3 берез. 2020 17:43

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

114

0

Голова Вінницької облради назвав механізм, як частину грошей за доставку газу, залишати в громадах

Голова Вінницької облради назвав механізм, як частину грошей за доставку газу, залишати в громадах

Анатолій Олійник пропонує провести інвентаризацію і передати мережі від монополіста до власності територіальних громад


Голова Вінницької облради назвав механізм, як частину грошей за доставку газу, залишати в громадах

У Вінницькій обласній раді відбулося перше засідання робочої групи щодо проведення інвентаризації майна газових мереж, які є власністю територіальних громад області. Зустріч пройшла під головуванням очільника обласної Ради Анатолія Олійника за участі керівників профільних департаментів облдержадміністрації, управління спільної комунальної власності обласної Ради, депутатів обласної Ради.

Про це повідомляє пресслужба Вінницької обласної ради.

«Останнім часом напругу у суспільстві викликали платіжки за транспортування газу для населення і, як представники органів місцевого самоврядування, ми не можемо стояти осторонь, – сказав Анатолій Дмитрович. – Необхідно визначити чи є можливість ефективно використати майно, яке фактично належить громадам. У 2005-2007 роках люди власним коштом чи беручи кредити, які надав Фонд сприяння сприяння інвестиціям та будівництву, оплатили прокладання газових мереж у населених пунктах до своїх домівок. Замовниками виступали самі жителі, сільські, селищні ради, фермерські і колективні господарства. Тобто, усі газові мережі належать замовникам. Щоб отримувати газ, рішеннями сільських та селищних рад були укладені договори з газовими господарствами про передачу останнім у тимчасове користування газових мереж. Таким чином, усі газові мережі належать людям, а сьогодні вони мають платити за те, що їхніми мережами і у їхні будинки йде газ».

З «Обласним фондом сприяння інвестиціям та будівництву» в період з 2010 по 2016 роки було укладено 19 000 кредитних договорів на суму 54 млн грн, завдяки чому у 234 населених пунктах Вінниччини було прокладено 2627 км газопроводу. 6 млн грн досі не повернуто.

«Необхідно провести повну інвентаризацію наявних фондів газових мереж та створити структуру, яка поетапно пройде шлях з передачі мереж від монополіста до власності територіальних громад, – продовжує голова обласної Ради. – Далі, на конкурсній основі усі мережі передати газовим постачальним організаціям, яких в нашій області діє чотири. Тобто, увійти на ринок зі своїм товаром – газовими мережами. Після цього, частину кошти, які необхідно сплачувати за використання газових мереж, залишатимуться у бюджеті громад. Наприклад, днями Мукачівська міська рада прийняла рішення, згідно з яким усі газові мережі, які використовує ПАТ «Закарпаттягаз», повернули до власності громади».

Учасники робочої групи зазначили необхідність поетапних дій задля забезпечення повноцінних технології функціонування системи. Одним з перших кроків має бути напрлення відповідних листів до Держохоронпраці, Міністерства енергетики, а також АТ «Вінницягаз».

Вiнниця.info