець Східний» на Рівненщині. Колекцію дизайнерських намист довершує авторська репліка-реконструкція давнього бурштинового намиста з Гордіївського могильника, яка буде подарована Вінницькому обласному краєзнавчому музею.

Вiнниця.info