15 берез. 2016 13:08

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Влада
0

153

0

Гайда VS Шевцов. Постфактум

Гайда VS Шевцов. Постфактум

 Історія протистоянь у Вінниці між Антоном Шевцовим і Таїсою Гайдою


Гайда VS Шевцов. Постфактум

 Останнього начальника УМВС Вінниччини Ігоря Моренця звільнили в липні 2015 року. В листопаді міліцію ліквідували, але в процесі реформування, аж до кінця січня 2016 року керівництво МВС не могло визначитись з кандидатурою на керівника ГУ Нацполіції області, півроку правоохоронцями області керував заступник начальника, на якого поклали обов’язки «в.о» - Сергій Кримчук. 5 лютого у Вінниці представили новопризначеного начальника ГУ Нацполіції у Вінницькій області – Антона Шевцова. На представлення пресу не запрошували, інформацію розмістили на офіційному сайті, де вказали, що наказ про призначення Міністром МВС підписано 28 січня. Більшість журналістів та й і працівники поліції не знали, що офіційно вже тиждень мали керівника, як і не знали його біографії. Але до того, в мережі почали з’являтись публікації про те, що в область послали начальника. Пост про Шевцова однією з перших, 2 лютого, розмістила Таїса Гайда із своєрідним описом. Трохи більше, як через місяць, її слова з «Фейсбуку» стали «пророчими»: 10 березня у Вінниці таки згадали 6 грудня. (збіг обставин?)

Гайда VS Шевцов. Постфактум 

Через тиждень після представлення, 11 лютого, Шевцов зустрічався з журналістами, тоді у Вінниці ще ніхто не знав, що він сепаратист і відповідних питань йому не задавали. З середини лютого, антипатія активістки до керівника поліції почала зростати, Таїса Гайда періодично виставляла в мережі фото Шевцова: спершу з Валуєвим, потім фото дітей на параді, потім опублікувала скрін-шоти зі сторінки дружини Антона Шевцова, яка ставила «лайки» під постами з російської пропагандою. Вже 25 лютого Шевцов все спростовував перед журналістами і заявив, що інформаційна атака на нього і його родину здійснюється активісткою, через те що розслідування під його контролем показали причетність Таїси Гайди до незаконної видачі зброї та її чоловіка до подій 6 грудня із захопленням ОДА. «Масла у вогонь підлили» призначенням в заступники начальника поліції Олександра Селіверстова, який колись очолював Стаханівський відділ міліції. Його теж звинуватили в сепаратизмі. Епопеєю протистояння між активістами і керівниками Нацполіції області став пікет приміщення Нацполіції 10 березня з палінням шин і з перекриттям руху, коли допомагати вінницьким приїхав актив з інших областей.

10-11 березня в Стрижавці під Вінницею автомайдан двічі перекривав рух на трасі міжнародного значення «Виступовичі – Житомир - Могилів-Подільський». Блокування кожен раз тривало близько години. До акції з перекриттям доріг три дні долучались автомайданівці в інших областях. Але не громадські організації в самій області розділились на «два табори». Пізніше з’явилась заява трьох ГО, що вони проти силових захоплень.

12 березня Таїса Гайда заявила, що дороги перекривати не будуть, бо готуються, що у Вінницю 14 березня приїдуть АТО-вці з усієї України.

Весь цей час, протягом лютого-початку березня, і навіть після паління шин і перекриття трас, керівництво МВС не давало жодних коментарів. Ні Арсен Аваков, ні його радник Антон Геращенко навіть на своїй сторінці в «Фейсбук» жодного разу не прокоментували події у Вінниці.

14 березня анонсований Таїсою Гайдою з’їзд АТО-вців з усієї України не відбувся. На площі Героїв Небесної Сотні зібралось до сотні бійців добровольчого батальйону «Варта Руху» і демобілізовані нацгвардій ці 3008 та, як згодом з’ясувалось, кілька людей з автомайдану Хмельницького. Активістка, очевидно, не сподівалась що підтримка буде такою незначною, між активістами почали ходити чутки, що інших «перекупили». Не приїхав і луганський журналіст Всеволод Філімоненко, який робив відео про Шевцова і Селіверстова. До речі, в одному з інтерв’ю, Селіверстов розповів, що знайомий з скандальним журналістом ще з Луганська, тоді той не називав його сепаратистом.

Але до цього дня «на верху» вже прийняли рішення. Бо коли на майдані закінчили демонструвати відео з параду в Севастополі, де Антон Шевцов в окупованому Криму іде з дідом і сином, Арсен Аваков опублікував пост про вказівку відсторонити Антона Шевцова від посади.

Заяви про відсторонення не задовольнили активістів. Вони знову запалили шини і перекрили рух в центрі міста. До вечора залишилась сотня активістів, вони запалили багаття в бочці і сказали, що стоятимуть, поки не звільнять Шевцова і Селіверстова. Юрій Педос, якого призначили керувати обласною поліцією після відсторонення Шевцова, виніс наказ про відсторонення від посади заступника начальника Олександра Селіверстова. Проте протести продовжили. Вже ввечері до Таїси Гайди прийшов голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій, після відповіді «губернатора» на питання активістів, мітинг згорнули, рух на Театральній розблокували. Наказ про звільнення Шевцова був оприлюднений того ж вечора. Але, можливо, Таїса Гайда це знала раніше всіх, як і про призначення Антона Шевцова.

Цікаво, що того ж дня у центрі міста був помічений «Порш» на столичних номерах. Хто є власником розкішного авто не відомо, але схожі номери мають автомобілі, які є в ДУС-і, де керував колись Сергій Березенко, а потім став нардепом, вигравши вибори в Чернігові. Швидше за все, номери дістались комусь «по блату».

Гайда VS Шевцов. Постфактум - фото 2 

Питання, хто «кукловодив» у Вінниці активістами, і чому керувати поліцією допускають людей із сумнівною репутацією, залишається відкритим. Поки що поліція залишилась під керівництвом «вінницьких».

Гайда VS Шевцов. Постфактум - фото 3

ВИННИЦА.info

title

title