25 квіт. 2018 16:02

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

107

0

Грабович роз’яснила ситуацію з викликами «швидкої»

Грабович роз’яснила ситуацію з викликами «швидкої»

 Вінничани цікавились чи не стане «швидка» допомога платною 


Грабович роз’яснила ситуацію з викликами «швидкої»

 Директор департаменту охорони здоров’я Вінницької облдержадміністрації Людмила Грабович розповіла чому при виклику на «103» не завжди приїжджає «швидка», а направляють сімейного лікаря і чи стане для громадян платною ургентна допомога.

Про це говорили в програмі «На Часі» телеканалу «Віта».

«Законом про державні фінансові гарантії та про державний пакет допомоги прописано, що наприкінці кожного фінансового року, МОЗ буде готувати пакет медичних послуг, які будуть безкоштовні для громадян. Це первинна медико-санітарна допомога, це екстерна медична допомога, яка належить до третинного рівня (приїзд швидкої). Але сьогодні, напевне, питання стоїть в тому, що буде розділення між екстреною медичною допомогою і невідкладною.

Невідкладну допомогу в м. Вінниця вже років 5 тому передало на Центри первинної медико-санітарної допомоги. Це допомога, яка протягом години може бути надана пацієнту з 8-ї години ранку до 20-ї вечора. Виклик надходить на станцію. Там сидить диспетчер, він формує виклик і дивиться, це «екстренка», або це «невідкладка». Якщо це «невідкладка», то він передає інформацію за місцем проживання пацієнта на Центр. До пацієнта протягом години приїде сімейний лікар з черговою медсестрою і нададуть допомогу.

Екстрена допомога – рівень допомоги, який напряму по вертикалі підпорядкований голові обласної державної адміністрації, далі - Президенту. Це завжди буде безкоштовна допомога. І держава на це завжди буде виділяти кошти», - розповіла Л. Грабович.

Детально про медичну реформу, яку впроваджують в 2018 році, можна прочитати в інтерв’ю з Людмилою Грабович.

Вiнниця.info

title