3 груд. 2018 16:20

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

60

0

Голова бюджетної комісії Вінницької облради занепокоєний байдужістю депутатів до основного фінансового документу області

Голова бюджетної комісії Вінницької облради занепокоєний байдужістю депутатів до основного фінансового документу області

 Голова бюджетної комісії Вінницької облради занепокоєний байдужістю депутатів до основного фінансового документу області

 


Голова бюджетної комісії Вінницької облради занепокоєний байдужістю депутатів до основного фінансового документу області

 З часу проведення останньої сесії Вінницької обласної ради пройшло більше двох місяців. Тоді серед 75-ти питань розглянули лише 5 і ті були лише звітами. Тоді «каменем спотикання» став проект «Бюджетного регламенту», який нібито повинен забезпечити прозорість витрачання бюджетних коштів. Через це окремі політичні сили, що представлені в Вінницькій обласній раді, покинули зал засідань чим зірвали важливі питання для життєдіяльності області. Вже у вівторок 4 грудня відбудеться позачергова сесія, де необхідно прийняти обласний бюджет на 2019 рік. Чи не вплине знову політика на життєво важливі для регіону рішення.

Про Бюджетний регламент, який став суперечливим для депутатів, роз’яснив голова комісії з питань бюджету, фінансів та обласних програм Геннадій Мазур.

«Я так думав тоді, так думаю і зараз, що тут звичайне «політиканство». Нікому цей бюджетний регламент не потрібен. Він став раптом потрібен деяким депутатам обласної ради, які чогось три роки просиділи, не зробили жодної правки до обласного бюджету та не були присутні на жодній комісії з бюджету, фінансів та обласних програм. Є бюджетний кодекс, згідно якого регулюються всі бюджетні відносини. Є бюджетна комісія, де представлені всі фракції обласної ради, яка ефективно працює і на сьогоднішній день та вже провела 99 засідань. Більше того, на комісію може приходити громадськість та вносити будь-які зміни та доповнення», - говорить голова комісії з питань бюджету.

За словами Геннадія Мазура, тоді не були проголосовані питання, які вкрай необхідні для життєдіяльності Вінницької області. В першу чергу це комплексна оборонно-правоохоронна програма «Безпечна Вінниччина» - оборонна програма, зокрема і заробітна плата тим, хто оберігає кордон з Придністров’ям. Це компенсація коштів за навчання учасників АТО та членів їх сімей у вищих навчальних закладах. Це програма реабілітації військовослужбовців. Це питання продовження оренди окремих приміщень, які орендуються різними підприємцями, громадськими організаціями та державними структурами. Питання виділення грошей на відновлення лісистості, створення заповідників. Питання забезпечення житлом дітей сиріт, затвердження тарифів, що призводить до скрутного становища КП «Вінницяоблтеплоенерго» і т.д.

Голова бюджетної комісії Вінницької облради занепокоєний байдужістю депутатів до основного фінансового документу області

За ці два місяці пройшло 7 комісій з питань бюджету фінансів та обласних програм, де вносились правки в діючі обласні програми, затверджувались нові та приймалися рішення щодо міжбюджетних трансфертів. На всіх профільних комісіях вже розглянули проект бюджету на 2019 рік. Обговорення нового фінансового документу відбулось прозоро.

«За два місяці жоден депутат обласної ради не вніс поправки та доповнення проекту рішення про обласний бюджет та бюджетного процесу. Жодної ініціативи поза бюджетної комісії. Лише були зміни в рамках пропозицій департаментів, громадськості. Прийняли пропозицію директора «Держмолодьжитла» збільшити їм фінансування кредитних програм для молодих сімей до 3,7 мільйона гривень, представники Національної поліції звертались, з проханням внести зміни, щодо фінансування роботи чергової лабораторії, бо їм складно притягнути до відповідальності водіїв, які кермують авто під дією наркотиків. Провели на останньому засіданні широке обговорення з громадськими організаціями щодо національно-патріотичного виховання молоді. Зокрема допомогли спростити отримання грошей на фестиваль «Живий вогонь» і т.д. До нас можуть приходити всі, робити пропозиції, двері відкриті, ми налаштовані на конструктивну роботу», - пояснює Геннадій Мазур.

4 грудня відбудеться позачергова сесія Вінницької обласної ради в першу чергу буде винесений проект бюджету на наступний рік. Він пройшов всі профільні комісії та скоригований згідно закону про «Державний бюджет -2019». Майже місяць документ у відкритому доступі на офіційному сайті Вінницької обласної ради. Проте питання Бюджетного регламенту на цю сесію не виноситься, та взагалі відсутні в проектах рішень.

«Ми повинні бути відповідальні перед собою та українським народом. Коли в 2015-му році кожен, хто балотувався до обласної ради, брав на себе зобов'язання, щодо роботи на розвиток територіальних громад, перейматись проблемами освіти, охорони здоров'я, соціального захисту, культури та фізичної культури. Ми повинні розуміти в якому стані країна і область. Треба не забувати, що ми у військовому стані», - зауважив Геннадій Мазур.