25 черв. 2019 15:11

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

129

0

Фахівці дали вінничанам поради, як уникнути отруєнь під час святкування випуску

Фахівці дали вінничанам поради, як уникнути отруєнь під час святкування випуску

Поради працівників Держпродспоживслужби


Фахівці дали вінничанам поради, як уникнути отруєнь під час святкування випуску

Цього тижня в школах Вінниці святкують випускні вечори. Фахівці управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області порадили, на що звернути увагу, аби свята були безпечними.

Нажаль, епідемічна ситуація в країні нестійка і напружена. Більшість спалахів інфекційних хвороб та харчових отруєнь поєднує вживання недоброякісних продуктів харчування, питної води та готових страв, виготовлених як в закладах громадського харчування так і в домашніх умовах.

Основними причинами спалахів є використання продовольчої сировини сумнівної якості (без документів, які засвідчують її якість), відсутність належних умов для приготування страв, порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Залучення до приготування страв випадкових осіб, які не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни та ін.

Щоб свята залишили після себе лише гарні спогади, прислухайтесь до порад працівників Держпродспоживслужби:

1. Влаштовуйте свята в закладах громадського харчування, яким довіряєте.

2. Поцікавтесь наявністю у закладі результатів лабораторних досліджень щодо якості питної води, яку використовують для приготування страв.

3. Узгодьте святкове меню з адміністрацією закладу, зверніть увагу на відсутність в меню заборонених та сумнівних страв в епідемічному відношенні:

  • кондитерські вироби з кремами,
  • яйця та м’ясо водоплаваючої птиці,
  • низькосортні м’ясні вироби (нижче I сорту),
  • студні, зельци, фаршмаки,
  • гриби,
  • молоко-самоквас, сметана та фляжне молоко, сир м’який без термічної обробки,
  • домашні консерви,
  • солодкі газовані напої,
  • нарізні салати з майонезом, оцтом, сметаною.

4. Не допускайте приготування (копчення, смаження, в`ялення) м‘ясних і рибних страв в домашніх умовах. Не використовуйте консервів домашнього виготовлення (м`ясних, грибних, овочевих).

5. Не допускайте вживання учасниками урочистостей та учнями-випускниками будь-яких алкогольних, слабоалкогольних напоїв, забороняйте тютюнопаління в місцях проведення випускних вечорів.

Вiнниця.info