11 серп. 2020 16:49

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

188

0

Фермер в Славному вивів новий сорт фіолетової кукурудзи «Вінницький Бордо»

Фермер в Славному вивів новий сорт фіолетової кукурудзи «Вінницький Бордо»

Фермери Узбекистану і Таджикистану замовили у вінницького селекціонера фіолетову кукурудзу


Фермер в Славному вивів новий сорт фіолетової кукурудзи «Вінницький Бордо»

Дієтична, покращує зір, очищує печінку та зміцнює серцево-судинну систему. Усе це про кукурудзу, але не звичайну, а фіолетову. В ній багато вітамінів та мікроелементів, які зміцнюють волосся та покращують стан шкіри, кажуть дієтологи. Вирощує диво-овоч фермер із Вінниччини. Він єдиний з українських селекціонерів, який з кормової кукурудзи зробив солодку.

На восьми сотках в селі Славне Вінницького району – 200 сортів кукурудзи. Та найекзотичніша – фіолетова. Коли та де взяв насіння Михайло Нагорняк вже не пам’ятає. Та минулого року кормову вирішив схрестити з цукровою. Вийшов новий солодкий, суто український сорт.

«Ми зараз прагнем солодкий тип перетворити в супер-солодкий, - говорить селекціонер. - Назвав «Вінницький Бордо». Експериментувати над ним допомагав син Богдан. Зерна заливали перекисом водню, кавою та навіть окропом».

«Ніби навіть воно щось дало. Якісь є насіння. Я думаю, що воно має бути стійке до посухи, до якихось дуже спекотних ситуацій, до яких звичайна кукурудза дуже витривала», - розповідає Богдан Нагорняк син селекціонера.

Фермер в Славному вивів новий сорт фіолетової кукурудзи «Вінницький Бордо»

Фермер в Славному вивів новий сорт фіолетової кукурудзи «Вінницький Бордо» - фото 2

Фіолетову кукурудзу навипередки вирощують американці та китайці. Навіть досліди проводили. Давали її хом’якам. Ті, яких годували звичайною кукурудзою, були гладкими та кволими. А ті гризуни, які їли фіолетову кукурудзу, залишалися стрункими та грайливими.

В ній немає крохмалю. Дієтологи кажуть, ця кукурудза корисна для печінки, шлунку та серцево-судинної системи. Вітаміни і мікроелементи покращують зір та зміцнюють волосся.

«Її рекомендують вживати тим людям, які хворіють, для того, щоб вони покращили своє здоров’я. В профілактичних цілях. Щоб не було онкозахворювань, цукрового діабету», - коментує дієтологиня Галина Бурковська.

Тепер сорти українського селекціонера купують фермери з Білорусі, Узбекистану і Таджикистану.

«В Таджикистані дуже зацікавився аграрний університет. Ми зараз заклали досліди. В них там за один рік два врожаї можна збирати», - повідомив селекціонер Михайло Нагорняк.

Нагадаємо, минулого року Вінниця.info писала про те, що Михайло Нагорняк під Вінницею завершує унікальний для світу експеримент – вирощував удосконалений сорт кукурудзи червоно-фіолетового кольору. Назвав її Подільське Бордо. Скуштувати унікальний сорт можна було у Вінниці на фестивалі VinCornFest.

Фермер в Славному вивів новий сорт фіолетової кукурудзи «Вінницький Бордо» - фото 3

Фермер в Славному вивів новий сорт фіолетової кукурудзи «Вінницький Бордо» - фото 4

Фермер в Славному вивів новий сорт фіолетової кукурудзи «Вінницький Бордо» - фото 5

Фермер в Славному вивів новий сорт фіолетової кукурудзи «Вінницький Бордо» - фото 6

Фермер в Славному вивів новий сорт фіолетової кукурудзи «Вінницький Бордо» - фото 7

Вінниця.info