29 берез. 2010 10:32

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Економіка
0

42

0

Гендиректор «Винницаоблэнерго» Николай Ницак: Население переплачивает за каждую буханку хлеба из-за несбалансированности тарифов на электричество

Гендиректор «Винницаоблэнерго» Николай Ницак: Население переплачивает за каждую буханку хлеба из-за несбалансированности тарифов на электричество

Микола Ніцак висловив свою думку про розвиток енергетичної галузі України

 


Гендиректор «Винницаоблэнерго» Николай Ницак: Население переплачивает за каждую буханку хлеба из-за несбалансированности тарифов на электричество

Будь-який товар, повинен коштувати стільки, скільки він коштує – це буде спонукати відповідні витрати, відповідну економію, якщо товар дорогий - кожний намагатиметься зменшити його споживання – так вважає генеральний директор домінуючої енергопостачальної компанії у Вінницькій області «Вінницяобленерго» Микола Ніцак. Підприємство налічує 14 тисяч юридичних і 780 тисяч побутових споживачів.

Микола Ніцак погодився висловити свою думку про розвиток енергетичної галузі України.

 

- Як вплинула світова економічна криза на результат роботи кампанії «Вінницяобленерго» в 2009 році?

- Я вважаю, що компания спрацювала нормально, відповідно до своїх можливостей, згідно тієї обстановки і фінансового стану в державі, кризи в економіці, які відбувалися в 2009 році. Звичайно, можна було б спрацювати краще, але це важко було зробити тільки з тих причин, що існувала, і ще існує так звана «криза платежів».

В результаті нам споживачі не доплатили в 2009 р. 6,5 млн. грн., в нас збільшилась поточна заборгованість споживачів за використану електроенергію, але це не самий основний чинник.

Самий основний – той, що уряд проводив політику не збільшення вартості послуг монополістів, якими є і наша компанія. Тобто, тариф на електроенергію для юридичних споживачів і населення практично „заморожений”. З минулого року він підвищувався тільки один раз і то всього-на-всього на 5% для юридичних споживачів.

Натомість складові витрати на виробництво і постачання електроенергії збільшувались, тому це призвело до збиткової роботи генерації, зокрема, теплової генерації України у минулому році. Інвестиційна діяльність нашої компанії була значно зменшена у порівнянні з минулим роком – практично в 1,5 рази.

Додаткові доходи також були не значні у порівнянні з 2008 роком, і тому ми маємо фінансовий результат нижчий, ніж у 2008 році, відповідно, і чистий прибуток – який в 2008 році склав 30,5 млн. грн., а в 2009 році - 22,5 млн. грн.

Але, не зважаючи, на такі кризові явища, про які я говорив, компанія спрацювала все ж таки успішно, ми все-таки маємо прибуток.

 

- Як на вашу думку вплине зміна керівництва в державі, зміна міністра енергетики, на розвиток енергетичної галузі в Україні та зокрема на «Вінницяобленерго»?

- Я вважаю, що прийшла команда дуже кваліфікована і досвідчена, а міністром енергетики Юрій Бойко вже у нас був у 2006-2007 році. І якщо уряд і Президент будуть працювати, як кажуть «в одному напрямку», тандемом, якщо це дійсно команда однодумців, то це позитивно вплине на розвиток економіки в нашій державі, і зокрема на розвиток енергетики. Про це свідчить хоча б заява нової влади про бажання збудувати три блоки на атомних станціях.

 

- Микола Григорович, що, на вашу думку, необхідно було б зробити, для покращення роботи енергетичних кампаній України?

- Собівартість електроенергії для населення практично збиткова, вартість відпущеної електроенергії і її собівартість відрізняється майже в 2 рази – це значить, що ці збитки покриваються за рахунок тарифу на інші групи споживачів, зокрема на промислових споживачів, комунальне господарство. В цілому це приводить до не платежів з одного боку, а з іншого – до того, що збільшується «перехресне субсидування» і відповідно, така тарифна політика по відношенню до населення не спонукає економно і раціонально використовувати енергоносії в побуті.

Справа в тому, що для нас збитковість покривається у вигляді дотацій до нашого покупного тарифу з ДП „Енергоринок”. Юридичні споживачі нам практично компенсують збитки від діяльності по передачі та постачанню електроенергії для населення. Так що, планова економіка кампанії при умові, що повертається дотації на збиткові категорії споживачів Національною комісією регулювання електроенергетики від цього не страждає.

Але, враховуючи кризові явища, „заморожений” тариф, часткове неповернення дотацій - це також впливає на результат нашої роботи і на зменшення прибуткової діяльності кампанії.

 

- На скільки, ви вважаєте, необхідно підвищити тарифи на електроенергію для населення та скоротити для юридичних осіб?

- Це буде залежати від політики уряду в цьому питанні. Можливо уряд прийме рішення не збільшувати вартість електроенергії і взагалі енергоносіїв, як це було в минулому, позаминулому роках. Мова йде не тільки про електроенергію, а й про газ, вугілля та інше.

Можливо буде така ж сама політика продовжуватись, але в такому разі тягар різниці між встановленою вартістю та собівартістю електроенергії для побутових споживачів і юридичних осіб ляже знову на юридичних осіб. А це призводить до подорожчання товарів і послуг цих категорій споживачів виробників.

Населення ж, користуючись цими послугами – переплачує, тобто вартість однієї одиниці товарної продукції, наприклад, якогось заводу, фабрики, якогось підприємства надавача послуг – вона вже буде більше на цю різницю вартості електроенергії.

А якщо підприємство до того ще й енергозатратне, тобто багато використовує електроенергії на одиницю продукції, то вартість одиниці їх продукції буде ще більша.

А кінцевий користувач – населення переплачує за кожну буханку хліба, за кожну пару взуття, за одяг, за ті ж самі послуги ЖЕКу, теплових мереж, тощо. Просто не всі споживачі про це знають і не усвідомлюють цей факт.

Я вважаю, що електроенергія і взагалі любий товар, повинен коштувати стільки, скільки він коштує – це буде спонукати відповідні витрати, відповідну економію, якщо ж товар дорогий кожний намагатиметься обмежити розміри його споживання.

 

- Як ви вважаєте, чи доречно було б в плані економії електроенергії використовувати її для електрифікації населених пунктів замість газифікації?

- В області є декілька негазифікованих районів. Єдиним комфортним видом енергоносія для опалення – є електроенергія. Але роботи по реконструкції електромереж, під такі великі навантаження, під будівництво нових електромереж, розвантажувальних підстанцій та інше вимагають додаткових значних витрат.

В нашої компанії такі кошти відсутні. Витрати в тарифі передбачені тільки на поточну експлуатацію, капітальні ремонти, і реконструкцію існуючих мереж. Будувати споживачу нову мережу ми не маємо за що, тобто ці кошти повинні бути залучені і використовуватись з інших джерел.

Це значні кошти, але часто значно менші, ніж протягнути ту ж саму газову трубу на велику відстань. Навіть якщо брати напругу 35-110 кВ, то мережа в нас в нас настільки потужна у Вінницькій області, що здатна пропустити таку кількість електроенергії, щоб електрифікувати всі ті райони. Але розподільчу мережу 10 кВ і 0,4 кВ – треба всю змінювати, реконструювати, щоб пропустити таке велике навантаження. І ці роботи, за будь-яких умов компанією будуть продовжуватись.

 

Записала Владислава Дмитришина, ВИННИЦА.info

 


0
0