1 серп. 2021 12:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Події
0

177

0

Екссуддя Чаус, якого невідомі викрали у Молдові, знайшовся в одному із сіл Вінницької області

Екссуддя Чаус, якого невідомі викрали у Молдові, знайшовся в одному із сіл Вінницької області

З 2016 року він перебував у розшуку за одержання хабаря у розмірі 150 тисяч доларів


Екссуддя Чаус, якого невідомі викрали у Молдові, знайшовся в одному із сіл Вінницької області

Днями в одному з сіл на Вінниччині виявили екссуддю Миколу Чауса, якого у квітні 2021 року викрали невідомі на території Молдови. З 2016 року він перебував у розшуку за одержання хабаря у розмірі 150 тисяч доларів.

Про це пише видання «Цензор.НЕТ» з посиланням на джерело у правоохоронних органах.

Так, в поліцію подзвонив житель села Мазурівка (Вінницька область) і повідомив, що виявив екссуддю Миколу Чауса.

Чаус повідомив, що був викрадений невідомими особами і підтвердив, що є екссуддею Дніпровського райсуду Києва. В ході перевірки стало відомо, що ця особа перебуває в розшуку НАБУ за ч. 4 ст. 368 КК.

Як повідомляє «Слідство.Інфо», голова Мазурівської сільської ради Валерій Груньківський розповів, що Чаус прийшов до будівлі Мазурівської сільради, голодний і майже без одягу.

«За словами голови сільради, Микола Чаус прийшов кілька годин тому до будівлі й сказав, що його викрали. Якийсь час суддя перебував у сільраді, де його накормили й дали води. Після цього, за словами сільського голови, приїхали співробітники Служби безпеки України і забрали Чауса із собою», – йдеться у статті.

Згодом у СБУ прокоментували перевезення Чауса.

Там повідомили, що Служба безпеки України не «викрадала» колишнього суддю Дніпровського районного суду м. Києва Миколу Чауса, а діяла в межах закону та своїх повноважень.

«Нагадаємо: саме СБУ з травня 2021 року здійснює досудове розслідування кримінального провадження за фактами викрадення екссудді Чауса та незаконного переправлення його через державний кордон.

У своїх діях Служба безпеки України виходить з того, що згідно з Конституцією України життя людини є найвищою цінністю. І співробітники СБУ виконували свої посадові обов’язки в рамках розслідування відповідного кримінального провадження. Будь-які спроби представити суспільству інформацію в іншому ключі є звичайними маніпуляціями.

Окремо звертаємо увагу на те, що вчора на гарячу лінію Служби безпеки звернулася особа, яка повідомила, що до однієї з селищних рад Вінницької області прибув чоловік, який представився Миколою Чаусом і попросив викликати саме співробітників СБУ.

Згодом слідчі СБ України отримали від Миколи Чауса дані, які свідчать про його викрадення, позбавлення волі та застосування до нього інших протизаконних дій. У зв’язку з відповідною заявою щодо пана Чауса вжито заходів для забезпечення його безпеки», – йдеться у повідомленні.

У пресслужбі СБУ також додали, що зважаючи на фізичний і моральний стан Чауса після тривалого позбавлення волі, наразі йому надається необхідна медична допомога. Про це окремо поінформовано дружину пана Чауса, слідчі СБУ знаходяться в постійному контакті з його родичами.

Служба безпеки України вживає необхідних заходів для встановлення всіх обставин викрадення екссудді Чауса, позбавлення його волі та встановлення осіб, які це скоїли.

Хто такий Чаус і про яке викрадення йдеться?

Як пише «Громадське», Микола Чаус 15 років працював у Дніпровському суді Києва, відомий вироками проти активістів Майдану, зняттям із розшуку ексрегіонала Юрія Іванющенка, розглядом справи Геннадія Корбана.

У 2016 році НАБУ викрило Чауса на отриманні хабаря у 150 тисяч доларів, схованих у двох скляних банках. Гроші нібито призначалися за винесення вироку у справі Світлани Сасевич, яку звинувачували в незаконному збуті наркотичних речовин. Обвинувачення просило для жінки 7 років позбавлення волі, суддя Чаус виніс вирок – 5 років умовно.

У вересні 2016-го Верховна Рада дозволила затримати суддю, але тоді він уже втік з України. З листопада того року Чаус перебував у міжнародному розшуку, а згодом його затримали в Молдові за екстрадиційним запитом. Проте екссуддю досі не екстрадували. А 3 квітня 2021 року Чауса викрали в Молдові.

За даними журналістів-розслідувачів з України та Молдови, молдовські правоохоронці перевіряють на причетність до зникнення Чауса українців, щонайменше двоє з яких прямо пов'язані з Головним управлінням розвідки Міноборони, а ще один – звільнений посадовець Національної поліції. У ГУР Міноборони назвали цю інформацію провокацією російських спецслужб.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info