16 берез. 2016 12:30

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

178

0

Геннадій Вацак підтримує інтелектуальний спорт

Геннадій Вацак підтримує інтелектуальний спорт

Геннадій Вацак підтримує шахові змагання і турніри на Вінниччині


Геннадій Вацак підтримує інтелектуальний спорт

 На Вінниччині, навіть у районах, є доброчинці, що підтримують нашу шахову школу, її традиції і таланти.

- На шахи в області кошти виділяються, але дуже скромні. Ми проводимо на високому рівні і дитячі змагання, і турніри серед дорослих, - не тільки обласного, а й загальнодержавного рівня. Але для проведення шахових турнірів залучаємо спонсорів, - розповідає прес-аташе Вінницької обласної федерації шахів Михайло Шафір.

За його словами, обласна федерація шахів наразі дуже активна: з’являються дитячі тренери в районах, - у Дашківцях Літинського району, у Козятині, Жмеринці, в Барі, Тульчині… Водночас, в підготовку юного шахіста доводиться вкладати чимало: поїздки на змагання, як правило, тривалістю від двох до 10 днів, спортивні збори, оплата роботи тренерів...

 - Але, попри фінансові труднощі, шахи потроху відроджуються у районних центрах, - запевняє Михайло. - Скажімо, в радянські часи і в перші роки незалежності України шахісти з Могилева-Подільського на обласних командних чемпіонатах займали перші місця. Там була дуже сильна школа, досі збереглися хороші традиції. Але виїхали за кордон тренери  і поступово усе розвалилось. Та в останні роки там знову з’явились дитячі тренери, які намагаються відродити у місті шахи, проводити змагання. Навіть тепер їхня збірна на обласних командних змаганнях серед найкращих! І тут чимала заслуга небайдужих підприємців.

Власне, таку думку поділяють і на місцях.

- Шахи – нині це спорт ентузіастів. Нам трошки допомагає місцева влада з приміщенням. Є шаховий гурток у міському будинку школярів. З боку держави – це й усе. І, звісно, нас підтримує обласна федерація. І це при тому, що шахи - престижний вид спорту. Як на мене, таких досягнень, як у шахах, Україна більше не має у жодному з видів спорту. Наші жінки, скажімо, неодноразово перемагали на чемпіонатах світу в командному заліку. Якщо наші футболісти потрапляють у вісімку на чемпіонатах світу – то це вже неабияким досягненням вважається. Але ж українські шахісти з трійки кращих ніколи не випадають! – наголошує голова Могилів-Подільської міської федерації шахів Андрій Горобець.

Та шлях на п’єдестал пошани для гравців починається зі змагань, де вони набувають досвіду і загартовують спортивний характер. Якщо, звісно, організатори та учасники мають фінансові можливості, - одні – провести турнір, інші – щоб взяти у ньому участь.

- Ми проводимо багато змагань, але коли проводимо обласні чи міжнародного рівня (адже ми на кордоні з Молдовою), потрібен надійний партнер-меценат. Ми уже вісім років проводимо особисті та командні турніри, і впродовж шести нам на постійній основі допомагає наш земляк, підприємець, депутат облради Геннадій Вацак, – ділиться Андрій Володимирович. -  Щоб залучити до змагань серйозних гравців, пропонуємо солідний призовий фонд, адже люди приїздять здалеку, - і з Вінниччини, і з Молдови та Румунії. Його Геннадій Анатолійович нам і забезпечує. Зовсім недавно пройшов відкритий чемпіонат міста з шахів, де взяли участь кращі шахісти області. А вже наприкінці липня – початку серпня  плануємо міжнародні змагання, у яких візьмуть участь команди з трьох країн. Плани цілком реальні, адже допомога стабільна і від душі, - адже він і сам шахіст! Власне, ми разом починали у дитинстві, в юності, але потім він зосередився на бізнесі. Ще за радянських часів, коли все це було отримати набагато важче, Геннадій мав перший розряд дорослого.

Щоправда, деякий час шахи у Могилеві-Подільському були на спаді – змагання відродились із появою мецената. А проводити їх є для кого! В місті не тільки багато талановитої молоді, а й досвідчені ветерани.

- Це і кандидати в майстри спорту, і один з наших вихованців – заслужений тренер України, майстер спорту міжнародного класу Микола Боднар. Він вже й сам підготував двох гросмейстерів – Іллю Нижника і Сергія Федорчука, - пригадує голова міської федерації шахів.

- Шахи – це  інтелект, це майстерність, яка багатьом допомагає реалізуватися в житті. Цей вид спорту доступний людям різного віку, тому завжди актуальний. Підтримки вимагає і розвиток дитячо-юнацького спорту, і дорослих шахістів. В селах і невеликих містечках дуже багато талановитих діток. А старше покоління гравців створює базис, вітчизняну шахову школу і традицію перемагати. Ми повинні підтримувати їх на усіх рівнях, аби ланцюжок був нерозривним і наші спортсмени мали шанс на світовий успіх, - переконаний Геннадій Вацак.

Геннадій Вацак підтримує інтелектуальний спорт

Геннадій Вацак підтримує інтелектуальний спорт - фото 2

Геннадій Вацак підтримує інтелектуальний спорт - фото 3