21 верес. 2017 11:53

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

326

0

Екзотичний город: вінничанин виростив колючі огірки-дині

Екзотичний город: вінничанин виростив колючі огірки-дині

З незвичного врожаю нічого не готує 


Екзотичний город: вінничанин виростив колючі огірки-дині

Вінничанин на власному городі вирощує екзотичні овочі та ягоди. Цьогоріч зібрав врожай колючих огірків-динь.

«Колючі - ківано. Ще їх називають рогаті або рогата диня, африканський огірок. Ще їх називають мелано і плутають з ангурією, тобто антильським огірком.  Ківано - дуже близький родич звичайного огірка, як і диня. Він має трохи дрібніше листя, трохи вибагливіший до тепла, тому дехто його висіває спочатку на розсаду в стаканчиках, потім висаджує. У мене цього року вродили, висіяні в ґрунт, безрозсадним способом. Садив їх просто на городі. Дещо можна з розсади, тобто сіється в хаті на вікні, потім висаджується. Як гібіскус, наприклад», - розповідає Вінниця.info Юрій Сегеда, він журналіст, письменник, який має хобі вирощувати екзотичні плоди.

Юрій зауважує, на колір і смак товариш не всяк, тому не всі у його родині вживають вирощений ним екзотичний врожай.

«Тобто якби ці екзоти були аж дуже цінними - смачними і урожайними, то їх би вирощувала більшість людей. У ківано їдять тільки м'якоть, тобто слиз разом із насінням, зі зрілих плодів. "Лушпайка" плоду твердувата і несмачна. Кажуть, у південних краях їх використовують для соків, для салатів. Насінинки в нього менші за огіркові, кожна покрита кисло-солодким зеленкуватим слизом.  Мені на смак ніби непогане, мамі не сподобалось. Чув, ці плоди корисні для серця, для шлунка, вітамінне», - пояснює.

З екзотичного врожаю вінничани нічного не готував.

«Просто зрілий плід розрізаю і ложечкою виїдаю м'якоть. Можна в склянку  її злити і потім пити. До речі, не всі плоди дозріли, а в зелені несмачні», - розповідає.

З врожаю Сегеда також має червоний огірок.  

«Це тладіанта сумнівна. Неспроста так її назвали. От ніби хороша штука - багаторічний, не треба щороку сіяти. Невибаглива. Але один невеличкий мінус - не родить. Це дводомна рослина, тобто має бути він і вона. Кажуть, що в наших краях є тільки жіночі рослини, чоловічих я ніде не бачив. Тобто квітки у них без пилку, тільки жіночі, на яких навіть без запилення утворюються огірочки. Але вони маленькі (бо без насіння всередині). Коли дозрівають - стають приторно солодкими. Трохи гіркуваті. Декому подобається, мені ні. Там, де повноцінні запліднені плоди виростають (десь в тропіках, певно), з них варення варять. Правда,це така рослина, яку простіше завести в себе на городі, ніж потім вивести. Розповзається, сходить навесні в несподіваних місцях. Бажано таку садити на смітнику. Ще сіяв колись момордіку - типу огірка, він, коли дозріває, розтріскується, а всередині "ягоди", тобто кожна насінина ніби в червоному варенні», - каже.

Всі плоди можуть стати за цікавинку, особливо для дітей на всякі виставки дарів осені.

«Насіння купував на виставці-ярмарку, яка  до речі, планується 6 жовтня при вході до редакції газети "Вінниччина". Це неподалік «Книжки» на площі Стуса. Там щорічно проходить свято садівників і городників, які є читачами і дописувачами газети. Ну і всі можуть приходити. Приносять туди зазвичай такі ентузіасти, у яких і огірки-мочалки є, і легендарні гарбузи-пляшки, і круглі огірки, і ще багато чого. Тепер і я збираю насіння зі свого врожаю», - продовжує.

Юрій на власному городі планує розширювати екземпляри екзотичних овочів. Нині міркує, який саме вид буде вирощувати наступного сезону.  

«Поки пробую защеплювати дерева - цієї весни кілька щеплень прижилося. Також виноград синій кишмиш вперше вродив - прикопав з нього пару лозин, щоб вкоренити і розмножити», - підсумував.

Екзотичний город: вінничанин виростив колючі огірки-дині

Екзотичний город: вінничанин виростив колючі огірки-дині - фото 2

Екзотичний город: вінничанин виростив колючі огірки-дині - фото 3

Екзотичний город: вінничанин виростив колючі огірки-дині - фото 4

Екзотичний город: вінничанин виростив колючі огірки-дині - фото 5

Вінниця.info