30 серп. 2019 14:16

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Місто
0

87

0

Факти і аргументи. Що вирішили депутати міської ради зі ставкою на земельний податок

Факти і аргументи. Що вирішили депутати міської ради зі ставкою на земельний податок

30 серпня під час сесії Вінницької міської ради депутати розглянули проект рішення про зменшення ставки земельного податку на території об’єднаної територіальної громади.


Факти і аргументи. Що вирішили депутати міської ради зі ставкою на земельний податок

30 серпня під час сесії Вінницької міської ради депутати розглянули проект рішення про зменшення ставки земельного податку на території об’єднаної територіальної громади, який ініціювала депутат Ганна Давиденко та представники громадських організацій. «Тариф» підняли більше року тому, але резонансним питання стало зараз. Після обговорення із звинуваченнями та аргументами, рішення не підтримали. Натомість, міський голова запропонував доповнити перелік пільговиків, які звільнені від сплати земельного податку, громадянами, що отримують субсидію. До наступної сесії мають підготувати відповідний проект рішення.

У сесійній залі виступила депутатка Ганна Давиденко. Вона пояснила, що сьогодні у Вінниці розмір земельного податку практично найвищий в Україні, тому попереднє рішення потрібно скасувати.

«Навіть наші колеги з сусідньої курортної Одеси платять вдесятеро менше. У цій ситуації ми з вами несемо відповідальність. І людей не цікавлять аргументи щодо підвищення. І обґрунтування про те, що нібито ті зібраних 10 мільйонів гривень підуть на зарплати освітянам, виглядає дивно. Оскільки ці 10 мільйонів навіть не було закладено в проекті на 2019 рік.

Людям зараз цікаво, де заробити гроші, щоб вижити. У людей просто елементарно немає грошей, щоб заплатити цей земельний податок», - зазначила Ганна Віталіївна.

Факти і аргументи. Що вирішили депутати міської ради зі ставкою на земельний податок

Депутат Віктор Кривіцький почав «допитувати» опонентку щодо реальних цифр по кількості платників податку. Ганна Давиденко відповідала, що знає їх, але хоче почути від представника профільної комісії.

- Я не бачив вашого економічного обґрунтування ні на комісії, ні зараз. Скажіть, скільки сьогодні є платників даного виду податку?

- Ви є головою профільної комісії, це ваш обов’язок інформувати людей.

- Я запитую у вас. Я запитую. Якщо ви не знаєте відповіді, кажете: «Ні, я не знаю».

- Я знаю, скільки платників даного податку, мені цікаво від вас почути.

- 28 тисяч 413 фізичний осіб. Сьогодні у нас пенсіонерів 14 808, ще 1023 особи мають інші пільги. Тобто більше половини сьогодні не сплачують цей податок.

Факти і аргументи. Що вирішили депутати міської ради зі ставкою на земельний податок - фото 2

В підтримку попереднього спікера також виступив депутат Володимир Малінін.

«Наступні вибори починаються одразу після оголошення результату. Дане рішення було прийнято рік і два місяці тому. Чому саме сьогодні піднімається це питання?

Останнє встановлення ставки податку було в 1993 році. Як за цей період змінилися заробітні плати громадян?», - сказав депутат.

Факти і аргументи. Що вирішили депутати міської ради зі ставкою на земельний податок - фото 3

Вадим Кудіяров звернувся до своєї однопартійки із політичними та особистими звинуваченнями.

«Скільки ви ще будете продовжувати колотити людьми? Разом зі своєю подругою Людмилою Михайлівною Щербаківською довели партію до повного руйнування. Сьогодні підтримка партії («Батьківщина» - ред.) у місті Вінниці – близько 7% людей. Тому, що ви робите вигляд, ніби захищаєте інтереси людей, потім приходите і домовляєтеся за якісь особисті привілеї. Якщо ви намагаєтеся підтримувати людей, то іншими методами», - наголосив Вадим Кудіяров.

Факти і аргументи. Що вирішили депутати міської ради зі ставкою на земельний податок - фото 4

«Завжди прогнозовано, коли при обговоренні питання замість аргументів люди переходять на особисте, починають «шукати блохи» в опонентові.

Земельний податок люди сплачують не тільки виходячи з рівня статків, а також додається нормативно-грошова оцінка земель міста. Останнього разу у Вінниці вона була проведена у 2012 році. Згідно законодавства, я прогнозую, що чергова переоцінка буде зроблена в наступному році. Тому люди, які отримали платіжки цього року, повинні бути готов і до того, що наступні роки вони будуть отримувати ще більші платіжки», - резюмувала Ганна Давиденко.

Факти і аргументи. Що вирішили депутати міської ради зі ставкою на земельний податок - фото 5

Врешті, після хвилі аргументів та звинувачень, слово мав заступник начальника головного управління ДФС у Вінницькій області Ігор Бондар. Він пояснив, що граничною ставкою земельного податку, згідно законодавства, є 3%. В місті Вінниці для власників присадибних ділянок встановлена ставка – 0,3%. Посадовець озвучив, яку суму податку платить більшість вінничан.

«У 2019 році нами було опрацьовано й надіслано 13 565 податкових рішень про сплату земельного податку на ділянки громадян на загальну суму 14 мільйонів 608 тисяч. До нас звертаються землекористувачі, які надають документи, що підтверджують наявність пільг.

  • 40% осіб отримали повідомлення про сплату земельного податку в сумі менше 1 тисяч гривень в рік.
  • 26% повідомлень – на суму до 1,5 тисячі гривень.
  • 16% - на суму до 2 тисяч гривень.
  • 8% - на суму – 2,5 тисячі гривень.
  • 4% - на суму до 3 тисяч гривень.
  • 6% - від 3 тисяч гривень і вище.

По Вінницькій ОТГ суми вищі за 4700 гривень мають лише ТОП-20 вінничан, власників великих земельних ділянок з цільовим призначенням. Серед них і депутати міської ради. Наприклад, найбільшою ділянкою з таким призначенням є 5,4 га. Сума податку складає майже 68 тисяч. Це справедливо», - сказав Ігор Бондар.

Факти і аргументи. Що вирішили депутати міської ради зі ставкою на земельний податок - фото 6

Також нагадав 5 категорій громадян, які звільняють від сплати земельного податку:

  • пенсіонери за віком;
  • інваліди першої та другої групи;
  • багатодітні сім’ї, які виховують трьох і більше дітей до 18 років;
  • ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України про статус ветеранів війни;
  • фізичні особи, які постраждали в наслідок Чорнобильської катастрофи.

Лише 8 депутатів підтримали проект рішення про зменшення земельного податку у Вінниці.

Міський голова Сергій Моргунов запропонував доповнити цей перелік громадянами, які отримують субсидію. До наступної сесії мають підготувати відповідний проект рішення.

Факти і аргументи. Що вирішили депутати міської ради зі ставкою на земельний податок - фото 7

Вiнниця.info