11 листоп. 2016 11:31

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Економіка
0

91

0

Форум енергоефективності у Вінниці: чи купуватиме Швеція українське сміття?

Форум енергоефективності у Вінниці: чи купуватиме Швеція українське сміття?

Форум енергоефективності у Вінниці: чи купуватиме Швеція українське сміття?


Форум енергоефективності у Вінниці: чи купуватиме Швеція українське сміття?

 11 листопада у Вінниці проходить третій шведсько-український форум з енергоефективності та чистих технологій. Фактично це бізнес форум, де представники шведських компаній представляють інноваційні рішення у сферах енергоефективності, водоочищення та водовідведення, управлінні муніципальними відходами й охорони довкілля для українського ринку. У відкритті форуму взяли участь посол Швеції в Україні Мартін Хагстрьом, представники обласної влади та мер Вінниці.

Мартін Хагстрьом у вітальному слові зазначив що на відміну від України, де переробляється лише 0,7% сміття, у Швеції стоїть питання з імпортом відходів, так як вони переробляють сміття в енергію.

«Мені важко зрозуміти, але у вашій країні лише 0,7% відходів з сміттєзвалищ зараз переробляється в енергію та інші матеріали. В нас ситуація з імпортом відходів. Тому що ми зробили спалювання відходів для виробництва електроенергії. Нам не вистачає відходів у Швеції для сміттєспалювальних заводів. Це одна із сфер, яка може бути дуже цікава для обговорення. І звичайно ж чиста вода, чисте повітря це є важливим питанням. Ми попрацюємо по нашій логістиці, але в мене відчуття, що дуже великий інтерес і потреба в цих технологіях. Я сподіваюсь на можливість співпраці з цих питань, і що ми разом зможемо здобути гарних результатів», - сказав у вітальному слові Мартін Хагстрьом.

Мер Вінниці Сергій Моргунов зазначив, що для Вінниччини зараз є важливим питання чистої води, зменшення забрудненості повітря.

«В нас є сьогодні питання чистих технологій. Дуже актуальне питання чистої води. Над цим нам треба попрацювати разом з обласною держаною адміністрацією. Я думаю, це не тільки у Вінниці, а й по всій Україні.

Крім того, я думаю, що питання мобільності – це теж відповідно покращення екологічної ситуації, зменшення викидів СО2. Тут теж треба працювати в частині ефективного використання транспортної системи в місті або на території.

Думаю, нам є чого повчитися і що дізнатися в наших шведських партнерів, тому що вони мають цей досвід десятиліттями.

Також Сергій Моргунов напівжартома сказав, що представникам шведських компанії зїздити до Львову за відходами.

«..Дійсно, мабуть, одна країна в Європі, яка імпортує сміття для того, щоб спалили його на своїх заводах.

Я думаю, може, в Львів їх попросити поїхати, щоб вони подивилися. Може десь щось заберуть.

Технології вони є різні. Важливо, на скільки ефективно ми можемо їх використати і місцевому самоврядування, в розвитку міст», - зазначив С. Моргунов.

Форум триває протягом дня, обговорюють фінансові інструменти для впровадження проектів з енергоефективності, урядові реформи у секторі комунального господарства.

Шведська компанія «Електролюкс» презентувала лайф-хак «зберігай власні гроші на енергоресурси України».

Окрім того тривають дискусії на теми водопостачання і водовідведення, енергоефективності й теплопостачання, поводження з твердими побутовими відходами і відновлювальної енергетики в Україні.

В рамках форуму українсько-шведські делегації відвідають очисні споруди КП «Вінницяоблводоканал», полігон побутових відходів у Стадниці (КУП «Ековін») та твердопаливну котельню КП «Вінницяміськтеплоенерго».

Форум енергоефективності у Вінниці: чи купуватиме Швеція українське сміття?

Форум енергоефективності у Вінниці: чи купуватиме Швеція українське сміття? - фото 2

Форум енергоефективності у Вінниці: чи купуватиме Швеція українське сміття? - фото 3

Форум енергоефективності у Вінниці: чи купуватиме Швеція українське сміття? - фото 4

Форум енергоефективності у Вінниці: чи купуватиме Швеція українське сміття? - фото 5

Форум енергоефективності у Вінниці: чи купуватиме Швеція українське сміття? - фото 6 

Форум енергоефективності у Вінниці: чи купуватиме Швеція українське сміття? - фото 7

Вінниця.info