12 берез. 2019 14:15

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Політика
0

108

0

Гострі питання, дискусії та переконання. Вінницька інтелігенція зібралась в «open space» Порошенка. Фото

Гострі питання, дискусії та переконання. Вінницька інтелігенція зібралась в «open space» Порошенка. Фото

Екс-посол України в США на зустрічі з вінницькою інтелігенцією: популізм захопив світ


Гострі питання, дискусії та переконання. Вінницька інтелігенція зібралась в «open space» Порошенка. Фото

11 березня у відкритій громадській приймальні Порошенка, що у Вінниці на Замості, письменник-драматург, дипломат, екс-посол України в Америці, Канаді, Мексиці, Ізраїлі Юрій Щербак провів зустріч з вінницькою інтелігенцією. Прийшли і прихильники Порошенка, і представники інтелігенції з опозиційних партій. Говорили, про Україну, досягнення і недоліки влади. Дискутували про те, як не втратити нашу державу, як 100 років тому. Але всі зійшлись в одному – зараз Україна на порозі серйозного вибору, коли не до жартів і порожніх обіцянок.

Розмову з представниками інтелігенції, Юрій Щербак почав з розповіді про політичні тенденції в світі. Про те, що популізм зараз загрожує навіть розвиненим демократіям.

«Дружина мене питає, пам’ятаєш скільки тобі років? Кажу, пам’ятаю, але не можу дивитися спокійно коли Україну знову тягнуть в страшне болото. З’явились сюрреалістичні монстри, які нам когось підкидають. Думаю, за кого, нас українців, мають? Чи ми виглядаємо як ідіоти, чи ми такі є, що над нами можна робити такі експерименти. Потім починаю думати і розумію, що в Німеччині така ж тенденція з’явились, в Америці», - почав Юрій Щербак.

Гострі питання, дискусії та переконання. Вінницька інтелігенція зібралась в «open space» Порошенка. Фото

«Зараз Америка поділена і розчварена. Вона зараз в стані якоїсь внутрішньої війни. Там Трамп, який з одного боку дав нам «джевеліни», через які росіяни бояться починати з нами війну. З іншого боку він сказав, що під час виборів в 2020 році демократи влаштують фальшиве головування і що він не повірить жодним результатам, крім свого виграшу. Ви можете уявити, заяву президента, що будь-який результат його не влаштовує, окрім його перемоги? Думаю, в США до імпічменту не дійде, але на виборах будуть великі проблеми. От вам нові явища в країні, яка була завжди символом демократії і свободи, а тепер ось такий популізм

В Італії відомий комік в уряді і партію свою привів до влади. І Скандинавії теж якийсь комік в парламенті. Тобто, йде нівеляція політичного істеблішменту, який в існував демократичних країнах і повинен існувати. Тепер з’явилась нова тенденція – абсолютні невігласи виходять і кажуть – я хочу бути президентом чи прем’єром.

У нас комік, слуга олігарха і кандидат Коломойського, починає претендувати на роль президента. Це загадка. Над цим працюють психологи. Не знаю, російські чи американські, але ті які знають масову психологію людини. Вони знають, що люди хочуть чогось нового, незвичного. Люди, особливо молодь не має якихось твердих традицій, розповсюджений «пофігізм» і в Америці і в Європі і у нас», - наводить в приклад Щербак ситуацію в США, Європі та Україні.

Гострі питання, дискусії та переконання. Вінницька інтелігенція зібралась в «open space» Порошенка. Фото - фото 2

Дипломат також повідомив, чому 27 представників української інтелігенції виступили проти підтримки кандидатури Володимира Зеленського.

«Кажуть, що тут поганого, що буде комік? Але ми повинні думати про державу. Поліція, силові органи, військо, розвідка, контррозвідка. Можете уявити що цим керуватиме людина, яка в цьому не розуміється? Колись я був радником Кучми, бачив, яка це шалена робота, стоси паперів, відповідальність. Коли президент щодня стоїть перед величезною проблемою вибору. Тому ми, 27 представників інтелігенції підписались проти Зеленського, де кажемо, що це загроза для стабільності української державності.

Під час війни не просто проводити реформу, будувати економіку. Це все потребує стабільності. Якщо сьогодні зміниться влада, завтра полетять голови всіх. Цей процес знову забере три роки», - говорить Щербак та додає, що для Росії вигідний будь-який президент крім Порошенка.

«Ми українці мрійники, але ми українці і махновці»

Письменник, автор першого українського сатиричного роману Олег Чорногуз, нагадав про те, що наша історія постійно повторюється. І Москва 360 років воює з Україною, і в останнє ми втратили Україну 100 років тому.

«Починаючи з 1919 року для нашої незалежності, окрім чинного Президента, ніхто не створив армії. Порошенко повернув Томос, це тисячолітня правда. І третє – Євроінтеграція. За Скоропадського вільно було їхати в Відень. Гривня була конвертована під золото. Створена академія, друкувались українські словники. Якщо ми повторимо помилку, яку зробили 100 років тому, то втратимо державу.

Ми українці мрійники, але ми українці і махновці. Ми обираємо, спочатку підіймаємо до небес, а потім опускаємо до вигрібної ями. Це в нашому стилі», - каже Олег Чорногуз і звертається до своїх колег з пропозицією об’єднатись в підтримку Порошенка.

Гострі питання, дискусії та переконання. Вінницька інтелігенція зібралась в «open space» Порошенка. Фото - фото 3

Публіцист-документаліст, голова Вінницької обласної спілки письменників Вадим Вітковський каже, що ці вибори стануть тестом на свідомість українців.

«Зеленський це тест нашому українському народу, задуманий Коломойським, щоб підтвердилось, ідіоти ми, чи не ідіоти. Це випробування і вибори покажуть його результати. Думаю, що український народ проявить себе, що ми все таки адекватні люди», - говорить письменник.

Гострі питання, дискусії та переконання. Вінницька інтелігенція зібралась в «open space» Порошенка. Фото - фото 4

Гострі питання, дискусії та переконання. Вінницька інтелігенція зібралась в «open space» Порошенка. Фото - фото 5

Гострі питання, дискусії та переконання. Вінницька інтелігенція зібралась в «open space» Порошенка. Фото - фото 6

Гострі питання, дискусії та переконання. Вінницька інтелігенція зібралась в «open space» Порошенка. Фото - фото 7

Гострі питання, дискусії та переконання. Вінницька інтелігенція зібралась в «open space» Порошенка. Фото - фото 8

Гострі питання, дискусії та переконання. Вінницька інтелігенція зібралась в «open space» Порошенка. Фото - фото 9

Вінниця.info