2 квіт. 2020 15:05

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

91

0

Грабович про вінницький центр онкології: Треба провести розслідування, хто заніс коронавірус, бо багато лікарів їздили за кордон

Грабович про вінницький центр онкології: Треба провести розслідування, хто заніс коронавірус, бо багато лікарів їздили за кордон

Коронавірус в онкоцентрі підтверджений у пацієнтки і лікарів


Грабович про вінницький центр онкології: Треба провести розслідування, хто заніс коронавірус, бо багато лікарів їздили за кордон

2 квітня у Вінницькій облраді під час засідання профільних комісій, депутати запитали директорку департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Людмилу Грабович, як зберегти довіру до медицини, якщо у Вінниці короновірус в лікувальні заклади «принесли» працівники лікарень. Людмила Грабович прокоментувала, що в Подільському центрі онкології, який закрили на карантин через підтверджений COVID-19, необхідно провести розслідування, аби з’ясувати, хто саме поширив інфекцію, бо за кордон їздив багато хто. Також вона зазначила, що в лікарні не було епідеміолога, який мав би контролювати ситуацію.

«Там треба провести серйозне розслідування, чи той лікар, прізвище якого називають і на якого всі «пальцем показують», заніс цю інфекцію. Тому що багато лікарів їздили на три- дводенні конференції за кордон. І цим має займатися поліція, з якою ми тісно співпрацюємо.

Якщо говорити по онкоцентру, там є кадрові проблеми. В якому плані? Вони нехтували тим, що в лікарні, в любому закладі має бути епідеміолог. Який в такий час ходить і дивиться, чи виконується в лікарні санітарно-епідеміологічний режим, вимоги… Епідеміологів дуже мало. Ви ж знаєте, що санстанція була фактично розвалена. Основні епідеміологи, вони в СЕС, у Сидорука (ГУ Держпродспоживлужби у Вінницькій області – ред.). По наших закладах, якщо 3-5 набереться, враховуючи райони… Тому сьогодні ми запрошуємо епідеміолога з СНІД-центру, який буде працювати фактично на дві лікарні. Частково – на онкоцентр, частково на лікарні, яку ми створюємо по боротьбі з коронавірусом», - повідомила директорка департаменту.

Людмила Грабович розповіла про результати лабораторних досліджень на COVID-19, які отримали, дослідивши матеріали медиків Подільського центру онкології.

«Здали на ПРЛ: медичний директор Клеванівський, тест – від’ємний. Він зараз виконує обов’язки директора. Був заступник директора по хірургії. Він здав тест, тест, від’ємний. Він зараз виконує обов’язки медичного директора. Головна медсестра, яка перша здала тест на ПРЛ, він від’ємний. Вона працює на своєму місці. Позитивний тест – у завідуючої поліклінікою, вона сидить вдома і лікується. Нормальні тести в радіології і хіміотерапії, що нас більше всього хвилювало.

Відділення урологічне, в якому так сказати, цей «сумбур» почався, повністю запаковане від центрального входу. Воно на першому поверсі має окремий вихід. Там лежать пацієнти, які хірургічно прооперовані і не можуть залишати ліжко. І там в окремій полубоксні палаті з окремою ванною і туалетом, лежить пацієнтка, в якої є COVID-19 і яка прооперована. Така ситуація. На сьогодні планових пацієнтів заборонено брати в онкоцентр, тому що ми чекаємо, може десь з оточення щось з’явиться. Але там знаходяться пацієнти, які були на той час прооперовані. Пацієнтів там не багато», - розповіла Людмила Грабович.

Загалом, посадовиця повідомила, що інфіковані 4 лікаря онкоцентру і 1 пацієнтка.


Нагадаємо, 27 березня у Вінниці зафіксували випадок захворювання на коронавірус в лікаря Подільського Центру онкології. Хірургічний блок та урологія продезінфіковані.

На карантині був і вінницький пологовий будинок №2. Захворіла 42-річна жінка – медсестра пологового, яка контактувала із знайомими з Польщі. Чоловік 32-х років, який подорожував кількома країнами Європи. 5-річний племінник медсестри та чотири працівниці пологового, віком 30, 35, 44 і 60 років.

2 квітня виявили випадок коронавірусу в Хмільницькій районній лікарні.

Станом на ранок 2 квітня у Вінницькі області підтверджені 54 випадки коронавірсу, в тому числі у чотирьох дітей, двоє з міста Вінниці, по одній дитині з Чернівецького і Гайсинського районів.

Вінниця.info

title

title