2 берез. 2019 08:49

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

151

0

Головний лікар вінницького центру онкології: Якщо ситуація не зміниться, то не буде кому оперувати

Головний лікар вінницького центру онкології: Якщо ситуація не зміниться, то не буде кому оперувати

Володимир Шамрай заявив про відтік кваліфікованих кадрів у вінницькому онкоцентрі


Головний лікар вінницького центру онкології: Якщо ситуація не зміниться, то не буде кому оперувати

Головний лікар Подільського регіонального центру онкології зазначає, що вітчизняна медицина стоїть на порозі кадрової кризи. Раніше за кордон виїжджали лікарі та медсестри первинної ланки, зараз масово звільняється медичний персонал на третинному рівні. Лише за минулий рік з лікарні звільнились 74 медичних працівники, цього року тенденція зберігається.

Про це Володимир Шамрай написав на своїй сторінці в Facebook.

«Як приклад, з Подільського регіонального центру онкології у 2017 році, звільнилося 62 співробітника, із них 11 лікарів та 31 медична сестра. За перше півріччя 2018 року звільнилося вже 74 наших співробітника - 7 лікарів, 40 медичних сестер, 16 молодших сестер. Вже цьогоріч заяви написали 6 медичних сестер онкоцентру. Це працівники не пенсійного чи передпенсійного віку. Це молодь – амбітна, перспективна. Хтось знайшов роботу із гідною зарплатою у приватних клініках, чимало виїхали за кордон. Якщо нічого не змінювати, то ситуація буде лише погіршуватися.

Щоправда, офіційно в Україні не рахують лікарів, які їдуть працювати закордон. В Міністерстві охорони здоров'я неодноразово зазначали, що офіційної статистики трудової міграції медпрацівників за кордон просто не існує. Однак нині, за різними даними експертів у вітчизняних лікарнях не вистачає майже третини медичного персоналу», - зазначає В. Шамрай.

За словами головного лікаря закладу, якщо ситуація не зміниться, то стоси заяв «за власним бажанням» будуть лише збільшуватися, а в операційних буде тихо, бо в них не буде кому оперувати.

«Я, як керівник медичного закладу, переконаний, що проблема дефіциту підготовлених кадрів є однією з найголовніших перепон на шляху до реформування системи охорони здоров'я. Аби утримати лікарів на місцях, потрібно дати можливість фахівцям розвиватися. Підвищити медичним працівникам заробітну плату і не робити медиків найбільшими корупціонерами в нашій країні. Адже нинішня зарплата та ставлення людей, хто рятує їхнє здоров’я, а часто і життя, як до хабарників, принижує гідність лікарів та позбавляє бажання працювати у наших українських державних лікарнях.

Медики, які працюють у лікарнях третинного рівня можуть розраховувати на зростання зарплат, після того, як медичний заклад претвориться в комунальне некомерційне підприємство (КНП). Тоді згідно норм реформи, заробітну плату його співробітникам почнуть нараховувати за новими принципами. Зарплата лікаря залежатиме від результатів його власної роботи та має стати стимулом до професійного самовдосконалення. Щоправда тут потрібно врегулювати питання повернення коштів з бюджету за наданні медичні послуги. А у цьому сигменті чимало питань, на які поки що відповіді немає…», - зазначає головний лікар.

Нагадаємо, головний лікар дитячої обласної лікарні в інтерв’ю Вiнниця.info рік тому, теж говорив про проблему з відтоком висококваліфікованих кадрів, яка є наслідком низьких зарплат.

Вiнниця.info, фото зі сторінки В. Шамрая