12 трав. 2010 17:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

53

0

Forbes: азартные игры с судьбой самых богатых мира

Forbes: азартные игры с судьбой самых богатых мира

Пять из 10 миллиардеров из списка покинули колледж, а еще трое никогда туда не вступали. Шестеро осиротели или были брошены, и выросли в приютах, в семьях родственников или приемных родителей.

 


Forbes: азартные игры с судьбой самых богатых мира

Більшість світових мільярдерів світу створили свої статки з нуля власними руками, подолавши задля цього чимало перешкод та негараздів. Forbes представляє 10 найбільш захопливих історій карколомного підкорення фінансових вершин.

Творець всесвітньо відомого Цирку Сонця (Cirque du Soleil) Гі Лаліберте починав свою кар'єру з крокування на ходулях та ковтання вогню на вулицях Європи та Канади. Джоан Кетрін Роулінг, вигадуючи свого Гаррі Поттера, животіла на соціальну допомогу та замислювалась про самогубство.

Королева медіа-простору Опра Вінфрі народилася від матері-тінейджера, та підлітком страждала від сексуальних домагань. Винахідник Apple Стів Джобз почав створювати свою імперію у гаражі прийомних батьків, пише Forbes.

"Є люди, яким насправді немає чого втрачати. Ваша здатність до ризику, коли ви знаходитесь в тому середовищі, значно вища", - каже викладач підприємництва зі Стенфордського університету Джим Елліс.

"Є важливі компоненти - велика ставка та везіння, яке дає прибуток. Більшість підприємців, яких я знаю, є більше ніж гравцями", - зазначає він.

П'ять з 10 мільярдерів з цього списку покинули коледж, а ще троє ніколи туди не вступали. Шестеро осиротіли або були покинуті, та виросли у притулках, у родинах родичів або прийомних батьків. Ларрі Еллісон (Oracle), Стів Джобз (Apple) та Опра Вінфрі народилися від матерів-тінейджерів.

Статки російського мільярдера Романа Абрамовича нині складають 11,2 мільярдів доларів. Сталевий магнат залишився сиротою у віці 4 років. Його виростили родичі. Він брав участь у скандальних оборудках із експорту російської нафти перед тим, як "прибрати до рук" Сибнефть у 1995-му. Згодом вона перейшла до російського Газпрому за 13 мільярдів доларів.

 

Forbes: азартные игры с судьбой самых богатых мира

Роман Абрамович

 

Абрамовичу належить частка сталевого гіганта Evraz, футбольний клуб Chelsea та найбільша в світі яхта. Мільярдер розлучений, шосту дитину йому в грудні народила його подруга.

Американський багатій Джон Пол ДеДжорія колись продавав листівки та газети, аби допомогти матері, яка ростила його сама. Пізніше вона відправила сина до притулку, бо не могла дбати про нього. Хлопцеві доводилося бути бездомним, жити в машині та ходити по домівках, торгуючи засобами для волосся.

Свій статок у 700 доларів він вклав у 1980-му у створення лінії догляду за волоссям John Paul Mitchell Systems. Наразі він посідає гідне місце й на світовому ринку алкоголю, торік ним була випущена лінія вишуканої горілки Ultimat. Його капітал сьогодні дорівнює 4 мільярдам доларів.

Forbes: азартные игры с судьбой самых богатых мира - фото 2

Джон Пол ДеДжорія

 

Італієць Леонардо Дель Вечіо нині має 10,5 мільярдів доларів. Один з п'яти дітей у родині, він виріс у притулку, бо мати-удова не могла забезпечити його.

У 23 роки Леонардо відкрив власний цех з виготовлення оправ для окулярів. Тепер його Luxottica із торговими марками Ray-Ban та Oakley є найбільшим у світі виробником окулярів та лінз.

Forbes: азартные игры с судьбой самых богатых мира - фото 3

Леонардо Дель Вечіо

 

Майбутнього американського підприємця Ларрі Еллісона народила матір-тінейджер, що мешкала у Бронксі. Його всиновили дядько й тітка. Після смерті прийомної матері Еллісон покинув коледж. У 1977-му заснував Oracle, який нині є одним з найбільших виробників програмного забезпечення.

Нині Ларрі Еллісон є другим з найбільш високооплачуваних президентів правління у США, успішним яхтсменом та власником 28 мільярдів доларів.

 

Forbes: азартные игры с судьбой самых богатых мира - фото 4

Ларрі Еллісон

 

Мікі Джагтіані, що має на сьогодні 2,8 мільярди доларів, працював водієм таксі та прибирав готельні номери у Лондоні.

Мікі перебрався до Бахрейну незадовго до того, як його єдиний брат помер від лейкемії. За кілька місяців від діабету вмер й батько Джагтіані, а роком пізніше рак забрав матір.

Джагтіані одержав братову торгову точку в Бахрейні та у 1973-му вклав 6 тисяч доларів спадку у торгівлю дитячими товарами. Нині його бізнес перетворився на імперію магазинів Landmark.

Forbes: азартные игры с судьбой самых богатых мира - фото 5

Мікі Джагтіані

 

Американський інженер та підприємець Стів Джобз виріс у небагатій прийомній родині. Через нестачу коштів змушений був залишити коледж, проте продовжував відвідувати уроки.

Почав створювати комп'ютер Apple у гаражі своїх батьків у 1976-му. Сьогодні він має капітал у 5,5 мільярдів доларів та продовжує підкорювати світ музики та медіа із iPod, iTunes та новинкою iPad.

 

Forbes: азартные игры с судьбой самых богатых мира - фото 6

Стів Джобс

 

Магнат з Гонконгу Лі Ка-шинг сьогодні володіє 21 мільярдом доларів та очолює конгломерати Cheung Kong та Hutchison Whampoa. Його родина перебралася з Китаю до Гонг-Конгу у 1940-му.

У віці 15 років, після того, як від туберкульозу помер батько, Лі змушений був залишити школу та піти працювати на фабрику пластмаси, аби підтримувати родину.

"Найжахливішим досвідом з мого дитинства було спостерігати, як мій батько страждає та помирає від туберкульозу. Я також заразився", - згадує Ка-шинг.

Forbes: азартные игры с судьбой самых богатых мира - фото 7

Лі Ка-шинг

 

"Тягар бідності та цей гіркий смак безпорадності, й самотність назавжди викарбували на моєму серці запитання, які й досі ведуть мене. Чи насправді можливо змінити свою долю?", - каже він.

Лі Ка-шинг пожертвував 1,45 мільярди на медичні дослідження та розвиток освітньої галузі.

Творець всесвітньо відомого Цирку Сонця Гі Лаліберте покинув коледж заради участі у вуличних виставах. Він заснував Цирк Сонця у 1984-му. Граючи на акордеоні та крокуючи на ходулях, він привів свою команду акробатів до Лос-Анжелесу на Фестиваль мистецтв у 1987. Якби їхній виступ зазнав краху, артистам навіть не стало б коштів, аби повернутися додому.

 

Forbes: азартные игры с судьбой самых богатых мира - фото 8

Гі Лаліберте

 

Невдовзі всесвітньо відомий цирк збирається вразити публіку новим шоу, присвяченим покійному королю поп-музики. Виставу, головною темою якої стане творчість Майкла Джексона, буде представлено на його арені у 2011-му. Затятий гравець у покер, космічний турист та космічний турист нині має 2,5 мільярди доларів.

Письменниця Джоан Кетрін Роулінг має 1 мільярд доларів. Вигадуючи казку про Гаррі Поттера, самотня матір жила в Единбургу на соціальну допомогу. Розбита та нещасна, авторка якось зізналася журналістам, що тоді замислювалась про самогубство.

 

Forbes: азартные игры с судьбой самых богатых мира - фото 9

Джоан Роулінг

 

Її "Гаррі Поттер та філософський камінь", що був опублікований у 1997-му, одразу ж став бестселером та першою з 7 книжок, що захопили дорослих та дітей по всьому світі. Перший фільм надійшов до прокату у 2001-му. Перші шість чарівних стрічок принесли більше ніж 5 мільярдів доларів.

Статки телевізійниці Опри Вінфрі сьогодні складають 2,4 мільярди доларів. Народжена юною самотньою матір'ю, вона зростала на бабусиній фермі у Міссіссіппі. Пізніше переїхала до Вісконсину, де, як вона розповідає, зазнала сексуального насильства.

 

Forbes: азартные игры с судьбой самых богатых мира - фото 10

Опрі Вінфрі

 

Її ток-шоу, що стартувало у 1986-му, нині є розрадою для жінок усього світу. До неї приходять як знаменитості й політики, так і жертви насильства. Її медіа-імперія включає радіопередачі у 145 країнах, журнал та книжковий клуб.

 

Українська правда

 


0
0