13 жовт. 2020 16:25

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

47

0

Етноколектив на Вінниччині відтворив у фільмі старовинний обряд квашення капусти. Відео

Етноколектив на Вінниччині відтворив у фільмі старовинний обряд квашення капусти. Відео

У фільмі також зберегли оригінальну рецептуру квашення капусти


Етноколектив на Вінниччині відтворив у фільмі старовинний обряд квашення капусти. Відео

Фольклорно-етнографічний ансамбль «Калинове гроно» Рожичн Оратівського району відзняв аматорський фільм, де відтворили старовинний український обряд квашення капусти.

По сюжету сільські співачки знаходять у місцевому ставку діжку. У ній вирішують спільно сікти капусту. Так само як це робили наші пращури. У стрічці використовують обрядові пісні.

Демонструють спосіб нарізання капусти у бідній хаті, коли не було стільниці.

“Тоді ніжок столу прив'язували простирадло”, - відтворюють акторки у відео.


В селі Рожична у 1979 році завідувачка СБК Марія Давидівна створила фольклорно-етнографічний ансамбль, який поставив собі за мету відродити українську пісню, звичаї, традиції та передати любов до них молодому поколінню. З того часу колектив ініціатор та учасник усіх заходів, які проводяться на сільській та районній сценах. Звання «народний аматорський» отримав у 1991 р. Ансамбль «Калинове гроно» брав участь у радіоконкурсі «Золоті ключі» (1982 р.), республіканському святі зимового фольклору «Радуйся, земле – Новий рік народився» (1990 р.), Міжнародному святі літератури та мистецтва «Лесині джерела» у м.Новограді-Волинському (1990 р.), республіканському конкурсі «Від села до села» (1994 р.). «Калинове гроно» постійні учасники обласного свята фольклору ім..Г.Танцюри. Учасники ансамблю мають оригінальні народні костюми.

Колектив нагороджений багатьма відзнаками області та району.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі - https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info