20 трав. 2015 15:23

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Культура
0

113

0

Художники розповіли про досі невідому Вінницю мистецькими колажами

Художники розповіли про досі невідому Вінницю мистецькими колажами

 Про досі невідому Вінницю розказують мистецькими колажами


Художники розповіли про досі невідому Вінницю мистецькими колажами


 20 травня у Вінницькому педагогічному університеті презентували мистецький проект «VIN. Нова епоха Відродження» присвячений художнику Натану Альтману. Це серія колажів із зображеннями знакових діячів та місцевостей Вінниці.

Оригінальний задум у життя втілювала ціла команда: колажі створювали майстри брати Костенко; тексти до них писали студенти – спочатку філологи, потім перекладали іноземці. Кожен матеріал перевіряли на фактичність і правдивість історики та літератори.

Головним ініціатором став художник, колишній випускник навчального закладу Леонід Марущак.

«Чому Натан Альтман? Натан Альтман – це художник, творчістю якого я захоплювався ще з дитинства. Ми присвятили цей проект відновленню історичної справедливості. Альтман заслуговує не лише на вулицю, на якій він народився і якусь меморіальну дошку на будинку, який до речі зберігся», - розповів він.


«VIN. Нова епоха Відродження» - це ще одна туристична новинка Поділля. Організатори запевняють, що дуже багато дійсно знакових діячів залишаються поза увагою і більшість вінничан про них навіть не чули. Саме тому серед портретів М.Пирогова, М.Коцюбинського та Г.Артинова – художник В.Коренєв, письменник Л.Мосендз та письменник І.Костецький. На колажах також відтворені вінницькі мури, Єрусалимка, психоневрологічна лікарня ім.Пирогова, водонапірна Вежа, острів Кемпа і площа Гагаріна.

«Ще ми створили презентаційний набір листівок і буклетів для представлення авангардної Вінниці, модерної, цікавої, культурної, щоб представити ту прекрасну епоху Відродження, яка була у Вінниці (кінець 19 – початок 20 століття). Водночас, показати вінничанам, серед яких вони вулиць, стін і атмосферних точок вони проходять щодня», - додав викладач Вінницького педагогічного пеуніверситету, програмний директор фестивалю «Intermezzo» Олександр Вешелені.

Вже 21 травня колажі розмістять у місті, щоб кожен міг ознайомитися з досі невідомою Вінницею.

ВИННИЦА.info