26 січ. 2022 18:05

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

92

0

Гайсинську лікарню повністю забезпечили киснем, встановили кріогенний газифікатор

Гайсинську лікарню повністю забезпечили киснем, встановили кріогенний газифікатор

Загалом, заклад має кілька джерел постачання кисню до пацієнтів: кисневу станцію; кріогенний газифікатор та 225 кисневих балонів


Гайсинську лікарню повністю забезпечили киснем, встановили кріогенний газифікатор

Гайсинська лікарня, яка приймає хворих на COVID-19 киснево тепер незалежна. Там встановили кріогенний газифікатор ємністю 5 тонн. Загалом, заклад має кілька джерел постачання кисню до пацієнтів: кисневу станцію; кріогенний газифікатор та 225 кисневих балонів.

Гайсинську лікарню повністю забезпечили киснем, встановили кріогенний газифікатор

Як повідомив голова Вінницької обласної державної адміністрації Сергій Борзов, кріогенний газифікатор «NINGSO MIXIN CHEMICAL MACHINERY» закуплено за рахунок коштів державної субвенції для лікувального закладу.

«Дякую керівництву закладу за те, що у досить стислі терміни вдалось встановити кисневу станцію, для безперебійного постачання пацієнтів життєво необхідним киснем. Такі станції повинні бути у кожній лікарні. На сесії обласної Ради ми плануємо вирішити питання передачі громадам кисневих концентраторів, які первинна медична ланка зможе надавати пацієнтам, за потреби, для користування вдома. На область вже закуплено 900 таких концентраторів. Це досить велика кількість. Сподіваємося, що вони допоможуть усім тим, хто потребує постковідної реабілітації. Також закликаю усіх зробити щеплення бустерною дозою вакцини, яка підсилює захист від COVID-19 та значно знижує ризики захворювання», - зазначив Сергій Борзов.

Гайсинську лікарню повністю забезпечили киснем, встановили кріогенний газифікатор - фото 2

Директор Департаменту охорони здоров'я та реабілітації ОДА Ольга Задорожна підкреслила, що на сьогодні більшість пацієнтів потребують респіраторної підтримки.

«Ми мали дуже великі проблеми із забезпеченням киснем у вересні-жовтні минулого року. Тоді для нас це була майже критична ситуація, оскільки на території України працює невелика кількість постачальників такого кисню, тож були незначні перебої з поставками саме до тих регіонів, де немає власного виробництва медичного кисню. Ми зрозуміли одне – нам потрібна автономність та самостійність у кисневому забезпеченні, тому протягом всього 2021 року максимальні зусилля були спрямовані на те, щоб забезпечити повноцінну роботу кисневої мережі. На сьогодні в області майже 3000 ліжок, забезпечених централізованою подачею киснем. Ще одним завданням було створення резервних джерел, із яких цей кисень мав надходити у палати та був під’єднаний до ліжка кожного пацієнта. Для безперебійного постачання кисню не може бути одне альтернативне джерело. Саме тому до балонної системи підключалися кисневі станції, які виробляють кисень безпосередньо з атмосферного повітря. Це повна незалежність для таких потужних лікарень, як Гайсинська. Додатково ще забезпечено роботу кріогенних циліндрів з рідким киснем, які можна використовувати протягом місяця після заповнення рідким киснем», - зауважила Ольга Задорожна.

Важливо, що відтепер лікувальний заклад має три джерела кисню, адже окрім встановленого кріогенного циліндра потужністю 5 тонн, у Гайсинській ЦРЛ централізованою подачею кисню забезпечено 180 ліжок, у резерві лікарні є 220 кисневих балонів.

Ольга Задорожна також додала, що ця хвиля коронавірусу дещо відрізняється від тієї, яка була у вересні-жовтні 2021 року. Цей вірус більш контагіозний, тож швидко зростає кількість хворих на COVID-19.

«Важливо також, що важких пацієнтів зараз не така велика кількість, як було раніше. Спостерігається нижчий відсоток смертності. На превеликий жаль, цієї доби ми втратили 5 пацієнтів, але ж у минулі хвилі було і до 30 летальних випадків на добу. На сьогодні в області 3000 ліжок під централізованим киснем, і це гарні показники», - зауважила Ольга Задорожна.

Під час зустрічі головний лікар Гайсинської ЦРЛ Ігор Кохан зазначив, що на сьогодні у лікувальному закладі кількість пацієнтів у відсотковому відношенні до завантаженості ліжкового фонду складає 54%. На кисневій підтримці перебувають 35 осіб.

«У відділенні інтенсивної терапії зараз перебувають 80 людей під наглядом лікарів-реаніматологів. Зауважу, що майже 95% пацієнтів, які зараз перебувають у лікарні, не вакциновані. Цей факт чітко вказує на те, що вакцинація надзвичайно необхідна, особливо це стосується тих, хто входить до груп ризику. Звичайно, вакцина не захищає від зараження на коронавірусну хворобу, але перебіг буде легший і збереже людині життя», - зазначив Ігор Кохан.

Повноцінно киснева станція Гайсинської ЦРЛ запрацює вже за кілька днів.

Гайсинську лікарню повністю забезпечили киснем, встановили кріогенний газифікатор - фото 3

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото з сайту Вінницької ОДА