9 черв. 2019 12:11

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

169

0

Фізик з вінницького коледжу змагається за звання найкращого вчителя в Україні. Відео

Фізик з вінницького коледжу змагається за звання найкращого вчителя в Україні. Відео

Сергій Петрович один з тих, хто змагається за звання найкращого вчителя України за версією Global Teacher Prize Ukraine.


Фізик з вінницького коледжу змагається за звання найкращого вчителя в Україні. Відео

Втратив слух, але не втратив бажання навчати. Не зважаючи на фізичні обмеження, вчитель з Вінниці, Сергій Петрович виховав кілька поколінь юних винахідників. Його учні створюють гаджети і роботів, а сам педагог працює над технологіями, які б допомогли в навчанні діткам з вадами слуху, - йдеться в сюжеті ТСН.

Цього року Сергій Петрович один з тих, хто змагається за звання найкращого вчителя України за версією Global Teacher Prize Ukraine. Конкурс талановитих педагогів, які популяризують професію, проводить громадська організація «Освіторія».

Радари і радіомашинки – це звичайне заняття у вінницькому коледжі національного університету харчових технологій. Кожен студент має свій винахід. Окрім робототехніки, Сергій Перович вигадав смарт-кабінет фізики. Буквально нашпигував аудиторію датчиками. Розетки, світильники і навіть жалюзі на вікнах –все автоматизовано. Наочно демонструє дітям закони фізики.

До цих винаходів Сергія Петровича підштовхнули життєві обставини. 9 років тому він полетів на наукові конференцію до Берліну. Поїздка ледь не стала фатальною в кар’єрі педагога.

«Під час перельоту, під час навантажень, які були в літаку, я практично втратив слух», - говорить чоловік.

Але маючи вади слуху, Сергій не залишив коледж. Він навіть зумів захистити наукову дисертацію. Нині жартує, що тоді, на захисті, питання опонентів читав по губах. Повністю одужати зміг лише після операції.

«Мене це загартувало. Я по-іншому почав бачити життя. Я знаю, яке життя людини, що слабо чує», - зізнається вінничанин.

Колеги кілька років поспіль пропонували Сергію подати заявку на Global Teacher Prize Ukraine. Але Сергій щоразу вагався. Переконати вдалося дружині Ользі, вона теж викладач, нині у декретній відпустці. Разом виховують двох синів – Миколу та Ярослава.

Призовий фонд конкурсу – 250 тисяч гривень. Сергій знає, куди вкласти гроші в разі перемоги. Вже працює над новими розробками, які допоможуть у навчанні дітям із вадами слуху.

Наразі заявки на конкурс подали більше 400 вчителів. Заявки прийматимуть до 1 серпня. Переможця визначать в жовтні. Крім грошової премії, він отримає поїздку на світовий форум вчителів.

Нагадаємо, що минулого року вінничанин Влaдислaв Кaчур змагався за звання найкращого вчителя.

Вінниця.info

title