5 берез. 2020 14:36

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

123

0

Готовність області до протидії коронавірусу – одна з найкращих в Україні: у Вінниці розповіли про заходи профілактики COVID-19

Готовність області до протидії коронавірусу – одна з найкращих в Україні: у Вінниці розповіли про заходи профілактики COVID-19

У Вінниці розповіли про заходи профілактики COVID-19


Готовність області до протидії коронавірусу – одна з найкращих в Україні: у Вінниці розповіли про заходи профілактики COVID-19

У Вінницькій області готові до виявлення та лікування хворих на коронавірус. Для лікарів-інфекціоністів провели навчання, у громадському транспорті посилили дезінфекцію, визначили госпітальні бази інфекційних відділень, де зможуть лікуватися хворі на коронавірус. Загалом у районах наявні 89 боксованих кімнат. Зокрема, у Вінниці виділили два місця, де перебуватимуть пацієнти з підозрою на коронавірус – інфекційне відділення Вінницької міської клінічної лікарні №1 та інфекційне відділення Вінницької обласної дитячої лікарні.

На сьогоднішній день підготовка Вінницької області потидії коронавірусу – одна з найкращих в Україні. Про це 5 березня повідомили на прес-конференції з приводу заходів профілактики та протидії поширенню коронавірусу.

«Вінниця вже з 2016 року серйозно взяла за лікування респіраторно-вірусних захворювань у рамках програми «Стоп-грип». Коронавірусна інфекція і грип – це група респіраторних вірусних інфекцій, їх перебіг в багато чому схожий, а також ускладнення. Єдина відмінність – на сьогоднішній день в нас немає лікарських засобів для лікування коронавірусу. Але лікування респіраторних ускладнень коронавірусу – пневмонії, наші заклади готові.

Основним у лікуванні, крім антимікробної терапії і симптоматиної терапії, є ще киснева. Тому ми зараз проводимо реконструкцію кисневої мережі інфекційного відділення. Додатково зараз рекомендовано не проводити масових заходів», – каже Олександр Шиш, директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради.

Він додав, що в Україні нині епідемія грипу. За 9 тижнів – є 60 доведених випадків смертей від грипу. Зазначено, що жодна особа, яка померла від грипу – не мала щеплення.

Шиш також зазначив, що у Вінниці посилили заходи дезінфекції громадського транспорту, у дитячих садочках та школах.

«З 9 лютого Вінницька транспортна компанія суттєво посилила заходи безпеки. Проводить передрейсову та післярейсову обробку транспорту. Також на кінцевих зупинках дезінфікуючими засобами протирають поручні, панелі та всі місця контакту. Посилилися також засоби дезінфекції в дитячих садочках, школах, Прозорих офісах. Ми також рекомендували керівникам комунальних підприємств посилити вологе прибирання», – додає Шиш.

Готовність області до протидії коронавірусу – одна з найкращих в Україні: у Вінниці розповіли про заходи профілактики COVID-19

Заступниця директора Департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Надія Марусяк зазначила, що в області готові до вірусу не менше, ніж на рівні міста. Зокрема, на прикордонних територіях виділили лікарні, куди зможуть помістити людей з вірусом – Могилів-Подільський, Ямпіль та Крижопіль.

«Так як і Вінниця, так і вся область готові до занесення коронавірусу. В першу чергу, базовими інфекційними відділеннями були визначені – інфекційне відділення Вінницької міської клінічної лікарні №1, та інфекційне відділення Вінницької обласної дитячої лікарні. А також лікарні прикордонних територій – в Могилів-Подільську, Ямполі і Крижополі.

Окрім цього, голові всі центральні і районні лікарні області, де є інфекційні відділення. Є запас засобів індивідуального захисту, медикаментів, а також всі інфекціоністи пройшли навчання. Створені спеціальні бригади. На сьогоднішній день їх 122. У лікарнях є бокси, які забезпечені необхідним обладнанням», – зазначила Надія Марусяк.

У Вінницькій області всі пропускні пункти оснащенні засобами захисту, дистанційними термометрами, також відведені спеціальні приміщення, де люди, які мають симптоми вірусу, будуть знаходитися до приїзду спецбригади і вони будуть направлятися в боксовані відділення інфекційних стаціонарів районних лікарень.

Готовність області до протидії коронавірусу – одна з найкращих в Україні: у Вінниці розповіли про заходи профілактики COVID-19 - фото 2

Така ж ситуація у Вінниці. Хворі будуть знаходитися в інфекційному відділенні міської клінічної лікарні №1, де є 5 боксів, які мають окремий вхід. В інфекційних відділеннях є місячний запас засобів захисту для медпрацівників, також запаси антибактеріальних засобів. Є два бокси, де будуть знаходитися особи з підтвердженим коронавірусом. Вони оснащені апаратами штучної вентиляції легень, там є концентратори кислороду.

На сьогоднішній день практично всі сусіди-каїни мають епізодичні випадки захворювання на коронавірусну інфекцію. Два дні тому, з’явилася інформація про перший офіційно підтверджений випадок коронавірусу в Україні – захворів житель Чернівецької області. Сьогодні є інформація ще про двох громадян Чернівців, які проходять дослідження.

«На сьогоднішній день більше 90 тисяч людей, які захворіли на коронавірус. Можна сказати, що темпи розповсюдження в Китаї вже призупиняються – за останню добу всього 128 захворіли, але більша кількість людей вже поза межами Китаю. Майже всі країни Європи вже мають випадки захворювання, особливо «горить» Італія. Враховуючи те, що вірус розповсюджується з кінця грудня 2019, ВООЗ відмітили вікові особливості тих, хто захворів. В людей до 19 років захворюваність – 1% і летальних випадків немає взагалі. Групами ризику вважаються люди, яким більше 30 років, а особливо, якщо вони мають якісь хронічні захворювання, пов’язані зі зниженням імунітету: онкологічні захворювання, хронічні захворювання серця і легень. Особлива увага до легень, тому основним органом «мішені» є якраз легені. А тотальне їх подразнення, може призвести до смерті пацієнта. В деяких випадках, звісно, можуть подразнитися інші органи.

Основними симптомами є сухий кашель, висока температура і нездужання. Специфічного лікування, на жаль, поки що немає. Тому що вірус новий, імунного прошарку в людей немає. Вакцини від цього вірусу зможуть з’явитися не раніше 1,5-2 років. Існує така практика, що всі препарати повинні пройти етап тестування. Зараз основне лікування – симптоматичне, а також максимальне насичення легень кислородом», – каже професорка-інфекціоніст Лариса Мороз.

Готовність області до протидії коронавірусу – одна з найкращих в Україні: у Вінниці розповіли про заходи профілактики COVID-19 - фото 3

Лариса Мороз додала, що поки що тести на визначення коронавірусу направляють до Києва.

«На рівні області та міста вже виділено кошти за закупку додаткових засобів, і ми звернулися у відповідні компанії, які зможуть доставити швидкі тести, щоб вони були у нас на місцях», – каже Мороз.

Доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб ВНМУ ім. Пирогова Олена Онофрійчук додала, що кількість дітей, які можуть захворіти на коронавірус – по світу невелика. Але водночас, дитячий організм є дуже вразливим до будь-яких вірусів, тому порадила батькам не займатися самолікуванням.

«Кількість дітей, які можуть захворіти на коронавірус – невелика. Але в клінічній картині по перебігу даного захворювання, дитячий організм дуже вразливий до будь-яких вірусів. Тому хотілося б звернутися до батьків, що варто звертатися до лікарень, а не займатися самолікуванням. Вчора ми вже отримали зразки на виявлення інфекції у дитини. Він був негативним, у дитини виявили аденовірус.

Стосовно забезпечення, ми також готові до прийому. Наш медперсонал щодня проходить тренінги позмінно, по наданню невідкладної допомоги від можливих проблем інфікування. В лікарні готові бокси», – каже Олена Онофрійчук.

Готовність області до протидії коронавірусу – одна з найкращих в Україні: у Вінниці розповіли про заходи профілактики COVID-19 - фото 4

Нині у Вінницькій області не виявлено жодного випадку коронавірусу. Громадян закликають посилити заходи дезінфекції, в тому числі, частіше мити руки. Щодо масок, які можуть бути використані як засоби індивідуального захисту, то в департаменті охорони здоров’я визнають, - їх не достатня кількість.

Нагадаємо, з метою запобігання занесенню та розповсюдженню коронавірусу, керівництво Вінницької області рекомендує обмежити проведення масових заходів, починаючи з 5 березня.

Вінниця.info