28 верес. 2021 12:59

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

133

0

Готуємось до сезону застудних захворювань: як розпізнати симптоми ГРВІ, грипу та COVID-19? Розповідає сімейний лікар у Вінниці

Готуємось до сезону застудних захворювань: як розпізнати симптоми ГРВІ, грипу та COVID-19? Розповідає сімейний лікар у Вінниці

Яких заходів необхідно вживати для профілактики ГРВІ? Як відрізнити ГРВІ та грип від легкого перебігу COVID-19?


Готуємось до сезону застудних захворювань: як розпізнати симптоми ГРВІ, грипу та COVID-19? Розповідає сімейний лікар у Вінниці

З похолоданням традиційно відбувається підвищення захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) та грип.

Ми поцікавились у сімейного лікаря Лікувально-діаностичного центру «Меділюкс» Анни Новохатченко, чи можна підготуватись вінничанам до епідсезону 2021.

Готуємось до сезону застудних захворювань: як розпізнати симптоми ГРВІ, грипу та COVID-19? Розповідає сімейний лікар у Вінниці

Яких заходів необхідно вживати для профілактики ГРВІ? Як відрізнити ГРВІ та грип від легкого перебігу COVID-19? Чи допомагають тримати імунітет в тонусі часник, цибуля, цитрусові? Чи варто приймати антибіотики при симптомах ГРВІ?

Відповіді на ці та інші запитання читайте у нашому інтерв’ю.

Чи можливо заздалегідь підготуватись до сезону підвищеної захворюваності ГРВІ та грипу?

Можливо. Кінець вересня – початок жовтня – це найкраща пора для вакцинації від грипу. Дітки до 9 років, які вакцинуються вперше, отримують дві дози з перервою в один місяць. Дітки від 9 років та дорослі, проходять ревакцинацію, їм потрібна одна доза вакцини.

Можна щепитись препаратом «Превенар 13» - це один з найкращих способів захиститись від пневмонії, а заразом і від 13 типів пневмококових бактерій. Ви отримаєте захист від таких небезпечних захворювань як плеврит, менінгіт, сепсис, отит, перикардит та ін.

Взагалі, в Україні доступні три вакцини від грипу, яку обрати найкраще, варто радитись зі своїм сімейним лікарем.

І звичайно, щоб бути готовим до сезону застудних захворювань, треба наїдатись сезонних фруктів та овочів, аби максимально наситити свій організм вітамінами, підготувавши його до осені та зими. Адже таблетовані вітаміни мають погане всмоктування й віддають свій концентрат сечі.

Зараз сезон яблук, груш, слив, моркви, бурячка, капусти, а незабаром розпочнеться сезон цитрусових… Вживайте овочі та фрукти в сирому вигляді, так до організму потрапить найбільше вітамінів.

А вінничани вакцинуються від грипу? І кому рекомендовано щепитись від цього захворювання?

Так, вінничани роблять щеплення від грипу, особливо попит на цю вакцину піднявся через пандемію коронавірусу.

Першочергово варто щепитись вінничанам із так званої «групи ризику» - літні люди, люди, які мають багато хронічних захворювань – цукровий діабет, серцево-судинні захворювання. Також рекомендовано щепитись людям, що багато контактують з іншими людьми – вчителі, лікарі, продавці.

Вагітні жінки на будь-якому терміні теж в групі ризику.

Однак варто наголосити, що вакцинація від грипу є абсолютно добровільною.

Максимально ефективною вона буде через два тижні після введення.

Коли зазвичай відбувається пік застудних захворювань?

Пік розпочався буквально з 1-го вересня, разом з потраплянням дітей до організованих дитячих колективів – шкіл та садочків. Як тільки вони починають контактувати між собою та обмінюватись своєю мікрофлорою, «набирають обертів» застудні захворювання. Зараз звернень дуже багато, хоча ще відносно тепло. Батьки розповідають, що у класах позалишалось по 12-15 учнів, тобто половина учнівського колективу хворіє на ГРВІ.

Але це звичайна практика, діти можуть хворіти на застудні захворювання до 20 разів на рік. Це норма, бо дитячий імунітет ще не повністю сформований.

Дорослі теж звертаються, але рідше, вони свідоміші – частіше миють руки, не тягнуть до рота все підряд та й не контактують так близько з іншими людьми.

Як відрізнити ГРВІ та грип від легкого перебігу COVID-19?

В період пандемії люди дійсно почали більше звертатись до сімейних лікарів, навіть при незначних симптомах ГРВІ – першіння в горлі, нежить…

І я розумію ці переживання, адже і ГРВІ, і грип, і COVID-19 мають однакову симптоматику, яку пересічній людині неможливо відрізнити. Є типові симптоми COVID-19, наприклад, при новому штамі, в людини з’являється діарея, але діарейний синдром характерний і для ентеровірусних інфекцій. Тому тут потрібне лише специфічне тестування. Воно призначається пацієнту також при пневмонії, втраті нюху та смаку.

Важливо контактувати зі своїм сімейним лікарем, аби він корегував лікування й тримав на контролі захворювання.

Наразі, можу сказати, вінничани більше хворіють на ГРВІ, як і щороку в цю пору, в принципі.

Готуємось до сезону застудних захворювань: як розпізнати симптоми ГРВІ, грипу та COVID-19? Розповідає сімейний лікар у Вінниці - фото 2

Чи допомагають тримати імунітет в тонусі часник, цибуля, цитрусові? Чи варто дихати парою картоплі при ознаках ГРВІ?

Це все не є доказовими методами лікування та навіть профілактикування. Вітамін С потрібен організму не лише, щоб допомагати боротись із вірусними захворюваннями. Тому їсти цитрусові, як і решту продуктів, що містять вітамін С необхідно постійно, цілий рік. Часник та цибуля мвстять у собі групи вітамінів В, тому звісно їх теж треба вживати. Але якщо ви вже застудились чи заразились вірусним захворюванням вживання цих продуктів не допоможе швидше вилікуватись.

Нереально також від’їстись часником, цибулею та цитрисувими настільки, щоб не захворіти на ГРВІ.

А що стосується парів картоплі, - це абсолютно не є доречним. Будь-які інгаляції призначаються лікарем індивідуально, відповідно до ситуації. Тому говорити всім, що варто дихати над парою картоплі й це вам допоможе – такого робити не можна.

Чи варто приймати антибіотики при симптомах ГРВІ?

Готуємось до сезону застудних захворювань: як розпізнати симптоми ГРВІ, грипу та COVID-19? Розповідає сімейний лікар у Вінниці - фото 3

Не можна призначати собі самостійно будь-яке лікування, тим більше антибіотики. Тільки сімейний лікар, оцінивши ситуацію, може приписати вам антибіотик. Він підбере для вас правильне дозування, кратність та тривалість прийому. Ви можете собі лише нашкодити, приймаючи антибіотик для того, щоб позбавитись температури, кашлю та загальної слабкості.

Як профілактикувати ГРВІ?

Сьогодні найкраще профілактика – це часте і ретельне миття рук, носіння маски в громадських місцях, рясне пиття. Існує спеціальна формула, яка вираховує скільки людині треба пити протягом доби. Наприклад, людині з масою тіла 70 кг на перші 10 кг треба вживати 4 мл/кг, тобто 40 мл за одну годину. З 11 до 20 кг ваги треба пити вже по 2 мл/кг, тобто 20 мл за годину. І на решту маси тіла – з 21 кг – 1 мл/кг. Якщо підрахувати, то добова потреба цієї людини 110 мл/год х 24 год = 2640 мл.

Для профілактики ГРВІ гарно діють правильне харчування, прогулянки на свіжому повітрі, уникнення стресів та тісних контактів з іншими людьми.

Підписати декларацію з сімейним лікарем Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Анною Сергіївною Новохатченко можна, записавшись на прийом до неї за телефоном: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного).

Готуємось до сезону застудних захворювань: як розпізнати симптоми ГРВІ, грипу та COVID-19? Розповідає сімейний лікар у Вінниці - фото 4