25 черв. 2014 14:07

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Влада
0

59

0

Хитросплетіння голови суду навколо вінницького «Савою»

Хитросплетіння голови суду навколо вінницького «Савою»

Як ВААС реставрував пам’ятку архітектури місцевого значення 


Хитросплетіння голови суду навколо вінницького «Савою»

Коли на публіку вийшла інформація про справжній стан пам’ятки архітектури в центрі міста – будівлі колишнього готелю «Савой», який взяв у оренду на 25 років Вінницький апеляційний адміністративний суд, обуренню вінничан не було меж.

Історія з реставрацією «Савою» відома багатьом, але як сталось так, що за кілька років перебування в оренді Вінницького апеляційного адмінсуду будівля стала «потьомкінським селом» в центрі міста? Все дуже просто, керівництво суд не сподівалось що за їх дії з них спитають.

Але голова суду Віталій Кузьмишин «перестрахувався», - він особисто не підписував жодного важливого документа. Навіть договір оренди на будівлю - пам’ятку архітектури між ВААС та управлінням спільної комунальної власності територіальних громад Вінницької області, який було укладено 18.06. 2012 року, підписали заступники – керівник апарату ВААС В. Гриневич та заступник начальника управлінням спільної комунальної власності територіальних громад Вінницької області В. Крот.

 Хитросплетіння голови суду навколо вінницького «Савою»

 Хитросплетіння голови суду навколо вінницького «Савою» - фото 2

Генпідрядники

Отже, почалось з того що в листопаді 2011 року ВААС уклав договір на реставрацію «Савою» з ТОВ «МУР», за словами Віталія Кузьмишина, з інтерв’ю «Укрінформу», ця фірма провела капремонт, зокрема, демонтаж і монтаж віконних та дверних блоків, посилення цегляних стін металевими стяжами. Вартість робіт – 969, 984 тис. гривень. У 2012 році ТОВ «МУР» виготовила проектно-кошторисну документацію на подальші ремонті роботи за 298, 366 тис. гривень і провела реконструкцію фасаду за 975, 187 тис. гривень.

На тому етапі співпраця з «МУРом» завершилась, а у «спадок» від суду підприємству залишили борг 1,325 млн. гривень, частину якого сплатили.

Далі, 25.10.2012 р. ВААС пробує провести тендер, але його скасовують, тому що до оцінки допущено одного учасника. В новому тендері на реконструкцію «Савою», проведеному 06.12.2012 бере участь МКП «Рембудгазмонтаж» (Чернівецька обл.. м. Хотин) та ТОВ «МУР» (м. Вінниця), переможцем визнають МКП «Рембудгазмонтаж», яку пов’язують із мером Хотина Геннадієм Варгуляком.

27.12.2012 року з підприємством ВААС укладає договір на виконання ремонтно-реставраційних робіт. Договірна ціна становить 29,910 млн. гривень. Відповідно до договору, генпідрядник має виконати ремонтні роботи протягом 2012 – 2015 років.

Зміни до договору вносились додатковими угодами. Так за додатковою угодою від 10.09 2013, ціна робіт на 2013 рік складає 270 тис. гривень, роботи мали виконатись до 31.12. 2013 р. наступною додатковою угодою від 17.10. 2013 до ремонтних робіт залучають субпідрядника – приватне мале багатопрофільне підприємство фірма «Сфера», яке проводило роботи по демонтажу старої покрівлі та встановлення нової кроквяної системи.

Так «на папері» ремонтували «Савой», але дізнатись реально скільки бюджет виділив грошей для ремонту суду і як використали ці кошти, які конкретні роботи підрядниками були зроблені, не так просто.

Хоча за словами самого Віталія Кузьмишина, у 2013 році за проведені роботи «Рембудгазмонтаж» сплачено 255 тис.гривень. А кредиторка складає 2, 505 млн. гривень. І ці кошти не надійшли із Держказначейства досьогодні.

«Безкришний» «Савой»

Хід реставраційних робіт зацікавив громадськість, коли у листопаді місяці 2013 року перед снігопадами «Савой» стояв без даху. Навіть вінничани без освіти будівельника дивувались, чому відреставрували фасад і залишили щоб білосніжні стіни заливали осінні дощі та сніг. Тоді керівник апарату ВААС запевнив журналістів що погода не вплине на хід робіт, так як їх обіцяли завершити до 15 грудня.

Пройшов місяць, 11 грудня того ж року з балкону сусіднього приміщення торгівельного центру вималювалась «картинка» - 40% будівлі «Савою» залишається під відкритим небом.

Чому ж на зиму зняли дах? Просто в кінці року зазвичай, (хто працював з бюджетними організаціями знає), з бюджету «розпихуються» гроші, щоб закрити звітний рік. Окрім того, 31.12.2013 року закінчувався дозвіл на проведення ремонтно-реставраційних робіт, який управління культури і туризму Вінницької облдержадміністрації видало 25.12.2012 року. Очевидно для того, щоб отримати черговий транш з бюджету, суд вирішив зробити дах, а там чи вкладуться будівельники у терміни чи ні їх не цікавило.

Відповідно до журналу виконаних робіт, який вівся субпідрядною організацією «Сфера», будівельні роботи припинені 27.12.2013.

Перевірка «зненацька» або як ВААС «футболив» перевіряючи інспекцію

У травні 2014 року на адресу інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю у Вінницькій області надходить депутатське звернення щодо проведення перевірки дотримання норм законодавства у сфері містобудівної діяльності під час виконання будівельно-реставраційних робіт на пам’ятці архітектури місцевого значення «Готель Савой».

Звичайно інспекція ініціює позапланову перевірку об’єкта. Інспекції надали пояснення головний архітектор проекту та представника фірми «Сфера», а представники ВААС, який є замовником реставраційних робіт та генпідрядника МКП «Рембудгазмонтаж» до інспекції не прибули і не надали перевіряючим органам доступу до об’єкту будівництва. Хоча інспекція попередила ВААС телефонограмою 28.05.2014.

Через день, 29.05. 2014. Інспекція надсилає на ім’я В. Кузьмишина рекомендований лист з проханням забезпечити присутність представника ВААС для проведення перевірки 30.05.2014. на що замість сприяння отримує «відписку» від заступника В. Кузьмишина, який вказує про відсутність підстав щодо проведення перевірки.

 Хитросплетіння голови суду навколо вінницького «Савою» - фото 3

 Хитросплетіння голови суду навколо вінницького «Савою» - фото 4

Через місяць, 24 червня Віталій Кузьмишин розповідав журналістці про тиск на судову систему через органи влади та про те що інспекція зненацька вирішила провести перевірку:

«Адміністративний суд став заручником грубого втручання у свою діяльність зі сторони органів влади. Розпочалось із того, що Інспекція державного архітектурного-будівельного контролю у Вінницькій області зненацька вирішила провести позапланову перевірку капітального ремонту і ремонтно-реставраційних робіт будівлі, виділеної для розміщення ВААС. Суд звернувся до чиновників із листом, про неправомірність такої перевірки. Натомість представники інспекції безпідставно склали акт про недопущення посадових осіб на об’єкти будівництва, протокол про правопорушення у сфері містобудівної діяльності та припис. Більш того, всупереч особливого порядку притягнення до відповідальності, посадовці Інспекції винесли постанову про накладення штрафу на голову суду. І вже згодом на об’єкті з’явились правоохоронці та журналісти».

Інспекція і справді склала акт про недопущення посадових осіб до об’єкту перевірки і наклала штраф на голову суду В. Кузьмишина в розмірі 5 тис. гривень та на сам ВААС, як юридичну особу, - в розмірі 12 тис. гривень.

В своїх коментарях судді завжди опираються на «букву закону», але на ту що вигідна для них. Адже не допускаючи на об’єкт контролюючі органи вони порушують норми Закону «Про регулювання містобудівної діяльності». Тож виходить закон писаний не всім.

«Хто крайній»

В історії з реставрацією «Савою» крайніми вийшли ТОВ «МУР», який не отримав гроші за виконані роботи, і не позивається до суду, бо на яке рішення можна сподіватись, якщо судді ті ж хто заборгував, ще можна винним лишитись. «Сфера», яка «попала» з тим що знайшли на об’єкті їх працівників які там живуть, працюють, але не оформлені належним чином на роботу. При подальших «розборках» можуть стати винними і самі працівники суду, чиїми руками працює В. Кузьмишин, адже на всіх документах, що стосуються реставраційно-будівельних робіт «Савою», стоять підписи керівників апарату.

Причетність В. Кузьмишина до ремонту «Савою» проглядається лише в «вирішенні фінансових питань» ВААС з вищестоящим керівництвом. Так в листі від 25.01.2014 на ім’я в.о. голови Державної судової адміністрації України Володимира Півторака, в якому просив ініціювати питання внесення змін до закону «Про державний бюджет України на 2014 рік», якими передбачити ВААС видатки розвитку на 12,5 млн. гривень для забезпечення погашення кредиторської заборгованості 2013 року та проведення ремонтно-реставраційних робіт «Готелю Савой» відповідно графіку.

Хитросплетіння голови суду навколо вінницького «Савою» - фото 5

Хитросплетіння голови суду навколо вінницького «Савою» - фото 6

Але якщо у ВААС такі складнощі з фінансуванням тоді як розуміти слова керівника апарату ВААС, який після того як виникло питання про розірвання договору оренди будівлі «Савою» і повернення його в комунальну власність на своїй сторінці в соцмережі написав:

«Вельми цікаво, у кого більше коштів ніж у бюджеті країни, з якого фінансуються державні органи, та кому будівля потрібна більше ніж суспільству, для забезпечення захисту прав і свобод від порушень з боку суб’єктів владних повноважень».

Хитросплетіння голови суду навколо вінницького «Савою» - фото 7

Так і хочеться сказати що «захист» суспільство відчуло, саме тому й налаштована скептично.

Саша Доля, для ВИННИЦА.info


0
0