28 верес. 2022 17:31

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

118

0

ГУР: Тривають перемовини щодо обміну «всіх на всіх»

ГУР: Тривають перемовини щодо обміну «всіх на всіх»

У Координаційному штабі очільник ГУР Кирило Буданов зустрівся з представниками родин захисників.


ГУР: Тривають перемовини щодо обміну «всіх на всіх»

У Координаційному штабі очільник ГУР Кирило Буданов зустрівся з представниками родин захисників.

Про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими у Телеграм.

Під час зустрічі обговорили роботу штабу над створенням карток військовополонених – особистих сторінок, на яких родичам буде легше відстежувати всі зміни статусу військовополоненого, процес лікування, реабілітації та за необхідності – протезування для звільнених з полону.

Головним питанням обговорювання було звільнення з полону українських військовослужбовців.

Кирило Буданов наголосив, що Україна продовжує працювати над обмінами полонених, ця робота ніколи не припиняється. Це тривалий та виснажливий процес.

Приміром, обмін 21 вересня, під час якого було звільнено 215 оборонців, готувався понад два місяці.

Секретар Координаційного штабу Дмитро Усов зазначив, що «Україна працює, щоби повернути кожного військовополоненого. Багато речей не можна розкривати зараз, а лише в кінці, після повернення всіх наших воїнів».

«Обмін військовополоненими – процес важкий, болючий, але обмін 21 числа відкриває нові можливості для нас. Усіх, хто повертається, держава забезпечує всім необхідним: від речей першої необхідності, до реабілітації та відновлення», – підкреслив Кирило Буданов.

На зустрічі йшлося про прикордонників, морських піхотинців, військових моряків, нацгвардійців, розвідників, військових – як рядових, так і офіцерів, строковиків. Також говорили про тих, кого згідно з Женевськими конвенціями у світі вважають некомбатантами, – українських медиків та, приміром, музикантів оркестру морської піхоти.

Представники Координаційного штабу наголосили, що некомбатантів потрібно повернути згідно з нормами міжнародного права. У зустрічі взяли участь також рідні та близькі тих Захисників, які потрапили до полону на тимчасово окупованих територіях України у 2014-2016 роках.

Рідних та близьких захисників та захисниць України, які перебувають у полоні ворога чи вважаються зниклими безвісти, представляли громадські об’єднання з усієї України. Родичі та активісти приїхали на зустріч, зокрема, із Запорізької, Одеської, Миколаївської, Київської областей. Були представники громадських організацій «Жінки зі сталі», «Асоціація родин захисників «Азовсталі», громадське об’єднання «Полігон 56», ГО «Берегиня», громадське об’єднання «Строковики Енергодара», громадське об’єднання «Мами батальйону “Кривбас», громадське об’єднання «Дружини Тошківки», захисників ЧАЕС, групи рідних морпіхів окремого Феодосійського батальйону морської піхоти та окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського, прикордонників зі Зміїного, військового шпиталю Маріуполя.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info