20 серп. 2019 15:20

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

169

0

Фахівці пояснили, за якими критеріями Вінниччину поділять на три нові райони

Фахівці пояснили, за якими критеріями Вінниччину поділять на три нові райони

20 серпня керівник групи з питань геоінформаційного моніторингу реформи при міністерстві Павло Остапенко пояснив, за яким принципом формували межі майбутніх районів.


Фахівці пояснили, за якими критеріями Вінниччину поділять на три нові райони

На початку серпня Мінрегіон презентував проект нового адміністративно-територіального устрою Вінниччини, згідно якого планується створення трьох об’єднаних районів. А саме: Вінницького, Могилів-Подільського та Ладижинського.

20 серпня керівник групи з питань геоінформаційного моніторингу реформи при міністерстві Павло Остапенко пояснив, за яким принципом формували межі майбутніх районів.

«Реформа децентралізації і місцевого самоврядування 4 роки була зосереджена на базовому рівні – об’єднанні саме територіальних громад сільських, селищних, міських рад. Зараз ми підходимо до того, що потрібно реформувати районний рівень. На районному рівні у нас включається виконавча гілка влади – районні державні адміністрації. Щодо повноважень РДА, то більше половини, згідно реформи децентралізації, перебирають на себе ОТГ. І досить незначна часина залишається питань, які і далі вирішуються місцевими РДА.

Можна навіть не говорити про «армію чиновників». Скільки витрат іде на їх утримання. Тут цифри досить вражаючі. В цілому, у нас зараз виходить, що в Україні 133 тисячі податків йде на утримання одного працівника», - зазначив фахівець.

Фахівці пояснили, за якими критеріями Вінниччину поділять на три нові райони

Після реформи в Україні (разом з окупованими територіями) із 490 районів залишиться 102. Відповідно – значно зменшиться кількість РДА.

За словами Павла Остапенка, під час формування нових районів звертали увагу на кілька показників – територію, населення та доступність: «Територія має бути компактною, не витягнутою, географічно цілісною. Один із основних параметрів – чисельність населення має становити не менше 150 тисяч осіб. По порядку визначення центрів нових районів - перш за все, це мають бути міста-обласні центри і міста за населенням більше 50 тисяч. Також є поняття зона обслуговування або зона впливу цих міст – це 60 кілометрів по автомобільних дорогах. Вона дозволяє окреслити зону впливу цих міст».

Вінниця має населення більше 50 тисяч осіб, тому автоматично стає центром нового району, до якого входять райони, що розташовані у 60-кілометровій доступності. Іллінці, Погребище та Хмільник частково не потрапляють в межі, однак Вінницький район розташовується до них найближче, тому разом утворюють нову адміністративно-територіально одиницю.

«Якщо ОТГ знаходиться приблизно на рівній відстані від декількох центрів, то вона відноситься до того району, до якого найближче знаходиться центр ОТГ. Іллінецька громада близько і до Ладижина, і до Вінниці. Але Іллінці ближче до Вінниці, тому всю ОТГ відносимо до Вінницького району», - пояснює Павло Остапенко.

Наступне по чисельності місто у Вінницькій області – це Могилів-Подільський – потужний центр на півдні регіону, місто обласного значення.

«Там розміщено багато міжрайонних терпідрозділів, тому справедливо, щоб це місто було також центром нового району. В зоні 60 кілометрів є близько 200 тисяч населення», - говорить представник Мінрегіону.

Третім районом буде Ладижинський.

«Південно-східна частина області – аграрна, там також проживає велика кількість населення. Центром було визначено Ладижин. Основна причина – в зоні 60 кілометрів навколо Ладижина проживає найбільша кількість населення, тому що місто знаходиться найближче до географічного центру цієї території. Звісно, поруч є Гайсин», - пояснює Павло Остапенко.

Презентований проект нового адміністративно-територіального устрою Вінниччини є ще не остаточним. На засіданнях робочих груп можуть вноситися пропозиції щодо змін.

Фахівці пояснили, за якими критеріями Вінниччину поділять на три нові райони - фото 2

Коли і ким будуть створені нові райони?

Вже цієї осені Парламент має прийняти концептуальний законопроект «Про засади адміністративно-територіального устрою», який встановлює загальні правила і процедури зміни адмінтерустрою в Україні. Запровадження цих правил дозволить Уряду та Парламенту швидко і у зрозумілий спосіб підготувати та прийняти закони про адміністративно-територіальний устрій кожної області.

Реформування районного рівня – це компетенція виключно Верховної Ради, отже добровільного етапу, як у випадку з об’єднанням громад, не буде. Крім того, щоб створити нові спроможні райони, Парламент змушений буде завершувати процес об’єднання громад в адміністративний спосіб.

Фахівці пояснили, за якими критеріями Вінниччину поділять на три нові райони - фото 3

Вiнниця.info