17 січ. 2017 09:03

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

114

0

Громадський діяч Валерій Боднарчук: Наша хата не скраю

Громадський діяч Валерій Боднарчук: Наша хата не скраю

 У Вінниці громадська організація «Вільна громада» допомагає молодим спортсменам  


Громадський діяч Валерій Боднарчук: Наша хата не скраю

 За декілька років до приймальні громадської організації «Вільна громада» звернулися та отримали допомогу сотні вінничан. А наприкінці минулого року приймальня оновила свою роботу, і тепер працює за новою адресою – вул. Пушкіна, 4. Про те, яку саме допомогу надає «Вільна громада», розповідає її голова, громадський діяч Валерій Боднарчук.

- Пане Валерію, чим опікується ваша громадська організація?

- Ідея створити громадську організацію, яка брала б активну участь у житті міста, з’явилася наприкінці 2013 року. Тоді в Україні вирували переломні події, і ми з моїми однодумцями не могли стояти осторонь. Разом з друзями та партнерами ми хотіли створити організацію, яка б працювала на користь громади. А в 2014 році була офіційно зареєстрована «Вільна громада».

Напрямків роботи, над якими хотілося працювати, було дуже багато. Але, як відомо, якщо братися за все й одразу – користі буде мало. Тому були визначені пріоритети – це допомога малозабезпеченим верствам населення, підтримка талановитої та перспективної молоді, зокрема спортсменів. На жаль, часто в силу певних обставин вони не можуть забезпечити себе тренувальною формою, повноцінним харчуванням тощо. Тому для перспективних юних спортсменів ми започаткували стипендіальну програму.

- Хто може стати учасником цієї програми, і що для цього потрібно?

- Стипендії є різні: по 500 гривень для дітей віком 11-12 років, по 1000 гривень для майстрів спорту. Є й від двох тисяч – для майстрів спорту міжнародного класу.

Стипендії для спортсменів – моя особиста програма, яку я започаткував декілька років тому. Про її необхідність говорили самі тренери, які часто бачать, що в людини є перспективи, але немає можливості їх розвивати. Переважно я опікуюсь хлопцями із багатодітних сімей, які стараються, досягають результатів. Приємно, коли вони здобувають почесні нагороди та призові місця. Адже усвідомлюєш, що теж зробив внесок у їхню перемогу.

- Кому ще допомагає «Вільна громада»?

- Час від часу кожному потрібна кваліфікована порада чи консультація. Саме тому в нашій громадській приймальні можна отримати безкоштовну допомогу юриста. Ми допомагаємо громадянам розібратися у власних правах, навчитися ці права захищати. Завжди докладаємо максимальних зусиль, аби вирішити те чи інше питання. Приймальня надає безкоштовні інформаційні та юридичні консультації, працює з державними та недержавними закладами. Зазначу лише, що ми не розглядаємо надання матеріальної допомоги, адже громадська організація не є прибутковою фінансовою установою.

Щодо стипендій, то для їх отримання не обов'язково бути спортсменом. Ми підтримуємо людей, які можуть бути гарним прикладом для інших. Існує програма стипендій для обдарованої молоді. Якщо ми бачимо, що дитина має потенціал та прагне реалізуватися, ми обов’язково її підтримаємо.

- Які напрямки у роботі з дітьми є пріоритетними для вас?

- Незважаючи на те, що ми ще зовсім юні, бо ж офіційно нам лише два роки, ми вже маємо свої традиції. Приміром проект «Вільна громада дітям!», мета якого дарувати дітям позитивні й незабутні емоції та враження. Щоразу ми обираємо діток із різних сиротинців, влаштовуємо їм розваги і частуємо смаколиками. Здавалося б прості та банальні речі, але дитячі усмішки говорять самі за себе. Також «Вільна громада» та я особисто вже кілька років поспіль є партнерами всеукраїнського пісенного фестивалю-конкурсу для діток з обмеженими можливостями «Золотий птах».

Важливим напрямом нашої роботи є реалізація програми наставництва над дітьми-сиротами. Це новий інститут, введений у законодавство України лише у вересні минулого року. Наставник – це людина, яка хоче і може присвячувати дитині свій час, знання, сили, стати для неї значущою і близькою людиною в житті. Він має допомогти підлітку знайти своє місце в суспільстві, розвинути свій потенціал, застосувати сильні сторони свого характеру, визначити власні цілі і знайти способи їх досягнення. Дуже хочеться, щоб практика наставництва набрала обертів у нашій країні. На Вінниччині ми плануємо проводити широку інформаційно-роз'яснювальну роботу з цього приводу.

- Що, на Вашу думку, є наразі важливим для Вінниці і всієї України? Над чим варто працювати у майбутньому?

— Сьогодні надзвичайно гостро стоїть питання об’єднання громади, або ж взагалі усвідомлення того, що «наша хата не скраю». Я завжди дотримувався думки, що кожен має йти своїм шляхом і реалізовувати свої мрії. Але усі ми функціонуємо в соціумі, і хочемо того чи ні, нам потрібно взаємодіяти один з одним. Саме ця взаємодія, комунікація, співпраця спочатку формує нас самих, а згодом і наше оточення. Ми вже усвідомили, що кожен з нас має свої права та обов’язки, а от які саме, що вони нам дають, якими механізмами та інструментами можемо користуватися у вирішенні багатьох питань – в цьому, на жаль, орієнтуються не усі.

Ми часто проводимо круглі столи, на яких обговорюємо з фахівцями захист інтересів громадян у різноманітних сферах суспільного життя. Маємо спільно робити кроки у напрямку економічного та соціального прогресу, сприяти фізичному і духовному розвитку населення. Це не менш важливо, ніж допомога нужденним.

Однією з наших нових цікавих ідей є проведення конкурсу стартапів для молодих підприємців Вінниці. Всі номінанти надаватимуть і захищатимуть свої бізнес-плани, а найбільш перспективні, на думку конкурсної комісії, отримають преміальний фонд, який буде створено в партнерстві із зацікавленими бізнесменами.

- Тобто ви не тільки даєте рибу, а ще й вудочку, щоб навчити цю рибу ловити?

- Підтримка ініціативної молоді – найважливіше, що може бути у сучасному суспільстві. Людина, яка не розраховує на допомогу інших, в тому числі держави, а сама прагне створювати робочі місця, заробляти кошти та ще й сплачувати податки, заслуговує поваги. І чим більше таких людей буде в нашій громаді в майбутньому, тим швидше ми досягнемо рівня розвинутого та активного громадянського суспільства.

Я сам приватний підприємець, і знаю, як важко буває починати власну справу. А взагалі по життю підтримую ідею філософа Григорія Сковороди про «сродну працю». Вважаю, що якщо робота тобі до душі, то вона завжди буде винагороджена. В першу чергу, вона буде приємною для тебе самого. Важливо, щоб робота і була твоїм хобі. Тоді ідеї, як зерна, кинуті в хороший, підготовлений ґрунт, обов’язково дадуть хороший врожай.

- Що найважливішого «Вільній громаді» вдалося досягти протягом двох років?

- Результати нашої роботи у перемогах наших юних спортсменів, у подяках дітей, у вирішенні питань тих громадян, котрі звернулися до нас за допомогою. Та й те, що нас, «вільних громадян» вже більше півтори тисячі, говорить саме за себе.

Наші двері завжди відкриті для громадян. Приймальня працює з понеділка до п’ятниці з 10.00 до 17.00 години (13.00-14.00 – обідня перерва). Щовівторка та щочетверга у приймальні можна отримати безкоштовну юридичну консультацію. Я особисто один раз на тиждень також проводжу прийом. Приходьте, ми поруч і готові Вам допомогти.

Громадський діяч Валерій Боднарчук: Наша хата не скраю