12 трав. 2011 16:52

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:55
Суспільство
0

63

0

Хмільнику з Вінниччини таки дали статус курорту державного значення

Хмільнику з Вінниччини таки дали статус курорту державного значення

Верховна Рада України 304 голосами прийняла за основу проект Закону України "Про оголошення природних територій міста Хмільника Вінницької області курортом державного значення"


Хмільнику з Вінниччини таки дали статус курорту державного значення

12 травня Верховна Рада України 304 голосами прийняла за основу проект Закону України "Про оголошення природних територій міста Хмільника Вінницької області курортом державного значення".

За проголосованим законом територія міста Хмільника Вінницької області оголошено курортом державного значення та затвердженого загальну площу округу і зон санітарної охорони курорту на площі 252,6439 кв. км, які мають бути чітко встановлені та затвердженні Кабінетом міністрів протягом 6 місяців.

Прийняття цього закону сприятиме розвитку курортної місцевості, підвищенню рентабельності курортного комплексу міста Хмільник, створить сприятливі умови для ефективного і раціонального використання природних лікувальних, матеріально-технічних та людських ресурсів регіону, забезпечить зростання чисельності осіб, що оздоровилися і відпочили, поліпшить якісні і кількісні показники стану здоров’я населення країни та генофонду нації.

"Така ініціатива уряду була активно підтримана депутатами, оскільки це є дуже важливим для розвитку Вінницького регіону", - зазначив народний депутат від ПР Віктор Корж, коментуючи прийняття законопроекту.

Нагадаємо, що у березні Кабмін запропонував Верховній Раді оголосити Хмільник (Вінницька область) - курортом державного значення.

Раныше профспілковий санаторій «Хмільник» наприкінці 2010 року за рішенням Всесвітньої Федерації водо- та кліматолікування (ФЕМТЕК) отримав нагороду, як "Краща оздоровниця 2010 року".

Довідка.

Місто Хмільник – одне з найбільш древніх міст держави (перша письмова згадка про нього датується 1362 роком – авт.), яке багате на лікувальні мінеральні радонові води та торф’яні грязі Війтівецького родовища. Площа міста становить – 2049,3 га.

До нашого часу збереглися історичні пам’ятники минулого: турецька мечеть, збудована в 1534 році, костел, побудований на честь Святої Трійці в 1603 році й реставрований в 1729 році, 4 православних церкви, побудовані в період 1801-1910 рр., палац графа Ксідо – ад’ютанта генерала Стеселя.

Основним лікувальним фактором курорту є мінеральні радонові води. Багаточисельні дослідження науковців, встановили, що функціонуючі і нові відкриті джерела мінеральних вод мають високі лікувальні властивості. По гідрогеологічному походженню та іонному складу води деякі джерела в Хмільнику, завдяки своєрідному сполученню розчинених в них компонентів, є унікальними і не мають аналогів серед відомих мінеральних вод.

Другим за значенням лікувальним фактором курорту Хмільник є лікувальна торф’яна грязь Війтівецького родовища. За основними фізико-хімічними і санітарно-бактеріологічними показниками торф’яна грязь Війтівецького родовища відповідає всім вимогам, пред’явленим до лікувальних торфів і рекомендованих до використання з лікувальною метою.

Також важливим є те, що основний унікальний природний ресурс може бути практично невичерпним.

Хмільник як місто-курорт представляють 8 оздоровниць: ТОВ „Санаторій “Поділля” на 610 місць; дочірнє підприємство ЗАТ ЛОЗПУ “Укрпрофоздоровниця” „Клінічний санаторій “Хмільник” на 840 місць; медичний реабілітаційний центр залізничників Південно-західної залізниці на 400 місць; обласна фізіотерапевтична лікарня на 200 місць; центральний військовий клінічний санаторій “Хмільник” на 450 місць; медичний реабілітаційний центр “Південний Буг” МВС України на 170 місць; ТОВ “Санаторій “Березовий гай” на 100 місць, санаторій “Візит” (в даний час здійснюється реконструкція).

Щорічно на курорті Хмільник оздоровлюється близько 45 тисяч громадян. Запаси бальнеологічних ресурсів дозволяють щорічно приймати до 80 тисяч громадян.

ВИННИЦА.info


0
0